Dev-Yol’dan sonra Dev-Sol davası da düştü

Güncelleme Tarihi:

Dev-Yol’dan sonra Dev-Sol davası da düştü
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2013 16:20

YARGITAY 9. Ceza Dairesi, bin 243 sanıkla başlayan ve 32 yıldır süren Dev Sol ana davasında 30 yıllık dava zamanaşımı süresi dolduğu için düşme kararı verdi. 12 Eylül’ün kritik davalarından Dev-Yol’dan sonra Dev-Sol davası da böylece ortadan kalktı.

Haberin Devamı

1. Ordu Sıkıyönetim Mahkemesi’nde 1981’de başlayan, 10 yıl sonra gönderildiği Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 18 yıl süren Dev-Sol ana davasında, 2009’da 39 sanık yönünden adam öldürme ve anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs suçundan ömür boyu hapis cezası verilmiş, diğer sanıklar açısından davanın zamanaşımı nedeniyle düşmesine karar verilmişti.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu kararının 65 sanık yönünden temyiz incelemesini yaptı. Daire, 8 Ocak tarihli ve oybirliği ile aldığı kararla bazı sanıklar açısından verilen zaman aşımından düşme kararını oybirliği ile onadı. 39 sanığa eski TCK 450/4 ve TCK 146/1’den verilen adam öldürmek ve anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs suçundan verilen ömür boyu hapis cezasını bu suçlar açısından eski TCK’da öngörülen 30 yıllık dava zaman aşımı süresinin dolması nedeniyle bozdu.

Cezaları bozularak, zamanaşımından düşme kararı verilen bu kişiler şöyle:
“Hüseyin Solgun, Tuğrul Özbek, Vehbi Ersan, Yaşar Yavuz, Erdal Ketenci, Mehmet Ünal, Ekrem Kılıç, Mehmet Doğan, Kenan Motor, Mustafa Kamil Uzuner, Mustafa Kadir Gül, Mehmet Mustafa Dalkıran, Namık Kemal Cibaroğlu, Selahi Kayadibi, Mehmet Kılıç, Saleh Odabaş, Cenap Özek, Murat Karabulut, Hüseyin Hami Şakir Özsomar, Hüseyin Albayrak, Uğur Tuncel, Ersin Tezcanlı, Cemal Can, Süleyman Özcan Bulgu, Abdülaziz Demirayak, Celal Abbas Leşanoğlu, Ali Şan Yalçın, Emrullah Çetin, Orhan Avcı, Özer Çetinşenyurt, Mahmut Alp, Şemdin Şimşir, İlyas Arduç, Mehmet Koca, Hasan Bektaş, Hacı Ramazan Işık, Şaban Taşçı, Aydın Açıkgöz, Fikret Gülbahar.”

ZAMANAŞIMINDAN DAVASI DÜŞENLER

Mahkemenin zaman aşımından dosyaları düşürülen şu sanıkların yönünden ise onama kararı verdi:
“Nuri Eryüksel, Mesut Demirel, Mehmet Akdemir, Hayriye Gündüz, Rejai Gülenç, Serhan Arıkanoğlu, Şener Aktaş, Ali İhsan Köse, Burhan Kızılgedik, Hasan Doğruöz, Hüzeyne KArakoçak, Zeynel Polat, Feridun Osman Ağaoğlu, Kerim Beşkirli, Yılmaz Köse, Erdal Turgut, Recep Ali Sur, Volkan Bayrakçı, Erdoğan Yaşar Kopan, Tuğran Tağrık Keleş, Murat Toros Gürkaya, Tahir Devrim (Amonak) ve Yalçın Cemal Uykaz.”

KARATAŞ’IN DOSYASI ORTADAN KALKTI

Hollanda’da vefat eden örgütün lideri Dursun Karataş hakkındaki dava ise öldüğü için mahkemece düşürülmüştü. Yargıtay, Karataş’la ilgili düşme kararını da onarken, Karataş’ın avukatının temyiz talebinde bulunduğu, ancak ölen bir kişinin kanun yoluna başvuramayacağı vurgulandı. Kararda, “Somut olayda hüküm tarihinde öldüğü ve bir temyiz talebinde bulunamayacağı anlaşılan sanık hakkında hükme yönelik olarak müdafiinin temyiz kanun yoluna başvuramayacağına” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!