Deride zarar 2.5 trilyon

Güncelleme Tarihi:

Deride zarar 2.5 trilyon
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bilinçsiz kesim ve saklama, kurban deri ve bağırsaklarında tahminen 2.5 trilyon liralık bir ekonomik kayba mal oluyor.

Türkiye Deri Sanayicileri Derneği (TDSD) Genel Başkanı Turgut Koşar, Kurban Bayramı'nda, Türkiye'de yaklaşık 5 milyon küçükbaş, 80 bin de büyükbaş hayvanın kesileceğini, bu hayvanlardan elde edilecek deri ve bağırsakların yüzde 20'sinden fazlasının bilinçsizlik yüzünden ziyan olacağını söyledi.

Deri sanayinin Türkiye'ye önemli miktarda döviz girdisi sağladığını belirten Koşar, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Sadece kurban derilerinin giysi olarak değerlendirilip, ihraç edildiğini varsayarsak, 11.6 trilyon lira karşılığı döviz girdisi sağlanacaktır. Yine sadece Kurban Bayramı'nda kesilecek hayvanların işlenmiş hale getirilecek bağırsaklarının ihracı ile de 1.8 trilyon lira karşılığı döviz girdisi sağlanabileceği hesaplanmaktadır. Ancak bu oranda döviz getiren ve geniş bir istihdam sağlayan deri ve bağırsaklar, gerektiği şekilde muhafaza edilemediği için tam anlamıyla değerlendirilemiyor ve derilerin yüzde 20'si kullanılamıyor.’’

Koyun sürülerini ayırmak için sürülen boyalar, kesim ve yüzme sırasında meydana gelen bıçak yaraları, derinin zamanında ve gereği gibi tuzlanamaması gibi nedenlerle bozulmalar meydana geldiğini kaydeden Koşar, kurban derilerinin en az yüzde 20'sinin bu nedenlerle kullanılamadığını, bunun da yaklaşık 2.5 trilyon liralık zarara neden olduğunu ifade etti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!