Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: ABD garanti verdi

Güncelleme Tarihi:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: ABD garanti verdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2016 11:51

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fırat'ın batısında IŞİD'e yönelik operasyonlarla ilgili olarak, "Fırat’ın doğusunda YPG’liler lojistik destek vermek istiyorsa o ayrı ama özellikle operasyonlar bittikten sonra batısında bir tane bile YPG’li istemeyiz. ABD de bu konuda garanti verdi. Eğer sözünde durursa garanti verdi. Çünkü YPG/PYD gittiği yerlerde etnik temizlik yapıyor" dedi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, TRT Haber'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Suriye'deki gelişmeler ve buna bağlı olarak ABD ve Türkiye’nin PYD’ye yönelik bakış açısındaki farklılıkların hatırlatılması üzerine Çavuşoğlu, hem bu ülke hem de Irak'ta büyük çabalara rağmen IŞİD mevcudiyetinin devam ettiğini vurguladı. Karadan bazı kazanımlar olsa da bunun yeterli olmadığını dile getiren Çavuşoğlu, IŞİD ile mücadele için ortak ve güçlü bir stratejinin olması gerektiğini ifade etti.

Arazide güç ve ittifak arayışı içinde olan ABD'nin PYD ve YPG'yi yanaştığını söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Müttefiki olan Türkiye'ye sürekli saldırıda bulunan terörist gönderen, Ankara'daki saldırıların faili olan ve kamplarında terörist eğiten bir YPG/PYD ile terörle mücadele etme konusunda her zaman en önde olduğunu söyleyen bir ülkenin işbirliği yapması kabul edilemez. Biz başından beri bu konuda farklı düşünüyorduk ve başta Obama olmak üzere düşüncelerimizi tüm muhataplarımıza çok net bir şekilde söyledik. Ama arazide bu işbirliğinin belli bir çerçevede halen devam ettiğini maalesef görüyoruz.

Münbiç bölgesinin temizlenmesini ve bu bölgenin kapatılmasını en çok biz isteriz. Çünkü bu bölgeden en çok saldırı bize geliyor. Dolayısıyla sınırımızda bir terör örgütünün olmasını istemeyiz ama başka bir terör örgütünün de olmasını istemeyiz. O nedenle kuzeyden iki taraftan gidip temizleyerek Rakka’ya kadar gidilmesini istemiştik. Münbiç’e yönelik Suriye Demokratik Koalisyonu vardı. Onlar da olabilir dedik fakat içlerinde PYD’li varsa bunların da operasyon bittikten hemen ayrılması lazım dedik. Fırat’ın doğusunda YPG’liler lojistik destek vermek istiyorsa o ayrı ama özellikle operasyonlar bittikten sonra batısında bir tane bile YPG’li istemeyiz. ABD de bu konuda garanti verdi. Eğer sözünde durursa garanti verdi. Çünkü YPG/PYD gittiği yerlerde etnik temizlik yapıyor."

BAKMADAN GEÇME!