Dinçmen: Türkbank ihalesine olumsuzluk yok

Güncelleme Tarihi:

Dinçmen: Türkbank ihalesine olumsuzluk yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2005 14:38

Eski Başbakan Mesut Yılmaz ve eski Devlet Bakanı Güneş Taner'in Yüce Divan'da yargılandığı davada tanık olarak dinlenen dönemin Hazine Müsteşarı Yener Dinçmen, Türkbank ihalesine olumsuz yönde etkileyecek yazılı ve sözlü bir belgenin Hazine Müsteşarlığı'na ulaşmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Dinçmen, Türkbank'ın ihale yöntemiyle satışına ilişkin duyuruyu Hazine olarak yaptıklarını söyledi.
  
İhaleyi olumsuz etkileyecek yazılı veya sözlü bir bilginin Hazine'ye ulaşmadığını belirten Dinçmen, daha sonra Yüce Divan heyetiyle sanık avukatları ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok'un konuya ilişkin sorularını yanıtladı.  

MİT'TEN GELEN BİLGİ

Dinçmen, bir soru üzerine, ihale sürecinde yapılan bir toplantıda Mesut Yılmaz'ın Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan (MİT) aldığı bilgiler doğrultusunda endişe verecek bir durum olmadığını ifade ettiğini aktaran Dinçmen, bu toplantı sonrasında emniyetten Merkez Bankası'na gönderilen ve Alaattin Çakıcı'nın ihale sürecini etkilediğine ilişkin bilgilerin yer aldığı yazıyı istettiğini anlattı.
  
İhaleyi olumsuz etkileyecek dedikodular bulunduğunu, bundan endişe duyduklarını, ancak bunların somut belgeye dayanmadığını ifade eden Dinçmen, “Hazine olarak dedikodulara dayanarak işlem yapamazdık. Aradan 7 yıl geçti. Belki yapmamız gerekirdi. Öğrendiğimiz gün onun da gereğini yaptık” diye konuştu.
  
"ÇAKICI VE AŞIK'IN KONUŞMA BANTLARINI DİNLEYİNCE İHALENİN İPTALİNİ İSTEDİM"

Haberin Devamı

Endişelerin kendisinden çok alt kademede çalışan arkadaşlarından kaynaklandığını, kendisinin de onların hassasiyetini ifade ettiğini belirten Dinçmen, Alaattin Çakıcı ile Eyüp Aşık'ın konuşma kasetini televizyonda gördüğünü ve dinlediğini belirtti. Dinçmen, bu kaseti görünce ihalenin iptali için Güneş Taner'e ile görüştüklerini söyledi.

Dinçmen, “Korkmaz Yiğit'in Türkbank'ı alma gücü olup olmadığını araştırdınız mı?” sorusu üzerine, ihaleye gireceklerin adı bildirilince araştırma yaptıklarını ve hepsinin ihaleye girme koşullarına sahip olduğunu tespit ettiklerini ifade etti.
  
Dinçmen, ihaleden sonra Korkmaz Yiğit'ten taahhütte bulunmasını istediklerini ve istedikleri taahhütleri aldıklarını söyledi.
  
BAŞSAVCI'NIN SORULARI

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok'un soru sorma isteği üzerine Yüce Divan Başkanı Bumin, Ok'tan sorularını taraf olduğu için ayakta sormasını istedi. Ok da oturarak soru sorma isteğinin Yüce Mahkeme'ye saygısızlık olmadığını, daha hazırlıklı olmak için istediğini belirterek, sonraki sorularını ayakta sordu.
  
Yener Dinçmen, Ok'un bir sorusunu yanıtlarken de Mesut Yılmaz ve Güneş Taner'in o süreçte hiçbir tavsiye ve telkini olmadığını kaydetti.
  
YAYLACI: GÜNEŞ TANER'E BİLGİ VERDİM

Haberin Devamı

Dönemin Hazine Müsteşarlığı Banka ve Kambiyo Genel Müdürü Adnan Yaylacı da duruşmada tanık olarak dinlenildi.
  
Yaylacı, Hazine Müsteşarlığı'nın satışla ilgili görev ve yetkisi bulunmadığını sadece ihaleye katılacak kişilerin, Bankalar Kanunu'nun öngördüğü koşulları taşıyıp taşımadığı konusunda araştırma yapma yetkisi olduğunu anlattı.
  
Hazine Müsteşarlığı'nın ihaleye katılacak kişilerin ilgili koşulları taşıyıp taşımadığını araştırdıktan sonra ilgili bakanın olurunu alarak ihaleye katılmasına izin verdiklerini belirten Yaylacı, ihale süreciyle ilgili bilgisinin bulunmadığını ifade etti. Yaylacı, ihaleye kazanan Korkmaz Yiğit için mali yükü nasıl ödeyeceği, grubun başka mali yatırımlara girmiş olması, basında bazı haberlerin çıkması üzerine endişelerinin arttığını, bu endişelerini Güneş Taner'e hem şifahi olarak ilettiklerini hem de onay yazısına koyduklarını, bakanın da bu tereddütleri anladığını söylediğini aktardı.
  
Yüce Divan Başkanı Mustafa Bumin, duruşmayı saat 14.30'a erteledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!