Diren domuz

Güncelleme Tarihi:

Diren domuz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2014 01:09

Şehre inen domuzlar İstanbul’un gündemini oluşturmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Denizden Bebek’e çıkan bir domuz ormana salındı. Mahallelerinde görülen domuzun vurulmaması için de Kuzguncukluların nöbeti sürüyor.

İSTANBUL Bebek’te bir yalının bahçesine giren ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerince bayıltılarak yakalanan yavru yabandomuzu, tedavisinin ardından Fatih Ormanı’ndaki doğal yaşam alanına bırakıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 1’inci Bölge Müdürlüğü İstanbul Şube Müdürü Nevzat Alğan, sürüden ayrılan yabandomuzunun, köpek, kurt ya da çakalların saldırısından kaçarak şehre inmiş olabileceğini düşündüklerini aktardı.

BAKANLIK TUZAK KURDU

Kuzguncuk’ta da domuz tartışması devam ediyor. Kuzguncuk Bostanı’nda bekçi yabandomuzu saldırısına uğradığını söyleyince Orman Bakanlığı ekipleri domuzu yakalamak için tuzak kurdu. Tuzağa gelmesi için bostanın yürüyüş yoluna mısır taneleri döküldü. Kapıya bir bant çeken belediye zabıtaları, “Bostanda yaban domuzu vardır” diye yazdılar.

ZAMANLAMA MANİDAR

Bostan’da iş makinelerinin çalışmaya başlayacağı zamanda ortaya çıkan domuzu manidar bulan mahalle sakinleri ise uyarıya pek de aldırmadı. Belediyenin yazısının üzerine “Diren domuz” diye yazıldı. Yetkililerden domuzun canlı yakalanması istendi.



‘Ailesine kavuşacaktır’

Haberin Devamı

UYUŞTURUCUNUN etkisiyle tökezleyerek yürüyebilen yabandomuzu, bir süre sonra Fatih Ormanı’nda gözden kayboldu. Nevzat Alğan, “Ailesine burada kavuşacaktır. Tahminimize göre buradan şehre indi” dedi.

Bunlar magazinsel şeyler

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İstanbul'a inen domuzlarla ilgili olarak "Çok abartılacak bir olay değil" dedi. İstanbul'da iki farklı yerde rastlanan domuzların Kuzey Ormanları ile ilişkili olup olmadığına yönelik soru üzerine de Güllüce, “Bunlar magazinsel şeyler” ifadesini kullandı.
Özgür ARSLAN / DHA

O kadar çaresizler ki Boğaz’a atlıyorlar

İSTANBUL’da Tarabya sahilinde görülen yabandomuzu, 3’üncü köprü ve 3’üncü havalimanı gibi projelerin yaban hayatına ve ekolojik sisteme etkisini gündeme getirdi.

Domuzlar ekolojik felaket habercisi

Baran Bozoğlu (TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı): “3’üncü köprü için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu bile hazırlanmadı. Bu hazırlansaydı oradaki türlerin çeşitliliği, ağaçların kesilmesi sonrasında havyanlara ne gibi zararlar geleceği görülebilirdi. Büyük ekolojik felaketlere doğru gidiyoruz. Türler yok oluyor, bunların sayısı azaldıkça ekosistemdeki besin zinciri bozuluyor. Besin zincirinin bozulmasıyla bu durumdan doğrudan doğruya kentler etkilenecek.”

Doç. Dr. Zeynel Arslangündoğdu (İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi): “Bölgede 1 milyon ağaç kesildi. O yörede yaşayan 40 yerli kuş, 30 yaz göçmeni ve 20 memeli türünün yaşam alanları doğrudan yok olmaktadır. Habitatları daralan yaban hayvanları kazalarda ölecek.”

Ormanlar park oluyor

Sedat Kalem (WWF-Türkiye’nin Doğa Koruma Direktörü): “Demek ki domuzlar Boğaz gibi su akıntısına kendisini atacak kadar çaresiz duruma gelmişler. İstanbul ormanları artık küçük parklar haline gelecek.”
Erdinç ÇELİKKAN / ANKARA


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!