Dinleme başsavcılık kontrolünde yapılsın

Güncelleme Tarihi:

Dinleme başsavcılık kontrolünde yapılsın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2011 00:00

Raporda, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) büyük adli birimlerde teşkilatlanması, dinlemenin adli kolluk kanalıyla, adli binalarda ve Başsavcılıklar kontrolünde yapılması istendi. Ankara ve İstanbul’da görev yapan 149 adli ve idari yargı hâkim-savcılarının katılımı ile Sapanca’da 28-29 Nisan’da “Yargıda Durum Analizi” toplantısı yapıldı. Hâkim-savcılar 8 grup halinde çözüm önerilerini içeren raporlarını hazırlayıp HSYK’ya sundular. Raporlar özetle şöyle:

“TİB tarafından büyük adli birimlerde teşkilatlanma sağlanması, adli kolluğun teknik takip işlemlerini adli binalarında ve Başsavcılık kontrolünde yapması sağlanmalıdır. Adli Kolluk Kurumu, Cumhuriyet savcılığına bağlı olarak düzenlenip, öncelikle kurulmalıdır. Adli Tıp Kurumu da bu düzenlemeye bağlı olarak yeniden yapılandırılmalı ve yeterli hızda çalışmasının sağlanması bakımından gerekli altyapı hazırlanmalıdır.

Sorgu hâkimliği kurumu

Kolluk birimlerinin, cumhuriyet savcılarına bağlanarak fiziki olarak aynı birimde görev yapması sağlanmalıdır. Özel yetkili savcılıkların işlerine bakan Organize Şube, Terörle Mücadele ve Kaçakçılık birimlerinin Savcılık emrinde faaliyet göstermesi gereklidir. Ağır Ceza Mahkemelerinin görev sınırları yeniden belirlenmelidir. Soruşturma aşamasında tedbir kararlarının değerlendirilmesi için ihtisaslaşmayı da sağlayacak şekilde sorgu hâkimliği kurumu getirilmeli.

5271 sayılı CMK 250. madde uyarınca kurulan mahkemeler (özel yetkili) kaldırılmalıdır. İnfaz hâkimliği güçlendirilmeli ve
infaza ilişkin bütün kararların bu hâkimlikçe verilmesinin sağlanması gerekir. Hâkim Yardımcılığı ve Savcı Yardımcılığı müessesi getirilmelidir. Tanıklık müessesesi canlandırılmalı.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!