Dijital kamera seçme rehberi

Güncelleme Tarihi:

Dijital kamera seçme rehberi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2008 00:00

Kaç megapiksel, kaç optik zum derken en ilgisiz olanımız bile onlara karşı kayıtsız kalamaz oldu. Öyle ki teknolojinin hızına yetişmek için elindeki modeli bir an önce yenisi ile değiştirmek bir yarışa dönüştü. Teknoloji meraklılarına hak vermek gerekiyor, ama yeni sayısal fotoğraf makinesi alırken dikkat edilecek bazı noktaları da atlamamak gerek.

"Acaba hangisi?" kafamızdaki en önemli soru. Yeni bir model satın alırken, birçok soruya cevap verecek değişik kriterleri bir araya getirmek gerekiyor. İster giriş seviyesi, ister ileri düzey önemli olan bizim için en uygun olanını belirleyebilmek. İşte size yardımcı olacak bazı noktalar:

Bütçe: Ne yazık ki bütçe yeterliliği tüm özelliklerden önce geliyor. Bu nedenle elemeye önce bu kriterle başlamak, seçenekleri ilk etapta azaltmak açısından akıllıca olacaktır.

Kalİtelİ bİr lens: Megapiksel yarışı her ne kadar sürmeye devam etse de, kullanıcılar artık çok daha bilinçli. Büyük baskılar peşinde olmayanlar veya kesip büyüterek resimler üzerinde oynamayacak olanlar, kaliteli lense sahip bir markanın çok daha önemli olduğunu biliyorlar.

Optİk / sayIsal zum: Artık çoğu tüketici sayısal zumun aslında işlemci ile yapılan bir yakınlaştırma olduğunu, dolayısıyla kalite olarak çok da önem taşımadığını biliyor. Giderek artan optik zumlar ise ultra kompakt modellerde bile cazip bir karar seçeneği oluşturuyor.

GenİŞ açI: Yakınlaştırma gücü kadar, geniş açı çekim imkánı da önemli bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. Bir manzarayı alabildiğine görüntüleyebilmek, kalabalık bir topluluğu rahatça çekmek çoğumuz için 10 optik zum kadar gerekli bir ayrıcalık.

Lİkİt krİstal ekranlar: Giderek devleşen ekranlar kompakt modellerde vizörün yerini alırken, her koşulda kaliteli görüntü sağlayan likit kristal ekranlara sahip modeller öne çıkıyor. Artık sıkça dokunmatik olarak da önümüze çıkan ekranları, performansları açısından mutlaka farklı ışık ortamlarında deneyin.

Mönü sİstemİ: Bir modelin ergonomisi ve mönü sistemi, heyecanlı alıcıların aslında yakından denemeleri gereken çok önemli bir ayrıntı. Marka ve modellerin bu açıdan oldukça farklılıklar gösterebildiğini unutmamak gerekiyor. Mönüler arasında kolayca gezinebilmek, en çok kullanacağınız tuşların en kolay ulaşılır olması, satın almadan mutlaka yakından incelenmesi gereken özellikler.

HIz: Çekim hızı bir modelin performansını belirleyen bir başka önemli özellik. Flaşlı veya flaşsız deklanşör gecikmesinin can sıkıcı sürelerde olmamasına dikkat etmek gerekiyor.

SarsIntI / bulanIklIk önleme: Son dönem modellerde sıkça yer alan sarsıntı önleme sistemlerinde de, optik olanları tercih etmek daha iyi seçimler için yardımcı olacaktır. Bunu sayısal olarak gerçekleştiren modellerde, çoğunlukla optik olanlara göre aynı performanslar alınamıyor. Sonuçları, deneme çekimleri yaparak bizzat test etmekte fayda var.

Şarj ve pİller: Yapıları gereği çok fazla enerji harcayan sayısal fotoğraf makinelerinde, önemli seçim kriterlerinden biri de şüphesiz pil ve şarjların gücü. Kalem piller çoğu ortamda ulaşılabilir olması ile tercih sebebi olurken, modellerin kendi şarjları da çoğunlukla daha iyi performanslar sağlıyor. Şarj edilebilen kalem pillerin de "Ni-MH" türünde olması ve "mAh"lerinin piyasadaki en yüksek değerlere sahip olması gerekiyor.

DİĞer önemlİ özellİkler: Hazır sahne modlarının çeşitliliği, makro çekim yeterliliği, video çekim kalitesi, yüz tanıma sistemi, ISO değerlerinin yüksekliği / grensiz sonuç vermesi, tasarımı, birlikte verilen hafıza kartı ve diğer aksesuarlar sayısal fotoğraf makinesi seçiminizde rol oynayabilecek diğer özellikler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!