Ders kitabında seçim kargaşası

Güncelleme Tarihi:

Ders kitabında seçim kargaşası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın kitap seçimini velilere bırakmasının ardından yaşanan kargaşa büyüyor. Bakanlığın, her yıl kitap seçiminde yaşanan ‘rüşvet’ iddialarına son vermek için aldığı bu karar, öğrencileri ve velileri şaşırttı. Ezberci eğitime de son verileceği düşüncesiyle uygulamaya geçilmesi planlanan bu yeni sistem konusunda eğitimciler de şaşkın. Birçok eğitimci, velilerin bu durumda ucuz kitaba yöneleceğini, bir sınıfta 10'u aşkın kitap bulunacağını belirterek, ‘‘Bu çocukların ders izleme sistemini, öğretmenin ders anlatışını çok etkiler. Derste bütünlüğü bozar’’ dediler. Veliler, ‘‘Öğretmen önermediği için biz hangi kitabı almanın doğru olabileceğini, hangi kitabın çocuğumuza yararlı olacağına karar veremiyoruz. Onun için çocuklar, öğretmenlerinde bulunan kitapları almaya çalışıyorlar’’ dediler.

Bu arada Milli Eğitim Bakanlığı bütünleme, bekleme, sorumluluk sınavları ile okul dışından bitirme sınavlarına giren ve başarısız olanların durumlarının öğretmenler kurulunda tekrar görüşülmesi için karar aldı. Buna göre, öğrencilerin başarısız oldukları derslerden bütünleme sınavlarında en az ‘3.00’ almaları şartı aranmayacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, okul dışı bitirme sınavına girerek ortaokul mezunu olmak isteyenlere de ‘geçici sınırlama’ getirdi. 8 yıllık kesintisiz ilköğretim yasasının yürürlüğe girdiği 18 Ağustos'tan sonra ortaokul için dışardan bitirme sınavına girmek üzere başvuranlar hakkındaki işlemler, ikinci emre kadar durduruldu. MEB, illere gönderdiği uyarıda, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ortaokul okul dışı bitirme başvurularına işlem yapmanın doğru olmadığını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!