Devletin iki sözcüsü Ankara’dan ayrılıyor

Güncelleme Tarihi:

Devletin iki sözcüsü Ankara’dan ayrılıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2006 00:00

Dışişleri Bakanlığı’nda merakla beklenen büyükelçi kararnamesi tamamlanma aşamasına geldi. Bakanlık kısa süre önce Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’den isim onayı alarak, büyükelçi çıkacaklara ’kararnamede yer aldıklarını’ resmen bildirdi, ancak atanacakları yerleri iletmedi.

Yeni büyükelçilerin nerelere atanacağının en geç bir ay içinde belli olması bekleniyor.

ATACANLI VE TAN GİDİYOR

Bakanlığın bildirimine göre, devletin iki sözcüsü büyükelçi oluyor. Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı, Özel Kalem Müdürü ve Sözcüsü Sermet Atacanlı ile Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, büyükelçi olarak yurtdışı görevi üstlenecek. Atacanlı, daha önce Güney Afrika’da büyükelçilik yapmıştı. Tan ise ilk kez büyükelçi olarak yurtdışına çıkacak. Bir hafta önce eşi Bratislava Büyükelçisi Suna Ilıcak’ı kaybeden Haluk Ilıcak da ilk kez büyükelçi olacak.

MERKEZDEN İLK BÜYÜKELÇİLER

Merkezden 10 diplomat, ilk kez büyükelçi olarak çıkacak. Bu isimler şöyle: Namık Tan (Dışişleri Sözcüsü), Mithat Renda (Siyasi ilişkiler, enerji) Kaya Türkmen (AB Dairesi), Hayret Yalav (Protokol), Bülent Meriç (Silahsızlanma), Tunç Üğdül (Uluslararası siyasi kuruluşlar), Vakur Gökdenizler (Havacılık), Hüseyin Avni Karslıoğlu (Kafkasya, Orta Asya), Akif Ayhan (Konsolosluk), Haluk Ilıcak (Balkanlar).

YURTDIŞINDAN 3 KİŞİ

Halen yurt dışında görevde bulunup, ilk kez büyükelçi olacak isimler ise şunlar: Naci Koru (Chicago Başkonsolosu), Engin Soysal (Washington, Müsteşar), Adnan Başağa (Berlin, Müsteşar)

MERKEZDEN ÇIKACAK BÜYÜKELÇİLER

Dışişleri Müsteşarlığı görevini Ertuğrul Apakan’a bırakacak olan Ali Tuygan’ın yanısıra merkezden yurtdışına çıkacak ve daha önce de büyükelçilik yapmış olanların listesi de şöyle:

Ahmet Üzümcü (Müsteşar Yardımcısı), Ahmet Erozan (Müsteşar Yardımcısı), Ender Arat (Müsteşar Yardımcısı), Sermet Atacanlı (Cumhurbaşkanlığı), Selahattin Alpar (ABD), Süha Umar (Pasifik ve Uzakdoğu), Oğuz Özge (Ekonomik İşler), Çınar Aldemir (Hukuk Başmüşavirliği).

Kararnamede olmaları beklenen, daha önce de büyükelçilik yapmış olan Ahmet Acet (Müsteşar Yardımcısı), Hayati Güven (Güvenlik), Oya Tuzcuoğlu (Protokol) ve Tomur Bayer (NATO), Oğuz Çelikkol (Türkiye’nin Irak özel temsilcisi) ise görevlerine yeni geldikleri için, 2006 yaz kararnamesinde yer almadı. MGK Genel Sekreteri Büyükelçi Yiğit Alpogan’ın da durumu netlik kazanmadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!