Diploma operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Diploma operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

KKTC'deki bir üniversitenin para karşılığı sahte diploma verdiğinin belirlenmesi üzerine, YÖK çok büyük bir operasyon başlattı. İlk aşamada 27 diploma iptal edilirken, sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

YÖK, cumhuriyet tarihinin en büyük ‘diploma sahtekarlığı’nı ortaya çıkaracak operasyonu başlattı. Büyük bir gizlilik içinde yürütülen operasyon, Türkiye'de üniversite kazanamayan çocuklarını dişinden tırnağından artırıp Kıbrıs'a okumaya gönderen yüzlerce aileyi şoka sokacak.

Operasyon, YÖK'ün bu yıldan itibaren ÖSS kılavuzlarından çıkarma kararı aldığı KKTC Uluslararası Amerikan Üniversitesi'ni kapsıyor. Bir öğrencinin denklik başvurusunun incelenmesi sırasında ortaya çıkan sahtekarlık üzerine başlatılan operasyonda, bu üniversitenin verdiği yüzlerce diplomanın ‘para karşılığı’ düzenlendiği saptandı. YÖK, ‘sahte’ olduğuna karar verdiği bu diplomaların iptaline başlarken, olayın arkasından da üniversitenin öğrenci işleri müdürü çıktı.

YASAKLI ÜNİVERSİTE

KKTC Uluslararası Amerikan Üniversitesi'nden verilen ve denklik istenen bütün diplomaları incelemeye alan YÖK'ün, ilk aşamada 27 diplomayı iptal ettiği öğrenildi. YÖK para karşılığı diploma düzenleyen öğrenci işleri müdürünün yanısıra, para vererek diploma aldığı belirlenen 27 öğrenci hakkında da Cumhuriyet Başsavcılıkları'na suç duyurusunda bulundu.

YÖK, yüzlerce aile ve gencin gelecek umudunu söndüren KKTC Uluslararası Amerikan Üniversitesi'ni 30 Temmuz 1998'de aldığı kararla sistem dışına atmıştı. Tüm uyarılara karşın ‘Yeterli akademik koşulları sağlamadığı’ saptanan bu üniversitenin, 1999'dan itibaren ÖSS kılavuzundan çıkarılmasına karar veren YÖK, yine bu yıl öğretime başlayacaklardan geçerli olmak üzere öğrencilerin diploma denkliklerini tanımayacağını duyurmuştu. YÖK bu kararıyla, KKTC Uluslararası Amerikan Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrencilere, KKTC'deki diğer üniversitelere ‘koşulsuz yatay geçiş’ olanağı verdi. Bu olanağın, 1998-ÖSYS sonuçlarına göre bu üniversiteye yerleştirilenleri kapsadığı da açıklandı. YÖK, yatay geçiş yapıp başarısız dersleri bulunanlara, geçtikleri üniversitede bu derslerini yeniden alma koşulu getirdi.

SIRADA YÜZLERCESİ VAR

YÖK'ün, ‘şimdilik’ ailelerden bile sakladığı olayın, yüzlerce diplomayı kapsadığı öğrenildi. KKTC Uluslararası Amerikan Üniversitesi'nden verilen diplomalara ambargo koyan YÖK, şimdiye kadar mezun olup denklik alanlar da dahil, bu yıl denklik için başvuran öğrencilerin bütün sınıflara ait not ve sınav kağıtlarını incelemeye aldı. Mezun olamayacak durumdaki öğrencilere para karşılığı ‘sahte diploma’ düzenlediği belirlenen öğrenci işleri müdürünün, TC uyruklu Cumhur Saker olduğu öğrenildi. Bu işten binlerce dolar vuran Cumhur Saker'in, olay açığa çıkınca ortadan kaybolduğu bildirildi. Kıbrıs'tan kaçan, Türkiye'deki adresi ise bilinmeyen Saker'i, YÖK'le birlikte polis de arıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!