Dinleme listesi krizi

Güncelleme Tarihi:

Dinleme listesi krizi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2014 02:03

4 eski bakanla ilgili iddiaları soruşturan Meclis Komisyonu’nda AK Partili Komisyon Başkanı Hakkı Köylü’nün gündeme getirdiği ve CHP’nin bakanlar lehine tanıklık yapabilecek kişilerden oluştuğunu iddia ettiği dinleme listesi tartışma çıkardı. Dinleme talepleri kabul görmeyen CHP’liler komisyonu terk etti.

Haberin Devamı

AK Partili 4 eski bakanla ilgili iddiaları soruşturan Meclis Komisyonu’nda, bakan yakınları ve Reza Zarrab’ın tanıklıktan çekilmesinin ardından bu kez ‘liste krizi’ çıktı. AK Partili Komisyon Başkanı Hakkı Köylü’nün önceden hazırlayıp dün Komisyon’un gündemine getirdiği dinleme listesi tartışmaya neden oldu. CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, kendilerinin dosyadaki isimler üzerinden teklif ettikleri listeye hiç girilmeden bakanlar lehine tanıklık yapabilecek kişilerden oluşan özel bir liste hazırlandığını söyledi. Aksünger, Köylü’nün dinlenmesine karar verdiği kişilerin eski bakan Zafer Çağlayan’ın Özel Kalem Müdürleri Sadık Soylu, Onur Kaya, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Çağlayan’ın kardeşi Şenol Çağlayan, oğlu Kağan Çağlayan, akrabası Mehmet Ali Çağlayan, Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyaldız ve bakanın korumalarından bir komiserden oluştuğunu açıkladı.



CHP’li üyeler, İstanbul Adliyesi’nde tanıklıktan çekilen veya Komisyon’a bilgi vermeyen kişilerin de yeniden üst komisyona çağrılmasını talep ettiler. Aksünger, operasyonu yapan ve sonradan tutuklanan bazı polisler ile soruşturmayı yürüten savcıların da dinlenmesi taleplerine karşın Köylü’nün, “Onları niye dinleyeceğiz, onlar görevlerini yapmışlar zaten” dediğini, kendisinin de “Koruma olan komiseri niye dinliyoruz o zaman, o da görevini yapmış” karşılığını verdiğini aktardı. Toplantıda tartışmaların ardından oylamaya geçilince Aksünger başta olmak üzere CHP’li üyeler, “Biz bu kararın içinde yer almayız, bunu legalize edemeyiz” diyerek salonu terk ettiler.

Haberin Devamı

CHP’lilerin talepleri de Komisyon’un gündemine alınmadı. Aksünger toplantının ardından şunları söyledi: “Reza Zarrab Meclis’i ti’ye alıyor, Meclis’e gelmeye tenezzül etmiyor. ‘Hastayım, ameliyat olacağım, 60 gün yokum’ demiş. Tamamen bakanlar lehine tanıklık etme ihtimali olup aleyhlerine bir şey söylemeyecek kişilerden liste oluşturulmuş. ‘Biz bunları legalize edemeyiz, bunun içinde yer almayız, istiyorsanız siz kendi kararınızı verin’ dedik. Onları dinlemek demek, bakanlar aleyhine delil toplayamamak demektir. Bundan sonraki toplantılara iştirak edeceğiz ama hiçbir yanlış kararı legalize etmeyeceğiz. Bu tiyatroda uydurulmuş işlemlerle Komisyon’un nereye gideceği aşikârdır. Biz bunu geleceğe nasıl taşıyacağız onu kendi aramızda konuşuyoruz.”

Haberin Devamı

BİZİM LİSTEMİZ DİNLENMELİ

CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü de, “Bu komisyonun kilit isimlerini sadece alt komisyonda dinleyip önümüze getirmeye çalıştılar. Gerçeğin ortaya çıkması için toplum vicdanının rahatlaması adına bizim verdiğimiz listedeki kişilerin de dinlenmesi gerekiyor. O tanıkların her birini Komisyon’un önüne getirmek zorundalar” dedi. Komisyon Başkanı Köylü ise “Benim yazdığım isimler, onların daha önce verdiği listenin içinde. Aşağı yukarı aynı düşünce doğrultusunda olduğu için... İlave olarak bizim çağıracağımız başka isimler, onların listesinde olmayanlar da olabilir. ‘Tamamı niye çağrılmıyor’ diye itiraz ettiler. Bütün mesele o. Ciddi soruşturma yapıyoruz. Bazıları gibi şov peşinde değiliz, hukuki süreç yürütüyoruz” dedi. Köylü, CHP’nin, İstanbul’da dinlenilen kişilerin Meclis’te dinlenilmesi talebini ise “Gereksiz” diye değerlendirdi.

Haberin Devamı

Partililer eleştirince istifa etti

İstanbul Adliyesi’nde Reza Zarrab ile Barış Güler’in de aralarında bulunduğu bazı tanıkların dinlenmesine itiraz etmeyen CHP İstanbul Milletvekili Ercan Cengiz, gelen eleştiriler üzerine komisyondan ayrıldı. CHP’li komisyon üyelerinin, ‘Zarrab ile Barış’ın tanıklıktan çekildiği toplantılarda tepki göstermediği, İstanbul’da tanıkların ayağına gidilmesine sessiz kaldığı ve alt komisyondaki dinlemelerle ilgili yeterince bilgi vermediği için’ rahatsızlıklarını Cengiz’e ilettikleri öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!