Dirençli ve güzel

Güncelleme Tarihi:

Dirençli ve güzel
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ansiklopediler inciyi ‘‘İstiridye vb. deniz hayvanlarının içinden çıkan ve daha çok süs eşyası olarak kullanılan küçük, yuvarlak, sert ve sedefli tane’’ olarak tarif ediyor.

İnciler genellikle deniz sularında oluşur. Bu arada nehirlerde ve dağ ırmaklarındaki tatlı su yumuşakçalarının dokularında da pırıltılı fakat kötü oluşmuş incilere rastlanır. Bazı karından ayaklılar da inci yapabilir. Değerli inciler ise birçok türü bulunan istiridyeler tarafından yapılır. Yoğunlukları 2 bin 650 ila 2 bin 700 arasında değişir ve direnci oldukça yüksektir. Büyük bir kısmı kalsiyum karbonattan meydana gelir, yapısı da sedefin yapısına çok benzer.

İncinin ortasında daima bir parazit, kum tanesi türünde bir çekirdek bulunur. Bu çekidek zaman içinde üst üste binenince kalsiyum karbonat tabakalarıyla kaplanır.

KOLAYCA İŞLENİYOR

Bir inciye değer biçilirken ağırlığı (kırat veya çoğunlukla çekirdek cinsinden hesaplanıyor), düzgünlüğü, rengi (beyaz, pembe, gri, siyah), biçini (yuvarlak, armut şeklinde), parlaklığı ve parıltısı (bu iki unsur incinin duruluğunu gösterir) gözününe alınır.

İnci üstünde kolayca çalışılabilir; çelik aletlerle delinebilir, kazıma kalemiyle üzerindeki kusurlar yok edilebilir. Fakat bu işlemler son derece dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Çünkü düzeltme sırasında yeni kusurlara yol açılabilir.

EFSANELERDE İNCİ

Kadınların gözde mücevherlerinden biri olan incinin tarihi de oldukça ilginç. İncilere ilk olarak İsa'nın doğumundan yüzyıllarca önce Hindistan'da yapılmış sanat eserlerinde rastlandı. Japonya'da da MS 6'ncı yüzyılda yazılmış incilerle süslü bir eser bulundu. İnci Fransa'da ilk olarak Güzel Philippe devrinde yaygın olarak kullanılmaya başlandı.

İnciyle ilgili pek çok efsane de var. Aristoteles'in Petrologia kitabı bilinen ilk inci efsanesini aktarır. Arap yazıtlarında da inciyle ilgili efsaneler aktarılır. Bir efsaneye göre Ostreon (İstiridye) gemilerin üzerinde dolaştığı denizin dibinden çıkar ve okyanusa açılır. Kabuk yağmur damlalarını almak için açılır, bir iki damla kabuğun içine girdiği zaman kapanarak denizin dibine iner. Ostreon orada köklenerek bir bitki halini alır. Eğer güneş ışınları ona erişirse de bozulur ve ölür.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!