Depremzedeler Adliye'de

Güncelleme Tarihi:

Depremzedeler Adliyede
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2009 17:13

Marmara depreminin ardından Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in yaptığı 10 miylon dolarlık hibe yardımla İzmit'in Arızlı mevkiinde yaptırılan deprem konutlarına bürokratların yerleştirilmesiyle başlayan huzursuzluk devam ederken, AKP Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, zamanın hükümetinin bu konutları kamu lojmanı kullanılmak üzere planladığını, ancak depremzede için gönderilen para ile kamu konutu yapılmasının yanlış olduğunu söyledi. Depremzedeler ise bugün topluca Kocaeli Adliye sarayı'na giderek polis tarafından darp edildiklerini önü sürüp şikâyet dilekçesi verdiler.

Haberin Devamı

Arızlı Irak Konutları'nda oturan depremzedelerin son günlerde burada lojman olarak tahsis edilen dairelerde kalan Vali Yardımcısı ve daire müdürlerine sözlü tacize varan hakaretler bulunması ortamı iyice gerginleştirdi. Bugün de AKP Kocaeli Milletvekili Fikri Işık basın toplantısı düzenledi.


BÜROKRATLARIN OTURMASINI ONAYLAMIYORUM


Milletvekili Fikri Işık, hukuki sorunları olan bir kaç kişi dışında depremde mağdur olan hak sahibi herkesin deprem konutlarını teslim aldığını, Arızlı'daki Irak Kızılayı konutlarına da depremde mağdur olmuş yakınını kaybetmiş, hukuken hak sahibi olamamış insanların geçici barınması için yerleştirildiğini hatırlattı.

 

Haberin Devamı

Buraya yerleştirilenlerin dairelerin kendilerine hibe edilmesi gerektiğini düşünerek yerel mahkemeye dava açtığını ve davaları kaybettiklerini de anlatan Işık, bir gazetecinin "Burada bürokratların oturtulmasını onaylıyor musunuz?" şeklindeki soruya, "Benim cevabım kısa ve net. Hayır Onaylamıyorum. BU benim açımdan cevabı çok net bir soru. Bu bir afetin sonucunda depremzedelere harcanması için gönderilen bir paradır. Bunun kamu konutu yapılması fikri bana göre son derece yanlıştır. Bu noktada benim hiç kafa karışıklığım olmadı." diyerek şöyle devam etti:

 

"Ama takdir edersiniz ki o günkü yönetim bunu baştan böyle planlamış. Kimsede itiraz etmemiş. İlk düğme yanlış iliklenmiş bana göre. Kocaeli'nde ve Marmara bölgesinde hak sahiplerine yönelik devletin yaptırdığı kalıcı konutlar 80-90-100 metrekare. Buradaki konutlar 130 metrekare ve lüks konut. Baştan buraların ilerde kamu konutu, lojman olarak kullanılması o dönemin yöneticileri tarafından projelendirilmiş. Buna göre bir proje yapılmış. Bunu onaylıyor musunuz? Asla onaylamıyorum. İki yanlış bir doğru etmiyor. Bir taraftan devlet bunu kamu lojmanı kullanmak istiyor. Ben bunu onaylamıyorum. Burada oturan deprem mağdurları hukuka gitmişler hukuk da bunları haklı bulmamış. Benim bu soruna bir çözüm üretmem lazım. Benim derdim bu çözümü üretmektir."

Haberin Devamı

 

Fikri Işık, "Burada kalanlar için aynı bölgenin arka tarafında TOKİ tarafından 1206 konut yaptırılıyor. Bu depremzedeler için girerken cüzi bir ödeme ve daireler bittikten sonra 250-300'er TL taksitle ev sahibi yapılabilir. Daireler bitene kadar da burada oturabilirler" diyerek önerisini de sundu.

 

CUMHURİYET SAVCILIĞI'NA ŞİKÂYET DİLEKÇESİ VERDİLER

 

Arızlı Irak Deprem Konutları'nda polis ile depremzedeler arasında çıkan olaylarda yaralanan 30 depremzede bugün Kocaeli Cumhuriyet Savcılığı'na giderek şikayet dilekçesi verdi. Depremzedeler Kocaeli Valisi, Kocaeli Emniyet Müdürü, Kocaeli Emniyet Müdürlüğü'nde 15.08.2009 günü görev yapan polis ve amirler hakkında suç duyurusunda bulundular. Kocaeli Adliyesi önünde biraraya gelen depremzedeler "Arızlı bizimdir bizim kalacak", "Arızlı yolları bürokrata kapalı", "Arızlı da polis istemiyoruz" şeklide slogan attı.

Haberin Devamı

 

Depremzedeler adına açıklama yapan Arızlı Konutları sakinlerinden Recep Uğur, "Polis depremzedenin karşısına dikilmiş adeta kara postallarıyla depremzedeyi çiğnemiş, çok masum depremzedenin kanını dökmüştür. Bir çok yaşlı kadın, çocuk ve genç darp edilmiş. Polis güç sova yapmıştır. Yazıklar olsun böyle Sosyal Devlete, böyle polise. Biz devletten hibe istemiyoruz. Hibe edilen konutlarımızı gasp etmeyin diyoruz. Sayın Vali Kamu yönetiminin insan haklarında ve vicdanı olarak sınıfta kalmıştır." dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!