Dink cinayetinde sorgulanma istemine yanıt

Güncelleme Tarihi:

Dink cinayetinde sorgulanma istemine yanıt
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2011 15:15

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinde ihmalleri olduğu iddia edilen ancak daha önce Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’nın haklarında soruşturma izni vermediği dönemin Trabzon Emniyet Müdür Reşat Altay ve bazı emniyet görevlileri hakkında Rize Ağır Ceza Mahkemesi’nin ifadelerinin alınması isteğiyle Trabzon’a gönderdiği dosya, Başsavcılık tarafından usul eksikliği olduğu gerekçesiyle Rize’ye iade edildi.

Dink ailesinin avukatları, İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaklaşık 1 yıl önce dilekçe vererek, Hrant Dink’in öldürülmesinde sorumluluğu olabilecek tüm kamu görevlilerinin yeniden soruşturulmasını istedi. Mahkeme heyeti, Trabzon’da o dönemde görev yapan Emniyet Müdürlüğü ve jandarma görevlileri hakkındaki dosyayı Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı inceleme ardından jandarma görevlileri hakkında soruşturma sürdürüldüğünü bildirirken, daha önce verilen Emniyet görevlileri hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığı yönündeki kararını değiştirmedi.

RİZE AĞIR CEZA’YA İTİRAZ ETTİLER

Emniyet görevlileri hakkında yeniden soruşturmaya gerek olmadığı yönünde karar çıkması üzerine Dink ailesinin avukatları, en yakın üst mahkeme olan Rize Ağır Ceza Mahkemesi’nde itiraz etti. Avukatlar, Başbakanlık Teftiş Kurulu Raporu’nda emniyet ve jandarma görevlilerinin kusuru olduğunun tespit edildiğini belirterek, şu bilgileri aktardı:

"Trabzon Emniyet Müdürlüğü görevlileri Meclis Araştırma Komisyonu’nda ifade verdi. Bu nedenle yeniden başvurduk ve ’Emniyet görevlileri hakkında kovuşturmaya yer yoktur’ yönündeki kararın kaldırılmasını istedik. Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Aslan da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği ifadede, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay ve Polis Başmüfettişi Levent Yarımel’in konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olduğunu söyledi ve bu iki ismin mutlak surette dinlenilmesi gerektiğini belirtti. Biz de son olarak Rize Ağır Ceza Mahkemesi’ne Emin Aslan’ın bu ifadesini gönderdik. Mahkeme 11 Ocak’ta verdiği kararda, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’na, ’Reşat Altay’ı ve Levent Yarımay’ı dinleyin. TBMM Araştırma Komisyonu raporunu ekleriyle birlikte isteyin’ yönünde yazı yazılmasına karar verdi."

BAŞSAVCILIK İNCELEDİ VE İADE ETTİ

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı Rize Ağır Ceza Mahkemesi’nden gelen dosyayı incelemesini bugün tamamladı ve ’Usül eksikliği’ olduğu gerekçesiyle iade edilmesine karar verdi. Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri, Rize’de verilen kararda kişilerin sorgulanması ve dosyanın gönderilmesinin istendiğini anlatırken, "Sadece itirazı kabul edip dosyayı bize gönderselerdi davayı açardık. Ama, ’Soruşturun ve sonucu bize gönderin’ isteğinde ciddi usül eksikliği var. Dosyayı geri gönderdik. Eğer ısrar ederlerse bu kez Yargıtay’a intikal ettireceğiz" diye konuştu.

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’nın "Usül eksikliği" gerekçesiyle iade ettiği dosyayı yeniden inceleyecek olan Rize Ağır Ceza Mahkemesi, tutumunda ısrar ederse Dink cinayetinde ihmalleri olduğu iddia edilen polisler hakkında soruşturma izni verilip verilmeyeceğiyle ilgili konunun Yargıtay’a intikal ettirileceği ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!