Dini istismar etmeyin

Güncelleme Tarihi:

Dini istismar etmeyin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Anayasa Mahkemesi'nde dün düzenlenen 10 Kasım Atatürk'ü anma töreninde yaptığı konuşmada ‘irticaya’ karşı sert mesajlar verdi. İrticayı ‘virüse ve mikroba’ benzeten Demirel, Atatürk'e dil uzatanların ‘Müslümanlığa ihanet ettiğini’ savunurken, ‘‘Gönüllerine Cumhuriyeti yerleştiremeyenler varsa, delalet ve sapkınlık içindedirler’’ dedi.

31 Aralık'ta emekli olacak Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden'in düzenlediği son etkinlik olan törene sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin yanı sıra TBMM Başkanı Hikmet Çetin, eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Atatürk'ün manevi kızı Sabiha Gökçen de katıldı. Daha önceki 26 konuşmacının dile getirdiği ‘irtica tehlikesi’nin altını çizen Demirel, şöyle konuştu:

‘‘Devlette yaşayan bir varlıktır. Yaşayan varlıklara birtakım mikroplar, virüslerle karşı karşıya kalabilirler. Önemli olan yaşayan varlığın tedbir almasıdır. Kendini savunmayanın yaşama hakkı yoktur. Devletlerin de kendilerine musallat olan tehditlere karşı savunma imkanları yoksa, yaşama hakları da yoktur. Komünizm tehlikesi daha mı azdı? Laikliğe karşı cereyanlar var. Ama laikliğin de taraftarı var. Ben de Atatürk'ün bıraktığı yerden görev üstlendim. Cumhuriyetin bekçiliğini yapıyorum.’’

MÜSLÜMANLIĞA İHANET

Demirel, Atatürk'e dil uzatanları eleştirirken, ‘‘Atatürk'e nasıl dil uzatıyorlar anlamak mümkün değil. Müslümanlık sebebi ile yapıyorlarsa, müslümanlığa ihanet ediyorsunuz. Bu ülkenin insanları Atatürk'ten memnun değillerse, hiç kimseden memnun olamazlar’’ dedi.

Demirel, sabah Atatürk, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nda düzenlenen, ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin temel nitelikleri' konulu panelde de benzer mesajlar verdi. Demokrasi ve cumhuriyetin sokakta bulunmadığını hatırlatan Demirel, şöyle devam etti:

‘‘Toplumun geleneklerini değiştirmek çok önemli bir devrimdir. Kadının olmadığı topluma kadını getirip koyuyorsunuz. Bugün Müslüman ülkelerin çoğunda kadının toplum içinde erkekle eşit şekilde olmasına itirazlar var. Bugün kadını yalnızca iki gözünün göründüğü tesettüre sokmak isteyen bir akım var. Atatürk Türkiyesi'nde bu akım başarıya ulaşamaz.’’

Laik düşünce tarzının dine ve Müslümanlığa karşı gibi göstermenin yanlış olduğunu kaydeden Demirel, ‘‘Burada laik devleti Müslümanlığa karşı göstermek Cumhuriyete yapılabilecek en büyük sabotajdır’’ dedi. Halkın din ve devleti işlerini ayrı tutulmasından şikayeti bulunmadığını da anlatan Demirel, şunları söyledi:

‘‘Eğer demogojik yollardan gitmek suretiyle, ‘devletin laik vasfını tahrip ediyoruz' diye halkı devlete karşı çıkarmak gibi bir duruma sokarsak işte o zaman Türkiye çok büyük huzursuzluğa girer. Bırakın din duygularını istismar etmeyi; girmeyin camiye, girmeyin okula. Çünkü bu duyguları istismar etmek, halkı yanıltmak çok kolay. Laiklik anlatılırken de halkın din duygularını rahatsız edecek yollara girilmemeli. Bu halk laik, demokratik Cumhuriyeti sevmiş ve baştaşı etmiştir.’’

Baba'ya camdan baston ve asa

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel 10 Kasım nedeniyle, Türkiye'nin çeşitli illerindeki 15 okuldan gelen yaklaşık bin 200 öğrenci grubunu Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Demirel'e Atatürk fotoğraflarından, saç bantlarına kadar bir çok armağan veren çocuk ve gençlerin, en ilginç armağanı ise Paşabahçe İlköğretim Okulu öğrencilerinin verdiği camdan baston ve fötr şapka oldu. Demirel, dün ayrıca İstanbul Şehit Anaları Yardımlaşma Vakfı yöneticilerini de kabul etti. Vakıf yöneticilerine konuşan Demirel, Güneydoğu'da şehit düşen Mehmetçikleri kastederek, ‘‘21 yaşında gençlere silah sıkan da, onları alkışlayan da vatan hainidir’’ dedi. Demirel, ‘‘Şehitlerimizin katillerini alkışlayanlar, sadece şehit analarını değil, herkesi incitir. Neyse ki bunların sayısı fazla değil’’ diye devam etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!