Dere yatağındaki binalar yıkılacak

Güncelleme Tarihi:

Dere yatağındaki binalar yıkılacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2006 00:52

İstanbul'da 2 günde bir aylık ortalamaya eşit yağmur yağınca, bir dizi küçük küçük afet yaşandı. Gökten boşanırcasına yağan yağmur özellikle Beykoz, Sarıyer ve Kağıthane’de su baskınlarına neden oldu.

Son 24 saatte Beykoz’da metrekareye 135 kilogram yağış düşerken, bu rakam Darlık’ta 154, Sarıyer’de 88.6, Kilyos’ta 20.4, Pendik te 20.9, Terkos’da 43.7 Ömerli’de 29.4 kilogram ve şehir ortalamasında 88 kilogram oldu.

BEYKOZ’DA REKOR YAĞIŞ Beykoz’da yağmur dün saat 07.00-07.15 arasında hızını artırdı. Rekor düzeyde yağmurun düşmesi sonucu yüksek yerlerden gelen sel sular Tokatköy Deresi’ni taşırdı ve ortalık tufan alanına döndü. Dere yatağındaki evleri sel sularına adeta baraj oluşturdu. Biriken sular yön değiştirerek Tokatköy, Ortaçeşme Mahallesi, Dereseki Köyü ile Akbaba Köyü’nde 500’ü aşkın ev ve iş yerini bastı. Mahsur kalan vatandaşlar, iş makineleri ve botlarla kurtarıldı. İlk ve orta dereceli okullar 2 gün tatil edildi.

BU EVLER YIKILACAK Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beykoz’a gelerek incelemeler yaptı. Topbaş, yağışı bir hafta önce bildiklerini, dere yatağında evleri bulunanların itirazı sonucu dere yatağında genişletme çalışması yapamadıklarını söyledi ve "Dere yatağındaki kaçak evlerin kesinlikle yıkılacak" dedi.

Sarıyer merkez ile Bahçeköy, Çayırbaşı ve Kireçburnu, ilçede selden en çok etkilenen yerler oldu. Belgrad Ormanı’ndaki bentlerin taşması sonucu ana cadde ve evlerin zemin katları sular altında kaldı. Akyüz Yemek Fabrikası ve Göldağı Kablo Fabrikası da sel sularından etkilendi. İtfaiye iki zodyak botla evlerinde mahsur kalan ikisi çocuk beş kişiyi kurtardı. Kazım Karabekir Mahallesi, Yavuz Selim Sokak No 21’deki yamaca kurulu tek katlı gecekondunun üzerine ağaç devrildi.

ANORMAL YAĞIŞ İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul’da 2 günde bir aylık ortalamaya yakın yağış olduğunu belirterek, "Metre kareye toplam 143 kilogram yağış, 2 günde alınmıştır. Uzun yıllar ortalamasının bir aylık 150 kilogram olduğunu varsayarsak, 2 günde 1 aylık ortalamaya yakın yağış olduğu görülüyor. Tabii bu, anormal bir yağıştır" diye konuştu.

Belgrad Ormanı tropisi
/images/100/0x0/55ea9ce0f018fbb8f88b69be


Belgrad Ormanı’ndaki bentlerin taşması sonucu, giriş katları sular altında kalan Bahçeköy Kemer Mahallesi sakinlerini itfaiye ekipleri zodyak botlarla kurtardı. Ayşe Çoban, Sevil Yıldız ve Ali Yıldız 3 saat bekledikleri evlerinin ikinci katından merdivenle kurtarılırken Sevil Yıldız, "İyi ki iki çocuğum okuldaydı. Bu eziyeti yaşamadılar" dedi. Bahçeköy’de yağışlar sonrası ana caddeyi dolduran sular dere görünümü oluşturdu. Sularla boğuşarak ilerlemeye çalışan lüks cipler tropileri aratmayan ilginç görüntüler oluşturdu.

Boğaz kahvesi
/images/100/0x0/55ea9ce0f018fbb8f88b69c0


İSTANBUL’
u iki gündür etkisi altına alan sağanak yağış, kentteki irili ufaklı yüzlerce dereyi taşırdı. Özellikle Boğaziçi’nin iki yakasındaki Beykoz ve Sarıyer’de sele dönüşen yağmur suları dere ve kanalizasyonlardan denize aktı. Yollar ve açık alanlardaki çöpleri önüne katan Beykoz, Sarıyer, Küçüksu, İstinye, Baltalimanı, Ortaköy ve Kağıthane dereleri binlerce ton çamurlu suyu boğaza döktü. Boğaziçi’nin mavi suları, akan çamurlarla kilometrelerce kahverengine dönüştü. Gökyüzünden çekilen fotoğraflar rengi değişen boğazı gözler önüne serdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!