
İstanbul 1 No`lu DGM`deki duruşmaya, tutuksuz sanıklardan Nevzat Ak, Erol Eyicik, Remzi Longur, Yılmaz Özdeş, Hidayet Demirbaş, Mehmet Erünsal, Ahmet Nezihi Erciyes, Cüneyt Taşdelen, Mehmet Arslan, Nazmi Oktay, Ahmet Berber ve Abdülkadir Aksöyler katıldı.
Duruşmada söz alan sanık avukatları, TCK`nın 313. ve 314. maddelerinde tanımlanan ``Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak`` ve ``bu teşekküllere mensup kişilere yardım etmek`` suçlarının DGM`lerin görev alanından çıktığını kaydettiler.
Buna ilişkin 4723 sayılı kanunun Resmi Gazete`nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdiğini vurgulayan avukatlar, bu kapsamda yargılanan müvekkilleri hakkında ``görevsizlik`` kararı verilmesini talep ettiler.
Daha sonra ``son sözleri`` sorulan sanıklardan Nevzat Ak, yapılan bütün işlerin ``kanun himayesi altında`` olduğunu savunarak beraatını istedi. Diğer sanıklar da beraatlarını talep ettiler.
DOSYA İSTANBUL AĞIR CEZA MAHKEMESİ'NE
Mahkeme Heyeti, daha sonra ``görevsizlik`` kararı vererek, dava dosyasını İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi`ne gönderdi.
İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı`nca hazırlanan iddianamede, Nevzat Ak`ın ``Devlet arazisini elde etmek amacıyla suç örgütü oluşturmak`` ve ``Haksız menfaat temin etmek`` suçlarından 3 yıldan 6 yıla kadar, diğer sanıkların da ``Suç örgütü üyesi olmak`` ve ``Suç örgütü üyelerine yardım ve yataklık etmek`` suçlarından dolayı 6 ay ile 6`şar yıl arasında hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyordu.
Yargılama aşamasında mahkeme, suçun TCK`nın 313. maddesi kapsamında olduğunu belirterek, sanıklara bu suçlamaya ilişkin ek savunma hakkı vermişti.
Davanın 26 Temmuz 2001 tarihindeki duruÅŸmasında esas hakkındaki görüşünü açıklayan İstanbul DGM Cumhuriyet Savcısı Nazmi Kadir Yelkenci ise, ``Üzerlerine atılı suçun yasal unsurları oluÅŸmadığı gerekçesiyle`` tüm sanıkların beraatına karar verilmesini talep etmiÅŸti.Â
  Â