Dış Türkler BaÅŸkanlığı kuruluyor

Güncelleme Tarihi:

Dış Türkler Başkanlığı kuruluyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2009 18:18

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında, Başbakanlık Yeni Bina'da gerçekleştirilen toplantı yaklaşık 6,5 saat sürdü.

Haberin Devamı

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek toplantı sonrası bir açıklama yaptı. Çiçek yurtdışında yaşayan yaklaşık 5 milyon Türk vatandaşının sorunlarıyla ilgilenecek yeni bir başkanlığın kurulacağını açıkladı.

İşte Çiçek'in açıklamasından satır başları:

- Bakanlar Kurulu'nda bugün iki tane önemli kanun tasarısı var bunlar imzaya açıldı bir tanesi dış Türkler
bir bakanlığın kurulması ile ilgilidir.
 
- Evvela birini kategorideki konuyla ilgili olarak 30 devlet kurumu bu vatandaşlarımıza hizmet götürmeye çalışıyor. Bu hizmetlerin etkin bir şekilde sürdürülmesinde bir dağınıklık olduğu ortaya çıkmaktadır.

- Bu hizmetlerin tek çatı altında toplanması öngörülmektedir. Aslında bu tip bir muhatabın bulunması yurt dışındaki vatandaşlarımızın da talebidir.

- Yaşadıkları ülkelerde etkin olmaları hem bizim arzumuzdur hem de onların arzularıdır. Bu 30 ayrı kuruluşumuz önemli ölçüde kamu kaynaklarını kullanmaktadırlar.

Haberin Devamı

- Öbür taraftan tarihsel sorumluluğumuz altında bulunan topluluklarında planlanması ve koordine edilmesi de mevcut kuruluşun görevleri arasında olacak. Böylece hem dağınıklığı önlemiş hem de
 
- İkinci konu ise; gümrük müsteşarlığı teşkilatının yeniden yapılandırılması. Yürütmek ve kaçakçılıkla müdahale etmek üzere usul ve esaslarının yeni baştan düzenlenmesidir.

- Bugün bir başka konu sosyal  yardım bşlgi sistemi sosyal yardımlaşma ve dayanışma genel müdürlüğünün altı aydan fazladır üzerinde çalıştığı bir proje takdimi yapıldı. pilot olarakta çalışılmaya başlandı.

- Sosyal yardım için baÅŸvurular yapan vatandaÅŸlarımız var vbe bunu hakeden vatandaÅŸlarımızın faydalanması amacıyla bir çok bürokratik hizmet sürdürülmektedir. bu konu ile ilgili olarak bir kiÅŸi baÅŸvurduÄŸunda sekiz on yerden gerçekten ihtiyaç sahibi olup olmadığı araÅŸtırılmaktadır.Â

- Başvuran vatandaş ihtiyaç sahibi olduğunu kendisi ispatlamaktadırç bunun için de bir çok kurumdan bilgi istenmektedir. İş kurdan işsizlik sigortası ve kısa çalışma ödeneği aldığı soruşturulamkta, sosyal hizmetlerden evde bakım aylığı alıp almadığı bilgisi istenmeklte.

Haberin Devamı

- Ayrıca sosyal güvenlik kurumu açısından sosyal güvencesinin olup olmadığı sağlık hizmetlerinden yararlanıp yararlanmadığı, gelir vergisi başkanlığından geliri olup olmadığı, tapu kadastrodan taşınmaz malı olup olmadığı. yani bu kurumlardan bu yeni getirilen sistemde vatandaş artk ihtiyaç sahibi olup olmadığını kendisi ispatlamayacak. On farklı kurumdan 15 gün zaman alan bu işlemi şimdi 7 saniye içerisinde belirleme imkanına kavuşmuş olmaktadır. hem bir taraftan vatandaşlşarımız külfetten kurtluyor.

Üniversitede okuyan öğrencilerimiz kredi yurtlardan  burslar ve krediler verilmektedir. Üniversite ve yüksekokulda okuyan öğrencilerimizin aylık olarak alacakları 200 tl'ye yükselmiştir master 400 doktora 600 alabilecektir. Bu da karar verdiğimiz bir başka husustur. ayrıca bugün bakanlar kurulunda genel değerlendirmeler yapılmıştır.

SORU & CEVAP

Haberin Devamı

AÇILIMIN KONUSU GÖRÜŞÜLDÜ MÜ? AÇILIMDA BUNDAN SONRA NASIL BİR YOL İZLENECEĞİ KONUŞULDU MU?

Biz 2002’den bu yana AB yolunda demokratik standartların yükseltilmesine yönelik düzenlemeler yaptık.

Çok önemli adımlar attık, düzenlemeler yaptık. Demokratik açılım 4 aylık bir süreç değildir.

Öyle olmasa müzakerelerde 12 başlık açılamazdı.

Türkiye bu yarıştan kopmamak için kendi üzerinde düşeni yapıyor.

Biliyorsunuz bir insan hakları kurulu var.

Bunu dışında, her türlü ayrımcılığın önlenmesine yönelik bir kurulun oluşmasına yönelik bir görüşmemiz oldu.

Umuyorum 2010’un başında TBMM’ye gönderebiliriz.

