Dijital belleklerin silinme tehlikesi

Güncelleme Tarihi:

Dijital belleklerin silinme tehlikesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2008 00:00

Enformasyon ve mültimedya dosyalarını saklamak için çok sayıda dijital saklama yöntemi geliştirildi. Son 15 yılda dijital bellek türleri çeşitlendi, kapasiteleri giderek arttı, boyutları ufaldı, kullanma hızları arttı.. Bu sayede bu saklama yöntemleri sanatta, tıpta, bilimde her alanda kullanılır hale geldi.

Ancak, insanlığı bekleyen büyük bir tehlike var: Eski dijital yani sayısal yöntemlerini okuyacak aletler piyasadan kalkıyor. Örneğin bir dönem müzik profesyonellerinin kullandığı DAT formatını çalacak aleti bulmak artık imkansız.

Daha da önemlisi birçok dijital formatın silinme tehlikesi var. Örneğin kayıt edilebilir CD reklamlarında kullanılan "Fotoğraflarınızı sonsuza kadar kaydedin" sloganı pek gerçekçi değil. Çünkü kayıt edilebilir CD’lerin birkaç yıllık, bilemediniz 10 yıllık ömrü var. Aynı şekilde kayıt edilebilir DVD’lerin de sonsuz bir ömrü yok. Hatta yeni nesil formatların, yani Blu-ray ve HD-DVD’nin uzun ömürlü olacağına dair bir kanıt da yok.

Tüm bu nedenlerle insanoğlu belleğinin bir kısmını yakın gelecekte kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Sümer tabletlerinin binlerce, ortaçağ parşömenlerinin yüzlerce yıl sağlam kaldığını düşünürsek 21. yüzyılda bu soruna kim bir çözüm getirecek?
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!