Depremzede yılbaşında da prefabrikte

Güncelleme Tarihi:

Depremzede yılbaşında da prefabrikte
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2001 11:52

12 Kasım depreminden en çok etkilenen illerden Bolu ve Düzce`de 40 bin kişi, yeni yıla 3. kez prefabrik konutlarda girecek.

Haberin Devamı

12 Kasım depreminde 48 kişinin öldüğü, 353 kişinin yaralandığı Bolu`da, depremden sonra kurulan ve depremzedelerin bir kış geçirdiği 12 çadırkent, bu yıl Ağustos`ta kaldırıldı. Bolu`da hala 12 prefabrik alanda 12 bin, Düzce`de ise 28 bin depremzede barınıyor. Bunların büyük bölümünü, oturdukları evler yıkılan kiracılar, konutlarının yapılmasını bekleyen hak sahipleri ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencileri oluşturuyor.

Bolu Valiliği`nin, yangın tehlikesine karşı 5 prefabrik konut alanında koyduğu soba yakma yasağı nedeniyle burada oturan depremzedeler, elektrikli ısıtıcı ve katalitiklerle ısınmaya çalışıyorlar.

OKUL VE SAÄžLIK OCAÄžI YOK

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı`nın Bolu ve Düzce`de yaptırdığı kalıcı konut alanlarında okul ve sağlık ocağı bulunmadığı için depremzedeler çocuklarını taşımalı eğitim merkezlerine kendi imkanlarıyla götürüyorlar. Hastalanan depremzedeler ise konutlarına yakın olan sağlık ocaklarına gitmek zorunda kalıyorlar.

Haberin Devamı

DEPREMZEDELER DERNEĞİ BAŞKANI

Düzce Depremzedeler Derneği Başkanı Ayşegül Şenol, A.A muhabirine,depremin üzerinden yaklaşık 3 yıl geçmesine rağmen, bölgede trajikomikolayların yaşanmaya devam ettiğini söyledi.

Şenol, deprem bölgesi için toplanan yardımlar, krediler ve ek vergilerin 8.5 katrilyon lira olduğunu öne sürerek ``Bu, büyük bir rakamdır. Bu paranın hesabını veremeden oturmak, çok ciddi bir pişkinliktir. Kalıcı konutlarda yapılan ihale yolsuzlukları Meclis`te ciddi sorgulanıyor mu? Merak ediyoruz`` dedi.

Kalıcı konutlardaki yolsuzluk iddialarının iddia olarak kalmasından korktuklarını ifade eden Şenol, ``Bu konuları araştıran komisyonlar, bildik komisyonlar gibi mi çalışacak?`` diye sordu. Şenol, ``Depremzede, bir koyup dört alacak`` diyenlerin bir şey koymadan aldıklarını savunarak ``Biz depremzedeler, canlarımızı, kolumuzu, bacağımızı ve geçmişimizi koyduk ortaya`` dedi.

Ayşegül Şenol, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı`nca Düzce`de yaptırılan 7 bin kalıcı konuttan 2, 8, 12, 13 ve 11. bölgelerdeki konutların teslim edilmediğini belirterek, yetkililerin, 2 bin 500 kalıcı konutun ne zaman teslim edileceğine ilişkin çelişkili açıklamalarda bulunduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Åženol, yapımı tamamlanmayan kalıcı konutların müteaahhitlerinin, kalıcı konutların inÅŸaatlarını bırakıp kaçtığını da öne sürerek depremzedenin son umudunu da yitirdiÄŸini kaydetti.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!