Dişi kartallar uçmayı öğreniyor

Güncelleme Tarihi:

Dişi kartallar uçmayı öğreniyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Çağdaş Türk kadını, her alanda başarıyla sürdürdüğü hizmetlerine askerliği de kattı. Son bir kaç dönemdir harp okullarına kabul edilen kız öğrenciler, kusursuz teorik bilgileri, disiplinleri, fizik güç isteyen konularda erkek arkadaşlarından geri kalmayan performanslarıyla göz dolduruyorlar. 1997 döneminde Hava Harp Okulu'ndan mezun olan 12 kadın teğmen, pilot adayı olarak İzmir Çiğli 2'nci Ana Jet Üssü Uçuş Eğitimi Merkezi Komutanlığı'nda eğitime başladı.

123'üncü Başlangıç Eğitim Filo Komutanlığı'nda bu dönem 7 kadın pilot adayı teğmen var. Bunlardan biri Serpil Küllaç. Hava Harp Okulu'nun 1997 mezunlarından olan 20 yaşındaki Hava Teğmen Serpil Küllaç, jet pilotu olmak istiyor:

‘‘Pilotluk çocukluk düşüm. Üniversite sınavları sonucunda eve Hava Harp Okulu'ndan davet geldiğinde koşarak gittim. Sıradan yaşam istemiyordum. Pilotların yaşamı da sıradan değil. Hız, özgürlük, havada kendinden çok büyük bir güce hâkim olmak beni etkiliyor.’’

F-16 PİLOTU OLACAK

Pilot Adayı Teğmen Özlem İyidilli, 123'üncü Filo'daki eğitimini başarıyla tamamlamış. 122'nci Filo'ya geçen 3 başarılı adaydan biri. 20 yaşındaki İyidilli için uçmak, büyük bir tutku. Liseyi bitirdiği yıl Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazanan genç kız, Hava Harp Okulu'nun üniversite sınavında yüksek fen matematik puanı alan tüm öğrencilere gönderdiği daveti alınca, kararını değiştirmiş. Teğmen İyidilli, ‘‘Yalova'daki ön uçuş programından sonra dünyada en çok istediğim şeyin uçmak olduğunu anladım. Elemeleri geçip okula kabul edildim. Gökyüzünde hiç kimsenin görmediği güzellikler sizin. Hız, hükmettiğiniz büyük güç, bunu yaşamak muhteşem. Eğitimim başarıyla tamamlayıp F-16 pilotu olmak ve ülkeme en iyi şekilde hizmet etmek istiyorum’’ diye konuşuyor.

ŞEREFLİ MESLEK

Kadın teğmenlerden Şükran Erbay, askerliği çok şerefli bir meslek olduğu için seçmiş. Hava Harp Okulu'ndan eve gönderilen broşürün ufkunu açtığını söyleyen genç kız, ‘‘Uçmayanlara niçin uçmak istediğinizi anlatmak çok zor. Bu mutlaka yaşanması gereken bir duygu’’ diyor. Çok seçkin bir ortamda, bir üniversite öğrencisinin isteyebileceği tüm olanaklara sahip olarak öğrenim gördüklerini anlatan Erbay, ‘‘Jet pilotu olmak istiyorum’’ diyor.

123'üncü Filo Başlangıç Eğitim Komutanlığı'ndaki 7 kadın pilot adayından Sinem Atılgan ve Berna Şen, savaş pilotu olmak istediklerini söylüyorlar. ‘‘Palaz Filo’’ olarak adlandırılan 123. Filo'nun bayan pilot adaylarıından Sinem Atılgan, ‘‘Kendimi çok şanslı sayıyorum. Çünkü, pilotluğa ilk adımı burada atıyoruz. Başarılı uçuşlar sonunda 122. Filo'ya geçerek, savaş pilotu olma yolunda büyük bir yol kaydetmiş olacağım’’ diyor. Berna Şen de ‘‘Savaş pilotluğu kadınlar için zor gibi gözükse de zevkli. Zorluklarının yanı sıra güzel yanları da var. Mavi göklerde uçağımla süzülmek beni etkiliyor’’ diye konuşuyor.

Türk Hava Kuvvetleri'nin Sabiha Gökçen'den sonra ilk kadın savaş pilotları olacak kadın teğmenler, birlikte mezun oldukları yaklaşık 200 erkek pilot adayı teğmenle birlikte, sırasıyla 123, 122 ve 121'inci filolarda eğitim görecekler. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan pilot adayları, bröve takıp savaşa hazırlık eğitimi görmek üzere Konya'ya gidecekler. Pilot adayı teğmenler, mezuniyetlerinden 3.5 yıl sonra da savaş pilotu olacaklar.

Aşama aşama eğitim

Türk Hava Kuvvetleri'nin gözbebeği pilotlar, ilk uçuş eğitimlerini İzmir Çiğli 2'nci Ana Jet Üssü Uçuş Eğitimi Merkezi Komutanlığı'nda alıyor. Hava Harp Okulu'na başvuru aşamasında kısa bir uçuş programından geçen, 4 yıllık öğrenim süresince toplam 25 sorti uçan adaylar, pilot adayı teğmen rütbesiyle mezun oluyor. İlk uçuş eğitimlerini almak için Çiğli 2'nci Ana Jet Üssü Uçuş Eğitimi Merkezi Komutanlığı'nda ‘‘Pilot Adayları Filo Komutanlığı’’na gelen adaylar, eğitimi 123'üncü Başlangıç Eğitim Filo Komutanlığı'nda alıyor. İki buçuk ayda TSF 260 D tipi pervaneli uçaklarla 22 sorti uçan adaylardan başarılı olanlar, 122'nci Temel Jet Eğitim Filosu'na geçiyor. Burada jete ilk geçişi yapan adaylar, kışın altı buçuk, yazın beş buçuk ay süren devrede, T-37 tipi jetlerle 90 sorti uçuş yapıyor, havacılık ve uçuşla ilgili akademik dersler görüyor.

İsteğe göre, yeterli sayıda istekli çıkmazsa adaylar, kurayla jet, ulaştırma ve helikopter pilot adayı olarak ayrılıyor. Ulaştırmacılar Casa tipi nakliye uçaklarında, helikopter pilotları da kendi araçlarında devam eğitimlerini sürdürürken, jet pilotu adayları 121'inci Tekamül jet eğitim filosuna geliyor.

Bu filoda kışın beş buçuk, yazın dört buçuk ay T-38'lerde eğitim gören, 82 sorti uçuşun yanı sıra, simülatörde eğitilen adaylar başarılı olurlarsa jet pilotu olarak bröve takıyor. Artık birer pilot olan teğmenler, savaş pilotu olarak yetiştirilmek üzere savaşa hazırlık eğitimi için Konya'ya gönderiliyor.

UÇMAK GEREK

Uçmayanlara uçuş sevgisini anlatmanın güç olduğunu belirten Hava Teğmen Şükran Erbay, çok şerefli bir meslek olduğu için askerliği seçmiş. Teğmen Özlem İyidilli, Hava Harp Okulu'nda kusursuz öğrenim gördüklerini söylüyor.

EVLENMEYECEK

Serpil Küllaç, başarılı bir pilot olmak için geçireceği sürecin henüz başında. Başarılı bir pilot olmak için evlenmeyi de düşünmüyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!