Devlet istisnasız her şeyi bilecek

Güncelleme Tarihi:

Devlet istisnasız her şeyi bilecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2014 01:30

YARGIÇLAR Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Karadağ, tasarının yasalaşmasıyla MİT, Jandarma ve Emniyet’in, “Irk, etnik köken, siyasi düşünce, din, mezhep, dernek ve sendika sağlık ve cinsel hayatıyla ilgili verileri” dahil olmak üzere her türlü veriyi toplayıp fişleme yapabileceğini ve hayatımızın kökten değişeceğini savundu.

Haberin Devamı

Karadağ, şöyle konuştu:
MİT, Emniyet ve Jandarma istisnasız her türlü bilgiyi toplayıp işleyebileceği için artık hakim, savcı, üst düzey kamu görevlisi alırken devletin güvenlik soruşturması yapmasına, gidip mahallinde bu kişi nasıl birisi diye sormasına gerek kalmayacak. George Orwel’in 1984’ündeki gibi devlet herşeyi artık istisnasız bilecek.
Sağlık Bakanlığı, kişilere bilimsel kılıf altında cinsel tercihlerini bile sorabilecek. Rızası olan kişi bunu yazacak ve sisteme girilecek.
Sağlık kuruluşlarının, kişilerin sağlık durumuna, geçirdikleri ameliyatlardan, hastalıklarına, kaç tane dişlerinin eksik olduğuna ilişkin tuttuğu kayıtlar artık işlenebilip depolanabilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu da sağlık hizmetlerinin yönetimi ve finansmanı amacıyla bu tip en mahrem sağlık kayıtlarına ulaşabilecek. Bu kayıtlar, Kurul’un uygun görmesi halinde, üçüncü ülkelerle paylaşılabilecek. Örneğin Türkiye’de kan bağışları sonrası oluşturan gen haritası da Koruma Kurulu vize verirse, üçüncü bir ülkeyle bile paylaşılabilecek.
Kızılay’ın kan bağışı formlarındaki, tartışma yaratan ‘Bugüne dek hiç erkek erkeğe cinsel ilişkide bulundunuz mu?’ başlıklı soru ve daha başka özel ve mahrem soruların sorulmasına da rıza şartıyla yasal dayanak kazandırılmış olacak.
Kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı veya cinsel hayatıyla yani özel hayatıyla ilgili verilerin işlenmesi güya yasak. Ancak kanunda, ‘kişinin rızası halinde’ bunların bile toplanıp sisteme işlenmesinin yolu açılacak. Örneğin bazı dernekler, üye formuna isterse ve gerek görürse, ‘mezhep’ diye bir bölüm koyabilecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!