Dışişleri duyurdu: Rejim ve muhalifler...

Güncelleme Tarihi:

Dışişleri duyurdu: Rejim ve muhalifler...
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2018 18:52

Türkiye, Astana süreci kapsamında Suriye'deki muhalif gruplar ve rejim tarafından gözaltında tutulan bazı kişilerin karşılıklı serbest bırakılmasının, "Suriye'de çatışan taraflar arasında güven artırılması bağlamında önemli bir ilk adım teşkil ettiğini" ve bu uygulamanın "yeni inisiyatiflerle sürdürülmesinin hedeflendiğini" bildirdi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Astana süreci kapsamında Türkiye, Rusya ve İran'ın yanı sıra Birleşmiş Milletler'in katılımıyla kurulan "Zorla Alıkonan/Kaçırılan Kişilerin Serbest Bırakılması, Cenazelerin Takası ve Kayıp Şahısların Akıbetinin Tespitine İlişkin Çalışma Grubu" bünyesinde hazırlanan pilot proje çerçevesinde, Suriye'de muhalif gruplar ve rejim tarafından gözaltında tutulan bazı kişilerin bugün muhaliflerin kontrolündeki Bab'ın güneyindeki Abu Zindeyn mıntıkasında karşılıklı ve eş zamanlı olarak serbest bırakıldığı ifade edildi. 

Açıklamada, "Suriye'de çatışan taraflar arasında güven artırılması bağlamında önemli bir ilk adım teşkil eden bu uygulamanın yeni inisiyatiflerle sürdürülmesi hedeflenmektedir." denildi. 

Haberin Devamı

ONAR KİŞİ KARÅžILIKLI SERBESTÂ

Suriye'de Beşşar Esad rejimi ve askeri muhalifler, Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde, Bab ilçesinin rejim kontrolündeki Tadif beldesinde karşılıklı olarak onar kişiyi salıverdi. 

Astana anlaşmalarıyla kurulan Alıkonulanlar Çalışma Grubu'nun "pilot proje" olarak nitelediği sembolik takas, 30-31 Temmuz'da Soçi'de düzenlenen 10. Garantörler Toplantısı'nda kararlaştırılmıştı. 

Esad rejiminin en az 1500 kişiyi alıkoyduğu biliniyor. Takasın, Türkiye'nin insani diplomasi faaliyeti çerçevesinde attığı adımlar neticesinde gerçekleştiği belirtiliyor. 

 

SON 24 SAATTE YAÅžANANLAR

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!