Deprem sırasında ne yapmalı

Güncelleme Tarihi:

Deprem sırasında ne yapmalı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2009 10:44

Bursa'nın merkez Nilüfer İlçe Belediyesi tarafından hazırlanan “Doğal Afet El Kitabı”nda, deprem sırası, öncesi ve sonrasında yapılması gerekenler tüm ayrıntısıyla anlatılıyor.

Haberin Devamı

Nilüfer Belediyesi, Türkiye'nin ve özellikle Marmara Bölgesi'nin deprem riski altında bulunduğundan hareketle vatandaşlara yol gösterici olması amacıyla Doğal Afet El Kitabı hazırladı.

Taşınması kolay, konuların resimlerle anlatıldığı 47 sayfalık kitapta, deprem sırası, öncesi ve sonrasında yapılması gerekenler, dikkat edilmesi önemle vurgulanan hususlar, yapılacak planlamalar ayrıntılarıyla anlatılıyor.

Kitabın “Deprem Sırasında” başlıklı bölümünde, şu bilgilere yer veriliyor:
“Kuvvetli bir deprem olduğunu hissettiğinizde, eğer mümkünse düşebilecek eşyalardan korumak için yakınınızda bulunan masa ve benzeri bir eşyanın yanında olmalısınız.
Kitaplık, pencere ve duvara takılmış raf sistemleri gibi devrilme ve düşme riski bulunan eşyalardan uzak durmalısınız.
Eğer yanında bulunduğunuz masa veya benzeri cisim, sarsıntının etkisiyle kıpırdamaya başlar ve hareket ederse onu tutun ve onunla birlikte siz de yer değiştirin.
Pencerelerden uzak durun. Büyük bir deprem anında camlar patlayarak etrafa sıçrayabilir.
Eğer stadyum ve sinema gibi bir mekandaysanız, koltuğunuzda kalın ve ellerinizle başınızı koruyun.
Açık alandaysanız, boş bir alana geçin, ağaç, bina, elektrik kabloları ve direkleri gibi cisimlerden uzaklaşın.”

DİĞER BAZI UYARILAR

Deprem sırasında araçla hareket halinde olanların, sakince yolun kenarına yanaşması ve kontağı kapatması önerilen kitapta, üst geçit, gerilim hatları ve direklerden uzak durulması gerektiğini belirtiliyor.
Mutfakta bulunanların deprem anında buzdolabı, fırın ve mutfak dolaplarından uzaklaşmasının iyi olacağının ifade edildiği kitabın “Depremden Sonra” bölümünde ise şu önerilerde bulunuluyor:
“Sakin olun ve çevrenizdekileri sakinleştirin. Yangın kontrolü yapıp gaz kaçaklarına karşı tedbirli davranın.
Gaz, su ve elektrik hatlarını kontrol edin. Gaz kaçağı varsa kibrit, çakmak, el feneri, cep telefonu ve diğer elektrikli aletleri kullanmayın.
Eğer telefonlar çalışıyorsa acil olanlar dışında tüm aramaları erteleyin.”

ACİL DURUM, AİLE VE EV PLANI

Kitabın, deprem öncesi alınması gereken tedbirlerin anlatıldığı “Acil Durum, Aile ve Ev Planı” başlıklı kısmında ise şu bilgiler yer alıyor:
“Her odadaki güvenli noktaları tespit edin ve aile fertlerine bunları bildirin.
Ayna, cam, asılı objeler, şömine, yüksek mobilyalar gibi tehlikeli noktaları belirleyin. Ara sıra ev içi tatbikat yaparak, tespit ettiğiniz güvenli noktaları kendiniz ve çocuklarınızla test edin.
Mutlaka ilk yardım eğitimi alın. Acil durumda aranacak numaraların bir listesini yapın.
Gaz, elektrik ve su hatlarının nasıl kesileceğini öğrenin.
Acil durumlar için yiyecek, su, ilaç, ilk yardım kiti, çeşitli gereç ve giysi stoklayın. Yanıcı ve boya gibi parlayıcı maddelerin bulunduğu kapları alçak raflara koyun.
Antibiyotik, çocuk ilaçları, ağrı kesici, göz damlası, soğuk algınlığı ve öksürük ilacı, alerji ilacı, kulak ve burun damlasının ev ve iş yerlerinde bulundurulmasında fayda var. Stokladığınız ilaçların tarihlerini kontrol edin.”
Kitapta ev ve iş yerlerinde bulundurulmasında faydalı olacağı belirtilen eşyalar, yağmurluk, yürüyüş ayakkabısı, çorap, il ya da ilçenin haritası, banka cüzdanı, sağlık karnesi, el feneri ve yedek pil, küçük radyo, tuvalet kağıdı, sıvı el sabunu, diş macunu, diş fırçası, iş eldiveni, küçük ebatlı balyoz, balta ve kürek, plastik çöp torbası, kamp çadırı, uyku tulumu, nakit para, kurutulmuş yiyecek, su ve yedek giysi olarak sıralanıyor.

“SU STOKLAMAYI UNUTMAYIN”

İçme suyu bulamamanın, tehlikeli ve ölümcül olabileceğine dikkati çekilen kitapta, ayrıca şu öneriler de yer alıyor:
“Büyük bir deprem ve doğal afeti izleyen günlerde, şehir içme suyu şebekesi zarar görmüş ve içme suları kirlenmiş olabilir. Böyle bir durumda temiz içme suyu çok önemlidir. Bir haftalık bir süre için kişi başına ortalama 22 litre su depolamak yeterli olacaktır. Evde evcil hayvan varsa onu da bu hesaba katmak gerekir. Suların serin ve karanlık ortamda 6 ayda bir değiştirmek üzere stoklanması mümkündür.
Herhangi bir doğal afet veya acil durumdan sonra en önemli ihtiyaçlardan biri aydınlatmadır. Özellikle depremden sonra kesinlikle kibrit, çakmak, mum ve gaz lambası kullanılmamalıdır. Mümkünse küçük bir jeneratör edinmekte fayda vardır. Kişisel kullanımınız için el feneri gibi daha küçük aydınlatma ekipmanları tercih etmenizde fayda olacaktır.
Yiyecek temini, su kadar önemli bir durumdur. 7 günlük bir kampa hazırlanırmışcasına stoklama yapmayı unutmayın.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!