Devlet Opera ve Balesi sezonu açtı

Güncelleme Tarihi:

Devlet Opera ve Balesi sezonu açtı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2012 09:53

Devlet Opera ve Balesi, 2012–2013 sanat sezonunda 25'i Türk 50'ye yakın yeni eser ve yeniden sahnelenecek 70 eserden oluşan repertuvarla izleyiciyle buluşacak.

Sezon açılışı dolayısıyla Aya İrini Müzesi'nde, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Prof. Dr. Rengim Gökmen ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürü ve Sanat Yönetmeni Suat Arıkan'ın katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

Rengim Gökmen, ulusal operanın güçlendirilmesi ve Türk kültürünün uluslararası alanda kendine özgü bir yer edinmesi yolunda Türk bestecilerin eserlerinin izleyiciyle buluşmasına büyük önem verdiklerini söyledi.
Gökmen, “Türk eserlerinin sergilenmesine önem veriyoruz. Türk opera ve balesini ortaya çıkarmak gerekir” dedi.

2012–2013 sanat sezonunda Devlet Opera ve Balesi repertuvarına birçok yeni Türk eserin alındığını ifade eden Gökmen, şöyle devam etti:
/images/100/0x0/55ea6479f018fbb8f87cf866

“Bunları, değerli bestecilerimizden Okan Demiriş'in 'Karyağdı Hatun' operası, Muammer Sun'a ait müzikler eşliğinde koreografisini Uğur Seyrek'in yaptığı 'Sevginin Bedeli' adlı bale eseri, genç bestecilerimizden Tevfik Akbaşlı'ya ait müzikler ve Mehmet Balkan'ın koreografisiyle dünya prömiyeri yapılacak 'Muhteşem Süleyman' sahne kantatı, yine dünya prömiyeri yapılacak olan bestesi Ali Hoca'ya, librettosu Şefik Kahramankaptan'a ait 'Lale Çılgınlığı' operası ve Modern Dans Topluluğu'nun sahneye taşıyacağı, koreografisi Özgür Adam İnanç'a, Türk Halk Müziği eksenli müzikleri İsmail Sezen ve Arda Erdem'e ait 'Arda Boyları' isimli eser, müzikleri Turgay Erdener'e, koreografisi Beyhan Murphy'ye ait 'Afife' balesi olarak sıralayabiliriz.”

Gökmen, Türk eserlerinin yanı sıra dünya opera ve bale literatüründe yer edinmiş seçkin birçok eserin 2012-2013 sezonunda sahnelere taşınacağını kaydederek, “Ankara'da 'Eczacı' operasını, İstanbul'da besteci W. A. Mozart'ın tek perdelik 'Opera Müdürü' adlı müzikli komedisini ve yine tek perdelik A. Salieri'nin 'Önce Müzik Sonra Söz' operasını, Bosnalı besteci A. Horozic'in Türkiye'de 'Öldüren Aşk' adıyla sahnelenecek 'Hasanaginica' operasını ve Çaykovski'nin eseri 'Kuğu Gölü' balesini, İzmir'de ise Vincenzo Bellini'nin kırsal-pastoral konulu eseri 'Uyurgezer Kız' operasını ve L. Delibes'in 'Sylvia' balesini sahneleyeceğiz” şeklinde konuştu.

Devlet Opera ve Balesi'nin diğer illerdeki müdürlükleri tarafından da önemli eserlerin sahneye konulacağını vurgulayan Gökmen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kısıtlı kaynaklarla gerçekleştirilen ve büyük bir emek ile ortaya çıkan yapımların daha etkin bir biçimde kullanılması ile diğer şehirlerdeki sanatseverlerin de bu eserlerden faydalanmasına olanak tanıyan 'Dönüşümlü Repertuvar Sistemi', geçmiş sanat sezonlarımızda olduğu gibi 2012–2013 sanat sezonunda da bu amaca hizmet ederek uygulanmaya devam edilecektir. Bu yıl 17 dönüşüm eseri repertuvardaki yerini almıştır.”

Çocuklara ve gençlere bale ve operanın sevdirilmesi amacıyla genel müdürlük bünyesinde bir komisyon kurduklarını kaydeden Gökmen, birbirinden renkli kostüm ve dekorlarıyla, canlı, melodik, enerjik müzikalitesiyle, ilginç ve eğitici konularıyla, çocukların ve gençlerin ilgisini çekebilecek eserlerin 2012-2013 sanat sezonunda sahnelerde yer alacağını söyledi.

Yenilenen Ankara Opera Binası

1948'den beri Ankaralı sanatseverlere hizmet veren Ankara Opera Binası'nın ilk defa 2012 yazında başlanan büyük bir tadilatla çağın teknolojik şartlarına uygun hale getirilmeye çalışıldığını dile getiren Gökmen, “Sahne zemini ve salon koltuklarından sahne asansörüne, orkestra çukurunda yapılan büyük çaplı çalışmalardan akustik ve sahne elemanlarının şartlarının iyileştirilmesi amacına kadar çok yönlü bir çalışma çerçevesinde, daha önce orkestra çukurunun yetersizliği nedeniyle repertuvara alınamayan bazı eserlerin de sahnelenmesi ve daha iyi şartlarda prodüksiyonlar yapabilme şansı bulunacaktır” şeklinde konuştu.

“Pilot İller Projesi”

Devlet Opera ve Balesi'nin gerçekleştirilmesine önem verdiği projelerden birinin de “Pilot İller Projesi” olduğunu vurgulayan Gökmen, bu proje kapsamında, turne faaliyetlerinden farklı olarak her müdürlük için belirlenen pilot illerde, dünya sanatından ve Türk eserlerinden seçmelerle, popüler opera ve bale eserlerinin sahneye konulacağını söyledi.

Gökmen, “Proje kapsamında; Ankara için Sivas, Kayseri, Bursa, İstanbul için Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Bursa, İzmir için Denizli ve Bursa, Mersin için Adana ve Gaziantep, Antalya için Konya ve Muğla, Samsun için Trabzon ve Ordu illeri pilot iller olarak belirlendi ve 27 temsil ile 17 bin izleyiciye ulaşıldı” dedi.

Gazetecilerin, “sanatla uğraşan birimleri yöneten bürokratlara siyasi baskı uygulandığı” şeklinde basında çıkan haberleri hatırlatması üzerine Gökmen, “Ben bir bürokrat olarak baskı görmüyorum. Basında çıkan haberler gerçeği yansıtmıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Bey, sürekli bize cesaret veriyor. Bu iddialar çok yersiz ve gereksiz” ifadelerini kullandı.

Basın toplantısının ardından sezon açılışı dolayısıyla bir konser düzenlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!