DGM'den HADEP'e ‘çete’ davası

Güncelleme Tarihi:

DGMden HADEPe ‘çete’ davası
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ankara DGM Başsavcılığı, HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak'ın da aralarında bulunduğu 7 parti yöneticisi hakkında, ‘‘silahlı çete PKK'nın siyasi kanat yöneticisi olmak’’ suçundan, 22 yıl 6'şar aydan az olmamak üzere ağır hapis cezası istemiyle dava açtı.

DGM savcılarından Talat Şalk tarafından hazırlanan 33 sayfalık iddianamede, ‘‘Anayasa'nın açık hükümlerine rağmen, sanıkların devamlı olarak ayrı bir ırk, ayrı bir halk oldukları, ayrı dilleri, ayrı kültürleri ve ayrı yurtları bulunduğu temalarını işleyerek PKK'nın siyasi kanadı olduğu delillerle anlaşılan HADEP içinde Türkiye'nin milli birliğini, toprak bütünlüğünü bozacak faaliyetler gösterdikleri’’ belirtildi.

İddianamede, HADEP'in PKK'nın siyasi kanadı, sanıklar Murat Bozlak, Mehmet Satan, İshak Tepe, Mehmet Zeynettin Unay, Hamit Geylani, Melik Aygül ve Ali Rıza Yurtsever'in ise yakalanamayan diğer sanıklarla birlikte siyasi kanat yöneticileri olarak faaliyetleri düzenledikleri öne sürüldü. Sanıkların, TCK'nın 168-1 ve 3713 sayılı Yasa'nın 5. maddesi uyarınca 22 yıl 6'şar aydan az olmamak üzere ağır hapis cezalarına çarptırılmaları istendi.

Ankara DGM Başsavcılığı ayrıca, HADEP hakkında yasal işlem yapılması istemiyle iddianame ile dava dosyasındaki belgelerin bir örneğini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

İLK DAVA Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda 23 Haziran 1996'da HADEP 2. Olağan Kongresi'nde Türk Bayrağı'nın indirilerek yerine PKK bayrağıyla Abdullah Öcalan'ın resminin yer aldığı pankartın asılmasından sonra, parti yöneticileri hakkında dava açmıştı. Ankara 1 No'lu DGM, kongrede Türk Bayrağı'nı indiren Faysal Akcan'ı ‘‘yasadışı örgüt üyeliği’’ suçundan 22 yıl 6 ay, HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak ile kongrede Divan Başkanı olan HADEP İstanbul İl Başkanı Hikmet Fidan'ı ise ‘‘yasadışı bölücü terör örgütü üyelerine yardım ettikleri’’ gerekçesiyle 6'şar yıl, 29 sanığı da 4 yıl 6'şar ay ağır hapis cezalarına mahkum ederken, 14 sanığın da beraatini kararlaştırmıştı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!