Diploma töreninde türbana soruşturma

Güncelleme Tarihi:

Diploma töreninde türbana soruşturma
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2007 00:00

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün kızı Kübra Gül’ün Bilkent Üniversitesi’ndeki diploma törenine türbanla katılması olayına YÖK el koydu. YÖK, başta Rektör Ali Doğramacı ve yardımcısı olmak üzere sorumlular hakkında soruşturma başlattı.

DIŞİŞLERİ Bakanı Abdullah Gül’ün kızı Kübra Gül’ün Bilkent Üniversitesi’ndeki diploma törenine türbanla katılması olayı YÖK’ü harekete geçirdi. YÖK, "Anayasa ve diğer mevzuat ile ulusal ve uluslararası yargı organlarının kararlarına rağmen üniversite içindeki bir törende türban takılmasına göz yumulduğu" gerekçesiyle sorumlular hakkında soruşturma başlattı.

Bu durumda, başta rektör Ali Doğramacı gelmek üzere, törene katılan rektör yardımcısı Abdullah Atalar da "türbana göz yuman" Bilkent Üniversitesi yöneticisi olarak soruşturma kapsamındalar. Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde eğitim gördüğü 4 yıl boyunca perukla derslere giren Kübra Gül’ün, mezuniyet törenine türbanıyla katılması tartışma yaratmıştı. 13 Haziran’da yapılan mezuniyet törenine kırmızı-beyaz desenli türbanının üzerine taktığı keple katılan Kübra Gül, diplomasını "sahneye çıkmadan" protokol sırası önünde babasının elinden almıştı.

YÖK, Kübra Gül’e ayrıcalıklı davranılan diploma töreni için iki gün sonra harekete geçti. Medyada çıkan haberler ihbar kabul edildi. Bunun üzerine YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç imzalı görevlendirmeyle YÖK Denetleme Kurulu devreye girdi. YÖK Denetleme Kurulu, Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde yürüttüğü soruşturma sonunda hazırlayacağı raporu, önerilerle birlikte YÖK’e sunacak. Rapor, YÖK Yüksek Disiplin Kurulu’nun gündemine alınarak işlem yapılacak.

Rektör kutlamıştı

BİLKENT mezuniyet törenine perukla gelip, daha sonra türban takan Kübra Gül, önce öğrenciler arasında oturmuş, sonra protokolde yer alan babası Abdullah Gül’ün arka sırasına geçmişti. Bilkent yönetiminin, türbanlı öğrencilerin peruk takmasını şart koşması üzerine, türbanda ısrarlı davranan Kübra Gül’e diplomasını, sahneye çıkmadan protokol sırasında babası Abdullah Gül vermişti. Kübra Gül’ü, Rektör Ali Doğramacı da öperek tebrik etmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!