Devletin memuruna zekat

Güncelleme Tarihi:

Devletin memuruna zekat
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2000 00:00

Zekat ve fitre miktarları il müftülüklerince belirlendi. Asgari ücretlilerden sonra memurların da, fitre ve zekat alabilecekleri bildirildi.

Bu yıl, muhtaç ve yoksullara, oruç tutulmayan her gün için günlük en az 1 milyon lira fitre verilecek. 430 milyon liralık altını veya parası olan yaklaşık 10 milyon 750 bin lira zekat verecek.

Ankara Müftüsü Hüseyin Çınar, memurların birçoğunun fitre ve zekat alabilecek durumda olduğunu belirterek, ''İhtiyacını karşılayamayan işçi de memur da fitre ve zekat alabilir. Ramazan dolayısıyla hayırsever zengin vatandaşlarımızın, fitre ve zekatlarını, ihtiyacı olanlara zamanında vereceklerine inanıyoruz. Açıkladığımız rakamlar alt sınırdır, isteyen daha fazla verebilir'' diye konuştu. Dün de asgari ücretliye fitre ve zekat verilebileceği açıklanmıştı.

Yeterince verilmiyor

İstanbul Müftüsü Necati Tayyar Taş, zenginlerin yeteri kadar fitre vermesi halinde, yoksul ve muhtaç insan sayısının azalacağını söyledi. Herkesin yeterli ölçüde fitre ve zekat vermediğini kaydeden Taş, ''Türkiye'de çok zekat verilmiyor. Zekat verilse aç insan kalmaz'' dedi.

Hüseyin Çınar, Ankara için bu yılki fitre bedellerinin arpa için 600 bin lira, buğday unu için 1 milyon, kuru üzüm için 4.5 milyon, kuru hurma için de 10 milyon lira olarak belirlendiğini kaydederek, zekat nisabının da 80.18 gram altın olduğunu bildirdi.

Asgari 80.18 gram altın ile 430 milyon lira karşılığı döviz ya da Türk Lirası olanlar ise bu paranın 40'ta birini, zekat olarak verecekler.

Hesaplamalara göre, 430 milyon liralık altını veya parası olan, yaklaşık 10 milyon 750 bin lira zekat verecek.

İslam dinine göre, bakmakla yükümlü olunan anne, baba ve torunlar dışında yoksullara, düşkünlere, borçlulara ve harçlıksız kalmış yolculara fitre ve zekat veriliyor. Bunun yanı sıra öğrenci ve askerler de fitre ve zekat alabiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!