Dilara’nın annesi ceza almayacak

Güncelleme Tarihi:

Dilara’nın annesi ceza almayacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2010 11:45

İSTANBUL'da 2007 yılında, annesiyle sokakta yürürken kapağı açık unutulan rögar çukuruna düşüp boğulan 5 yaşındaki Dilara Dumrul davasında bilirkişi, ikinci raporun ardından hazırlanan üçüncü raporda da anneyi kusurlu buldu. Ancak mahkeme anne Edibe Songül Dumrul’un, çocuğunun ölümünden ötürü yeterince mağdur olduğunu belirterek, hakkında ceza verilemeyeceği kararı aldı.

Bahçelievler’de 28 Şubat 2007 günü 5 yaşındaki Dilara Dumrul annesinin elinden kayarak Tavukçu Deresi'nin ıslah çalışmaları sırasında kapağı açık unutulan rögardan kanalizasyona düştü. Küçük Dilara bir anda akan suda kayboldu. Dilara’nın "Anne beni kurtar" çığlıkları karşısında çaresiz kalan Songül Dumrul, sinir krizleri geçirdi. Dilara’nın cansız bedeni 3 kilometre uzaktaki başka bir çukurdan çıkarıldı.
Olayın sorumluları hakkında “taksirle adam öldürme” suçundan dava açıldı. Bakırköy 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında Dilara'nın babası Muhterem Dumrul, MVM şirketinden manevi tazminat aldıklarını, şirket yöneticileri ile helalleştiklerini ve cezai davadan vazgeçtiklerini, şikayetçi olmadıklarını belirterek, maddi tazminat haklarının saklı kalmasını istedi.

Mahkeme aşamasında hazırlanan ilk bilirkişi raporunda Tavukçu Deresi'nin ıslahı çalışmalarını üstlenen taşeron Güntek Mühendislik firması birinci derecede, İSKİ’den ihaleyi alan MVM Turizm ikinci derece, İSKİ ise üçüncü derece kusurlu bulundu. Dilara'nın annesine ise bir kusur atfedilmedi. Sanık avukatlarının rapora itirazı üzerine mahkeme ikinci bir bilirkişi raporu hazırlanmasını istedi. Ancak istenen ikinci bilirkişi raporuna göre ise anne olayda 3. derece kusurlu bulundu. Mahkeme gelen iki rapor arasında çelişkiler bulunduğunu belirterek, üçüncü bir bilirkişi raporu hazırlanmasının istedi. Üçüncü raporda da anne tali kusurlu bulundu.

EK İDDİANAMEYE GEREK YOK

Bakırköy 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün görülen davada savcı mütalaasında, “Ölen Dilara’nın annesinin bilirkişi raporlarında kusurlu olduğu belirtilmişse de çocuğunun ölümü nedeniyle uğradığı elem ve ıstırap artık bir cezanın hükmedilmesinin gereksiz kılmıştır" dedi. Savcı verdiği mütalaanın devamında Dilara Dumrul’un ölümüne sebebiyet verdikleri iddiasıyla haklarında dava açılıp eylemde taksirlerinin bulunmadığı saptanan taşeron firma Güntek İnşaat’ın tapograf sorumlusu İbrahim Halil Kızıl, MVM Turizm’in sahipleri Bilal Şahin ve Osman Şahin, İSKİ kontrol müdürleri Mehmet Erbaş ile Ali Albayrak’ın da beraatını talep etti. Mahkeme bu talebi kabul etmedi.
Mahkeme “Anneye yönelik olarak kusur izafe edilmişse de Edibe Songül Dumrul kişisel ve ailevi durumu kabahatinden bir cezaya hükmedilmesini gereksiz kılacak şekilde çocuğunun ölümünden ötürü mağdur oldu. Bu nedenle hakkında ceza verilemeyeceği anlaşılarak ek iddianameye gerek yoktur" dedi. Duruşma ertelendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!