Dikey Geçiş'te YÖK adaleti

Güncelleme Tarihi:

Dikey Geçişte YÖK adaleti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

10 bin öğrenciye sadece 8 kontenjan

3 Eylül 2000'de yapılacak Dikey Geçiş Sınavı'nda (DGS) ‘İthalat ve İhracat' veya ‘Dış Ticaret’ bölümleri öğrencileri peşin peşin mağdur olacak.

1997 yılında YÖK tarafından, meslek yüksekokullarında ‘İthalat ve İhracat' ismiyle eğitim veren bölümlerden bazıları 'Dış Ticaret' olarak değiştirildi. Bu isim değişikliğinin ise ders programlarına herhangi bir etkisi olmadı. Şu anda, birkaç meslek yüksekokulunda ‘İthalat ve İhracat', birkaçında da ‘Dış Ticaret' olarak anılan bölümlerin ders programları arasında hiçbir fark bulunmuyor.

DGS için hazırlanan başvuru kılavuzlarında bu iki bölüm öğrencilerinin geçiş yapabilecekleri lisans programları ise farklı tutuldu. Buna göre, İthalat ve İhracat önlisans programlarından mezun olan öğrenciler İktisat, İşletme-İktisat, Ekonomi ve Uluslararası Ticaret bölümlerine geçiş yapabilecekler. Dış Ticaret mezunları ise ya Boğaziçi Üniversitesi Uygulamalı Bilimler (4 yıllık) ya da Celal Bayar Üniversitesi Akhisar Uygulamalı Bilimler Meslek Yüksekokulu'nun Uluslararası Ticaret bölümünü tercih edebilecek. Bu iki bölümün toplam 8 kontenjanı için ise yaklaşık 10 bin öğrenci DGS'ye girecek.

Öğrenciler geleceklerini etkileyecek bu yanlışlığın düzeltilmesi için YÖK'ü faks yağmuruna tutarken, öğretim üyeleri de ilişkin olarak YÖK'e bilgi verdiler. İstanbul Üniversitesi ile Marmara Üniversitesi yetkilileri geçtiğimiz günlerde bir araya gelerek konuyla ilgili bir çalışma yaptılar. Bu çalışma sonucunda, İthalat ve İhracat ile Dış Ticaret Bölümleri’nde uygulanan ders programlarının birbirinden farkı olmadığını kanıtlayan belgeler ve ayrıntılı bir bilgi YÖK'e gönderildi.

ÖSYM yetkilileri, yanlışlığı kabul etmekle birlikte, ‘‘Şu anda yapacak bir şey yok. Şimdilik bununla yetinsinler’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!