Dışişleri gerilimden rahatsız

Güncelleme Tarihi:

Dışişleri gerilimden rahatsız
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hükümet ile ordu arasında yaşanan gerilim, tüm dünyaya ‘‘Türkiye demokratik bir ülkedir’’ mesajını veren Dışişleri Bakanlığı'nda da büyük rahatsızlık yarattı.

Türkiye'nin dış politikada Avrupa Birliği ve Kıbrıs konularında girdiği tıkanmada iç politikanın büyük etkisi olduğuna dikkat çeken Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yönetici, ‘‘Dış politikadaki tıkanma ancak, iç politikadaki bazı sorunların çözümüne bağlı’’ dedi.

Ordu ile hükümet arasındaki gerilimi dış dünyaya anlatmakta zorluk çekmekten yakınan Dışişleri bürokratları da, bu gerilimin Avrupa Birliği içinde, Türkiye'nin Batı ile entegrasyonunu engellemek isteyen ve bunun için de Türkiye'deki demokratikleşme sorununu gündeme getiren çevreler tarafından kullanılacağından endişe ediyorlar.

İNSAN HAKLARI

Demokratikleşmedeki sorunların yanısıra, insan hakları ihlallerinin sürmesi de Dışişleri'nde rahatsızlık yaratıyor. Dışişleri'nden aynı üst düzey yönetici, insan hakları ihlallinde bulunanların yeterli ceza alamamasından yakındı. Aynı yetkili bu konudaki sıkıntıyı da, ‘‘Göktepe ve Manisa dava sonuçlarına hangimizin içi sızlamadı ki? İçeride bir reform gerekiyor ve bekleniyor’’ diyerek ortaya koydu.

Dışişleri'nde, Türkiye'nin dünyadaki imajı açısından sıkıntı yaratan bir diğer konu ise Güneydoğu sorunu. Dışişleri Bakanlığı, GAP'ın hâlâ bitirilememiş olmasından duyduğu rahatsızlığı, sürekli devletin diğer ilgili birimlerine aktarıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!