Dev Yol’un ‘Nasuh Abi’si öldü

Güncelleme Tarihi:

Dev Yol’un ‘Nasuh Abi’si öldü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2014 01:26

TÜRKİYE’de özellikle 70’li yıllarda sol-sosyalist hareketin en önemli mecralarından olan Devrimci Yol’un kurucuları arasında yer alan ve 1.5 yıldır kanser hastalığıyla mücadele eden Nasuh Mitap hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Nasuh Mitap için bugün saat 11.00’de İstanbul Gaziosmanpaşa’da tören düzenlenecek. Mitap’ın cenazesi yarın Kırklareli’nde toprağa verilecek. 1970’lerin başında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okurken öğrenci hareketine katılan Mitap, Dev-Genç içinde yer aldı. 12 Mart askeri darbesi, devrimci gençlik hareketlerini yok etmeye giriştiğinde Dev-Genç de THKP-C (Mahir Çayan), THKO (Deniz Gezmiş) ve TKP/ML (İbrahim Kaypakkaya) adlarıyla 3 ayrı koldan yürüdü. Nasuh Mitap da 1970’lerin başında Mahir Çayan ve arkadaşlarıyla birlikte THKP-C içinde yer aldı.

1970’li yılların ortalarından itibaren, devrimci gençlik hareketleri yeniden toparlandı. Mitap’ın kurucuları arasında yer aldığı Devrimci Yol da THKP-C çizgisini takip eden bir siyasal hareket olarak bu yıllarda ortaya çıktı. Mitap, 12 Eylül 1980’e gelindiğinde ise Devrimci Yol’a yönelik operasyonlar kapsamında yakalanarak tutuklandı ve 11 yıl Ankara Mamak Askeri Cezaevi’nde yattı. 12 Eylül Cuntası’nın ‘tek tip elbise’ uygulamasına karşı düzenlenen açlık grevlerine katıldı. Devrimci gençlerin ‘Nasuh Abi’si Devrimci Yol ana davasının 26 Nisan 1989’daki son duruşmasında, karar açıklanmadan önce yaptığı savunmasında şunları söylemişti: “Mahkemenizin vereceği karar ne olursa olsun esas olarak tarih önünde devrimciliğimin gereklerini yerine getirememekten dolayı yargılanacağımı biliyorum. Ve esasen o yargılamada aklanmayı umut ediyor ve diliyorum. Sosyalizme, ülkemin ve halkımın özgür, bağımsız ve aydınlık geleceğine olan inancımı tekrar bildiriyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!