Diplomat kanında Papandreu'nun izi

Güncelleme Tarihi:

Diplomat kanında Papandreunun izi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2002 01:46

Bir Yunan gazetesi, gizli bir rapora dayanarak eski Başbakan Andreas Papandreu'nun iki diplomatımızı şehit eden 17 Kasım terör örgütüyle ilişkisi olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

Yunanistan'da diplomatlara yönelik eylemleriyle tanınan 17 Kasım terör örgütünün iktidardaki PASOK ile bağlantısı olduğu öne sürüldü. İşte şok iddialar:

-17 Kasım'ın geçmişi Pasok'un paramiliter kanadı PAK'a dayanıyor.

-PASOK'un kurucuların eski Başbakan Papandreu, PAK eylemcisiydi.

-Silah kaçakçısı Adnan Kaşıkçı'ya göre eski Yunanistan Başbakanı Andreas Papandreu, en iyi müşterilerinden biriydi.

Yunanistan'da 25 yıldır eylem yaptığı halde tek bir üyesi bile yakalanmayan 17 Kasım terör örgütüyle, iktidardaki Pasok Partisi arasında ilişki olduğu iddiaları, Atina'yı iyice karıştırdı.

17 Kasım terör örgütüyle ilgili 14 yıl önce sağ iktidarın hazırladığı gizli bir rapor gün ışığına çıktı. İlk kez, 17 Kasım terör örgütüyle iliskisi olduğu iddia edilen 124 Pasoklu'nun yer aldığı bir liste de yayınlandı. 17 Kasım örgütüyle ilgili raporun, 1988'de istibahat danışmanı General Nikos Grilakis tarafindan hazırlanıp, eski Başbakan Konstantin Miçotakis'e verildigi iddia ediliyor.

To Karfi (Çivi) Gazetesi'nde yayınlanan listede, Pasok'un kurucusu ve 10 yıl başbakanlık yapan Andreas Papandreu'nun da ismi bulunuyor. Rapora göre, 17 Kasım terör örgütü, 1967 -1974 yılları arasında Yunanistan'daki askeri cuntayı devirmek için silahlı eylemler yapan PAK örgütüne dayanıyor.

PAK VE KIZIL TUGAYLAR

Raporda şöyle deniyor:

‘‘Pasok'un paramiliter kanadı olan PAK, İtalya'da yıllarca terör eylemleri yapan Kızıl Tugaylar örgütü örnek alınarak kuruldu. Pasok'un kurucuları arasında Anderas Papandreu başta olmak üzere, Pak'ın eylemcileri yer aldı. 1974'de askeri cuntanın yıkılmasından sonra ortaya çıkan 17 Kasım örgütünün ilk hücrelerini, PAK üyeleri kurdu. Pasok, 1981'de iktidara geldiği zaman, Başbakan Andreas Papandreu PAK'ı dağıtmadı. 1975'den itibaren 17 Kasım Yunanistan'da birçok siyasi suikaste imza attı ama tek bir terörist dahi yakalanmadı.’’

ADNAN KAŞIKÇI-PAPANDREU İLİŞKİSİ

Rapora göre, ünlü silah kaçakçısı Adnan Kaşıkçı 1985'de bir Arap diplomata en iyi müşterisinin Papandreu olduğunu söyledi. Silah kaçakçılarıyla ilişkiyi sürdüren PAK'ın Yeşil Mafya grubu, Mehmet Ali Ağca'nın da aktif olarak çalıştığı Bulgar HINTEX şirketinden silah satın alıyordu. PAK üyelerinin bazıları, 1986'da Küba ve Nikaragua'da iki aylık seminerlere de katıldılar.

KOSTAS SİMİTİS: İDDİALAR SAÇMA

Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis, saçma olduğunu söyledi. Hükümet sözcüsü Hristos Protopapas da raporun yazarını ‘‘sefil bir kişi’’ olarak nitelendirdi.

17 Kasım terör örgütü, Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği Basın Ateşesi Çetin Görgü ve Büyükelçilik Müsteşarı Haluk Sipahioğlu'nun şehit edilmesinni yanı sıra, Amerikalı diplomat, Yunanlı işadamı ve politikacıların yaşamlarını yitirdiği saldırıları üstlenmiş bulunuyor.

İşte listede yer alanlar

Amerikan ve Türk diplomatlara yönelik suikastlerle tanınan 17 Kasım örgütüyle bağlantısı olan bazı isimler şöyle:

Pasok kurucusu ve eski başbakan Andreas Papandreu.

Kalkınma Bakanı, eski savunma bakanı Akis Çuhacopulos.

Pasok şahinlerinden eski Savunma Bakanı Yannis Haralambopulos.

Pasok Genel Sekreteri Kostas Laliotis. Laliotis, eskiden Sovyet büyükelçiliğinin kontrolünde bir ‘‘kızıl komiser’’di.

Pasok milletvekili Sifis Valirakis, Filistin kampında askeri eğitim aldı.

Pasok milletvekili Kimonas Kuluris. Libya'daki kamplarda eğitim gördü.

Geçmişte Abdullah Öcalan'la yakın bağları bulunan Hristos Kipuros, Beyrut'taki kamplarda askeri eğitim gördü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!