Dışişleri: Saddam savaş istiyor

Güncelleme Tarihi:

Dışişleri: Saddam savaş istiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz, Dışişleri Bakanlığı'nın, ‘‘Saddam bilinçli olarak savaş istiyor. Hem kahraman olacak, hem de uluslararası camiaya kendini kabul ettirecek’’ kanısında olduğunu açıkladı. ANAP millletvekilleriyle sohbet eden Yılmaz, ABD'nin, Irak'ı bombalamasının kaçınılmaz göründüğünü tekrarladı. Bunun üzerine milletvekilleri, ‘‘Saddam göz göre göre, kaybedeceği bu savaşa niye giriyor?’’ diye sorunca Yılmaz, şu yanıtı verdi:

‘‘Bizim Dışişleri'nin bana verdiği bilgi ve raporlarda çizdiği bir senaryo var: ABD bombalayacak. Irak yine direnecek ve geçen sefer olduğu gibi Saddam'ı yine deviremeyecekler. Bunun üzerine Saddam özellikle, Avrupa'ya ‘Bu iş böyle bombalama ile olmuyor' dedirtecek. Rusya ve Çin de zaten müdahaleye karşı. Böylece Saddam, hem Arap dünyasında kahraman olacak, hem de kendini dünyaya bu şekilde kabul ettirecek. Ürdün Veliaht Prensi Hasan da buna yakın bir senaryo çiziyor. Ama bu senaryo bana rasyonel gelmiyor. Saddam ciddi bir şekilde silahlanıyor. Ne yapmak istediğini anlamak zor. Buna karşın ABD de çok kararlı.’’

Bu arada Yılmaz, Genelkurmay Başkanlığı’na giderek Körfez krizindeki son gelişmeler ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin aldığı önlemlerle ilgili bilgi aldı. Yılmaz'a, savaşın çıkması halinde alınacak önlemlere ilişkin planlar aktarıldı. Yılmaz, dün öğleden sonra da Bursa Bağımsız Milletvekili Cavit Çağlar ile bir süre görüştü. Çağlar, Yılmaz ile Bursa'nın sorunları ve yatırımları üzerinde konuştuklarını ve Türkiye'nin genel durumu üzerinde sohbet ettiklerini bildirdi.

SİS ENGELİ

Öte yandan Bakanlar Kurulu'nun dün akşam yapılacak toplantısı, Başbakan Yardımcısı Ecevit'in Ankara'ya gelememesi nedeniyle bugüne ertelendi. İstanbul'da bulunan Ecevit, dün toplantı için Ankara'ya gitmek için Atatürk Havalimanı'na geldi. Ancak Ankara Esenboğa Havaalanı'ndaki yoğun sis dolayısıyla Ecevit'in uçağı kalkamadı. Başbakan Yılmaz da bunun üzerine, ‘‘O zaman toplantıyı yarına (bugüne) erteleyelim’’ dedi. Alanda iki saate yakın bekleyen Ecevit evine döndü.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!