Hiç kimse artık 2009 Türkiyesi’nin 2002 Türkiyesi olduğunu söyleyemez. zaten açılım o dönemde başlamış olmasaydı
Avrupa birliği ile müzakere eden bir ülke olmazdık. son zamanlarda yaptığımız açılımın ve sürecin devamıdır ve devam da edecektir. Bunun dışında insan hakları  başkanlığı var fakat ilerleme raporuna ve diğer ülkelerdeki örneklere baktığımızda insan hakları başkanlığı tam da istediği gibi görev ifa edememektedir. Özerk bir yapıya ulaştırılması ve böyle bir başkanlığın kurulması gerekliliği ortadadır.

Ancak sonradan buna ilaveten bir de konusu sadece ayrımcılığın önlenmesi ile ilgili ayrı bir kurulun oluşturulmasında fayda görüldü. Bu iki kurul arasında yakın bir bağlantı olacağı için öbür tasarı da hazırlansın birlikte sevk edelim diye bir noktaya geldik. öbürü ile eğer bir görev geçişi olacaksa o zaman tasarıyı meclisten çekmek gerekece. ümid edioyurm 2010'un başlarında bunu meclise sevk  etmiş olacağız.

Haberin Devamı

DTP KAPATILDI MİLLETVEKİLLERİ İSTİFA KARARI ALDI ANCAK VAZGEÇTİLER. BU SÜRECİ NASIL DEĞERLENDİRYORSUNUZ. TEKEL İŞÇİLERİNİN BİR TALEBİ OLDU MU?

İlk soruyla ilgili olarak bir değerlendirme yapmadık. Herkes olup bitenden gerekli dersleri çıkartmalı.

Soğukkanlı ve tecrübelerden istifa ederek hareket etmek lazım. Bunları dikkat4e alarak değerlendirirsek Türkiye içe dönük değil dışa dönük olarak hareket etme imkanı bulabilir.

Herkesin yapacakları faaliyetleri yasalar, insan hakları sözleşmesi, Avrupa içtihatlarını dikkate alarak yapmasında fayda var. Aynı şey hak arayışlar için de geçerlidir. Eğer toplumda bir kesim kendisinin mağdur olduğunu ifade eden ister bir kişi ister bir çok kişi yasalar çerçevesinde bunu yapması gerekir.
hakkı ararken haksız duruma düşmemek herkesin yararınadır.

Haberin Devamı

Tekel işçileri ile ilgili olarak bir değerlendirme yaptık. Arkadaşlar çalışıyor üzerinde bunu zaten arkadaşlarım muhataplarıyla paylaşacaktır.

BÜLENT ARINÇ’A BİR SUİKAST GİRİŞİMİ İDDİASINDAN BAHSEDİLİYOR. BU KONU İLE İLGİLİ BİLGİNİZ VAR MI? FENER RUM PATRİĞİ’NİN TÜRKİYE’Yİ SUÇLAYICI SÖZLERİ OLDU BU KONU İLE İLGİLİ BİR DEĞERLENDİRME YAPILDI MI?
 
Biz göreve geldiğimizden beri demokratikleşme adına hak ve özgürlükler adına önemli mesafeler alınmıştır. Bunların tümünü yok farz ederek bir değerlendirme yapmak haksızlık olur.

Onun için Sayın Patriğin bir talebi olacaksa başka makamlara şikayet eder tarzda değil de bu taleplerin içerde değerlendirilmesi bizce daha doğru olur. onu tasvip etmiyoruz. ne aranacaksa Türkiye'de aranmalı diye düşünüyoruz.

Sayın Arınç’la ilgili konuda bugün kendisi bilgi verdi. kendisiyle ilgili bir değerlendirme söz konusu olduğu için kendisi bir bilgilendirme yaptı. yargıya intikal eden bir konuda ben açıklanma yapmam.


DİNLEME İLE İLGİLİ BİR DÜZENLEMEDEN SÖZ ETMİŞTİNİZ NE ZAMAN BİR DÜZENLEME GELECEK?

Şu an gelmedi henüz Adalet Bakanlığı bir düzenleme yapıyor. Kanunsuz dinlemelere hepimizi rahatsız ediyor. Buna rağmen toplumda yaygın bir kanaat var dinlemelerle ilgili. Bunu da hükümet görmezden gelemez. Cezaların arttırılması ile ilgili konu imzaya açıldı ve burada cezalar  arttırılıyor. Bu söylediğiniz onun dışındaki ortam dinlemeler vs. kanunsuz dinlemelerle ilgili

İÇİŞLERİ BAKANIMIZ ERBİL’DEN GELDİ AÇIKLAMALAR YAPTI ORADA TERÖRÜN SONLANDIRILMASI İLE İLGİLİ SÖZLERİNİ NASIL DEĞERLENDİRYORSUNUZ.

Keşke bu sorumuzu sayın bakanımıza sorsaydınız. Asayiş ve güvenlik için polis teşkilatımız ve jandarma elinden geleni yapıyor biz de gereken desteği veriyoruz. Terörle mücadele sadece asayiş ve güvenlik yönüyle değil başka tedbirlerle ele alınması lazım. Görüyoruz ki terör olayları dışarıdan destekle yürütülmektedir.

Bugün terörle mücadelede çok destek erdiğini kabul ettiğimiz ülkelerin bile yapması  gerekenleri yanında yaptıkları sınırlıdır dolayısıyla bizim daha fazla işbirliğine ihtiyacımız  bulunmaktadır.
 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!