Dink davası çocuk mahkemesinde

Güncelleme Tarihi:

Dink davası çocuk mahkemesinde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2011 14:34

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada dosyası ayrılan tutuklu sanık Ogün Samast'ın İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmasına başlandığı ilk duruşmada, Dink ailesi üyeleri ile Agos Gazetesi ve Birgün Yayıncılık'ın duruşmalarda “katılan” olarak yer alması kararlaştırıldı. Mahkeme heyeti başkanının, tutuklu sanık Ogün Samast'a, “S.S.Ç” şeklinde hitap ettiği görüldü.

İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Ogün Samast ile Dink ailesinin avukatları katıldı.

Duruşmada, Mahkeme Heyeti Başkanı Celal Ünal, iddianamenin kısa bir özetini okudu. Diyeceği sorulan Ogün Samast, “Ben 4 yıl önce savunmamı yapmıştım. Aynısını tekrar ediyorum. Çapraz sorgum da yapılmıştı” dedi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Ünal, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki davada, Hrant Dink'in eşi Rahil, kızları Delal ve Sera, oğlu Arat, kardeşleri Hosrof ve Yervant Dink'in katılan olarak kabul edildiklerini ve avukatla temsil edildiklerini anımsattı.

Agos Gazetesi ile Birgün Yayıncılık'ın da o davanın katılanları olduğunu ve avukatla temsil edildiklerini hatırlatan Başkan Ünal, Dilara, Haycan, Lusin, Rabel, Maral ve Haykanoş Dink'in ise katılan olarak kabul edildiklerini ancak avukatlarının bulunmadığını kaydetti.

Katılanlara ilişkin düşünceleri sorulan Ogün Samast'ın avukatı, bazı katılanların doğrudan zarar gören kişiler olduklarını, ancak özellikle tüzel kişiler ve akrabalık ilişkileri tespit edilemeyenlerin davada katılan olarak yer almaması gerektiği görüşünde olduklarını bildirdi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Celal Ünal, Sivof ve Mihail Yağbasan'ın da davaya katılma talebinde bulunduklarını, nüfus kayıtları incelendiğinde bu kişilerin Hrant Dink'in kayınbiraderleri olduğunun anlaşıldığını kaydetti.

Suçtan zarar görmeleri ihtimali bulunan Rahil, Delal, Arat, Sera, Hosrof, Yervant, Dilara, Haycan, Lusin, Rabel, Maral, Haykanoş Dink ile Agos Gazetesi ve Birgün Yayıncılık'ın katılma taleplerini kabul eden mahkeme heyeti, Sivof ve Mihail Yağbasan'ın suçtan doğrudan zarar görmemeleri nedeniyle taleplerinin reddine karar verdi.

Mahkeme heyeti, duruşmaya bir saat ara verilmesini, devam edilecek celsede imkanlar el verdiği ölçüde görüntülü ve sesli kayıt sisteminin kullanılmasını kararlaştırdı.

DİNK AİLESİNİN AVUKATI

Duruşma öncesi, Dink ailesinin avukat Fethiye Çetin basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ceza yargılamasının amacının maddi gerçeği ortaya çıkarmak olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Ancak Hrant Dink cinayetinde yargılama süreçleri bugüne kadar bu beklentileri karşılamaktan çok uzak. Adalet taleplerini karşılamaktan çok uzak bir devinim ve seyir izlemiştir. Bu görünüm adalet taleplerini karşılamadığı gibi bu konuda toplumsal vicdanı sızlatan ve acıları çoğaltan bir seyir izlemiştir. Bu nedenle bu duruşmayı müvekkillerimiz Dink ailesi ve diğer katılanlar, izlemeyeceklerdir ve gelmeyeceklerdir.”

BAŞSAVCI ENGİN, ADLİYE BİNASINDA İNCELEMEDE BULUNDU

Bu arada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in sabah saatlerinde Gülhane'deki Çocuk Mahkemeleri binasına gelerek, incelemelerde bulundu.

Basın mensupları duruşma öncesi ve duruşma başladıktan sonra bir süre adliye binasına alınmadı. Ancak, mahkeme başkanının izniyle salonun büyüklüğünün el verdiği ölçüde, bazı basın mensupları duruşma başladıktan bir süre sonra salona alındı.

Mahkemeye bir dilekçe sunan Ogün Samast'ın, duruşmadaki izleyici sayısının kısıtlandırılmasını veya tamamen izleyicilerden arındırılmış bir davanın görülmesine devam edilmesini istediği öğrenildi. Bu talebe Dink ailesi avukatlarının karşı çıktığı belirtildi.

Mahkeme heyeti başkanının, tutuklu sanık Ogün Samast'a, “S.S.Ç” şeklinde hitap ettiği görüldü. Çocuk Ağır ceza Mahkemelerinde yargılanan çocuklara, “Suça Sürüklenen Çocuk” tabirinin kısaltmasıyla hitap edildiği öğrenildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!