Dink savcısı Ergenekon soruşturmalarının başında

Güncelleme Tarihi:

Dink savcısı Ergenekon soruşturmalarının başında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2012 15:44

Terörle Mücadele Kanunun 10. maddesi ile yetkilendirilen savcıların görev dağılımı gerçekleştirildi. Yetkileri kaldırılan savcılardan kalan dosyalar yeni savcılara dağıtıldı. Dink soruşturmasını yürüten savcı Muammer Akkaş, bundan sonra Ergenekon soruşturmalarına da bakacak. Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Akkaş’ın aynı zamanda Ergenekon soruşturmasını yürütmekle görevlendirilmesine ilişkin ''Ergenekon yapılanması içinde olan kişilerin Dink cinayeti ile bağlantılı oldukları gündeme geldi ancak bugüne kadar yapılan soruşturmalarda Ergenekon ile doğrudan bir bağlantı kurulamadı. Ancak etkili bir soruşturma yapılırsa Dink cinayetinde Ergenekon ya da başka bir yapılanmanın bağlantıları ortaya çıkartılabilir'' dedi.

Haberin Devamı

3. yargı paketi ile birlikte CMK. 250 maddeyle yetkili savcıların görevlerine son verilmesinin ardından Terörle Mücadele Kanunun 10. maddesi ile yetkilendirilen savcıların görev dağılımı gerçekleştirildi. Ergenekon soruşturmalarını yürütecek savcı belli oldu. Hrant Dink suikastine ilişkin soruşturmayı yürüten ve Terörle Mücadele soruşturmalarına bakan savcı Muammer Akkaş, Ergenekon soruşturmasına da bakacak. Savcı Akkaş, bundan sonra Dink soruşturmasının yanı sıra Ergenekon kapsamında yürütülen Darbe Günlükleri, Üzeyir Garih ve Sabanci Cinayetleri gibi soruşturmalara da bakacak. Zekeriya Öz’ün ardından Ergenekon soruşturmasına bakan Cihan Kansız da geçtiğimiz yaz kararnamesi ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekilliğine atanmıştı.

ESKİ MİT SAVCILARI DURUŞMA SAVCISI OLDU

Haberin Devamı

Öte yandan özel yetkileri kaldırılan savcıların da görevleri belli oldu. Özel yetkileri kaldırılan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Fikret Seçen, 'genel soruşturmalardan sorumlu' başsavcı vekilliğine getirildi. Seçen, Terörle Mücadele soruşturmaları dışındaki soruşturmalardan sorumlu olacak. MİT soruşturmasını başlatan savcılardan Bilal Bayraktar, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Sadrettin Sarıkaya ise İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşma savcılığı yapacak. Daha sonradan MİT soruşturmasına dahil edilen savcı İsmail Işık da 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşma savcısı olarak görev yapacak.

DİNK VE BALYOZ SAVCILARI DA DURUŞMA SAVCISI OLDU

'Dink davasında mahkemenin kararına örgüt var' gerekçesiyle itiraz eden savcı Hikmet Usta ise, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşma savcısı olarak görevlendirildi. İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nin duruşma savcılığına ise Balyoz soruşturmasını yürüten savcı Hüseyin Ayar görevlendirildi. Dink cinayeti kapsamında 'bazı kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatan' ancak 3. yargı paketi ile özel yetkisi kaldırılan savcı Mustafa Çavuşoğlu ise Bilişim Suçlarına bakan savcılıkta görevlendirildi.

DİNK AİLESİNİN AVUKATI: SAVCILARIN BİR ÇOK SORUŞTURMAYI BİRARADA YÜRÜTMESİ MÜMKÜN

Haberin Devamı

Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Dink soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş’ın aynı zamanda Ergenekon soruşturmasını yürütmekle görevlendirilmesine ilişkin şunları söyledi:

“Savcıların birçok soruşturmayı bir arada yürütmesi mümkün. Çoğu zamanda bu böyle olmuştur. Önemli olan etkili bir soruşturma yapabilmeleridir. Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin soruşturmada başından beri etkili bir soruşturma yapılmasını istedik. Ergenekon yapılanması içinde olan kişilerin Dink cinayeti ile bağlantılı oldukları gündeme geldi ancak bugüne kadar yapılan soruşturmalarda Ergenekon ile doğrudan bir bağlantı kurulamadı. Ancak etkili bir soruşturma yapılırsa Dink cinayetinde Ergenekon ya da başka bir yapılanmanın bağlantıları ortaya çıkartılabilir. Önemli olan etkili bir soruşturma yapılması ve kamu görevlileri hakkında dava açılmasıdır. Eğer kamu görevlileri hakkında dava açılırsa çok önemli bilgilerin ortaya çıkacağını düşünüyorum”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!