Dilenci sayısında büyük artış

Güncelleme Tarihi:

Dilenci sayısında büyük artış
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

RAMAZAN'ın gelmesiyle İstanbul'daki dilencilerin sayısı da arttı. Büyükşehir Belediyesi Kontrol Daire Başkanlığı'na bağlı Dilenci Toplama ve Sevk Merkezi'nin verdiği bilgiye göre, İstanbul'da, merkeze kayıtlı 353'ü yabancı uyruklu 7 bin 500 dilenci, halktan duygu sömürüsüyle para kazanıyor.

Dilencilerin yakalanmadıkları takdirde, günde ortalama 15-20 milyon lira, aylık olarak da 500-600 milyon lira arasında kazanabildiklerini söyleyen yetkililer, bu kazancın Ramazan aylarında büyük artış gösterdiğini belirttiler. Özellikle nüfusun yoğun bulunduğu Beyoğlu, Fatih, Eminönü ve Üsküdar ilçelerindeki cami, türbe ve mezarlıklar ile cadde, meydan, bulvar ve alt-üst geçitlerde dilencilere rastlanıyor.

Ramazan ayında, çeşitli il ve ilçelerden çok sayıda dilenci de İstanbul'a akın ediyor. Dilencilerin çoğunluğunu oluşturan kadınların, ‘‘ağızlarına maske takılı, başları traş edilerek lösemi hastası gibi gösterilen çocukları kullanmaları’’ dikkat çekiyor.

Dilenci Toplama ve Sevk Merkezi'nin 15 kişilik ekibinin, bu yılın 11 aylık bölümünde yaptığı çalışmalar sonucu, 932'si kadın, 400'ü erkek olmak üzere 1332 kişi yakalandı. Yakalanan bu kişilere, toplam 1 milyar 500 milyon lira peşin para cezası kesildi.

Normal zamanlarda 7 bin 500 dilencinin bulunduğu İstanbul'da, Ramazan'la birlikte bu sayı yüzde 100'lük bir aışla 15 bine ulaşıyor.

Dilencinin aylığı 600 milyon

Dilencilerin yakalanmadıkları takdirde, normal günde 15-20 milyon lira, aylık olarak da 500-600 milyon lira arasında kazanabildiklerini söyleyen yetkililer, bu kazancın Ramazan aylarında büyük artış gösterdiğini belirttiler.

İstanbul'a turist olarak veya çalışmak amacıyla gelen, ancak parasız kaldığı için dilenmeye başlayan yabancılara da kentte rastlanıyor. Merkeze kayıtlı toplam 353 yabancı uyruklu dilenci bulunurken, bunlar arasında Romanya ve Tanzanya uyruklular çoğunluğu oluşturuyor.

Yetkililer, Ramazan'da, özellikle cuma günleri camilere ve türbelere akın eden dilencilerin, kişilerin iyi niyetlerini suiistimal ettiklerine dikkati çekiyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!