Deprem vergisi yardımı vurdu

Güncelleme Tarihi:

Deprem vergisi yardımı vurdu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hükümetin, Marmara Bölgesi'nde meydana gelen depremin ardından çıkarmayı planladığı ek vergiler, vatandaşların yaklaşık 10 günden bu yana deprem bölgesine yaptığı yardımları vurdu. Ek vergi açıklamalarının ardından yardımlarda ve kampanyalara katılımda azalma meydana geldi. Deprem felaketinin ardından tüm Türkiye'de milyonlarca kişi bölgedeki depremzedelere yardım elini uzatmak için sıraya girdiler. Bir çok kuruluş tarafından açılan yardım hesaplarına milyarlarca lira yağarken, vatandaşlar evlerindeki eşyalar da dahil olmak üzere ayni yardımlarda bulunmayı da ihmal etmediler. Hemen hemen tüm bankaların açtıkları yardım hesaplarına da hem Türk Lirası hem de döviz cinsinden para yağdı. Ancak hükümetin dün Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesine başlanan ek vergi tasarısı yardımlara büyük bir darbe vurdu.

BÜYÜK TEPKİ

Maliye Bakanı Sümer Oral'ın da ‘‘Başka çare yok’’ sözleriyle dün açıkladığı ve başta cep telefonu aboneleri olmak üzere ev ve araba sahiplerine yeni vergiler yükleyen tasarı vatandaşlar arasında da tepkilere neden olmuştu. Bir çok vatandaş cep telefonlarını iade etmek üzere önceki gün operatör firmaların şubelerinin kapısında uzun kuyruklar oluşturmuşlardı. Vatandaşlar, ‘‘Madem depremzedeler için vergi ödeyeceğiz, o zaman bölgeye bağış yapmamıza gerek yok’’ diyerek vergileri protesto ettiler. Ziraat Bankası'nın üst düzey bir yetkilisi, ‘‘Dün, 5 büyük il dahil olmak üzere, yapılan yardımlar bıçak gibi kesildi’’ dedi.

Yapılacak mahalleye ülke adı verilecek

Kocaeli Valisi Memduh Oğuz, deprem bölgesinde konut yapacak ülke isimlerinin bu mahallelere verileceğini ve mahallelerin o ülke adıyla anılacağını söyledi. Yaptığı basın toplantısında birçok ülkeden başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerinin geldiğini anlatan Vali Oğuz, bölgeye kurtarma ve enkaz kaldırma, insani yardım gönderen ülkelere şükranlarını bildirdi. Oğuz, kendisini ziyaret eden ülkelerin büyükelçi ve konsoloslarına burada yardım olarak toplu konut inşa etmek isteyen ülke adlarını kuracakları mahallelere vermeyi teklif ettiğini, bunun de olumlu karşılandığını bildirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!