Deprem ML, MW nedir? Deprem birimi olan MD ne anlama gelir?

Güncelleme Tarihi:

Deprem ML, MW nedir Deprem birimi olan MD ne anlama gelir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2020 22:50

Deprem ölçe kavramı MD, MW ve ML Marmara Bölgesi'nde meydana gelen şiddetli depremin ardından bir kez daha gündeme geldi. Deprem haberlerinde ve Kandilli verilerinde sık sık gözlenen deprem ML, MD ve MW birimlerinin anlamı vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki, Deprem ML, MW nedir? Deprem MD ne anlama gelir? İşte, ML, MD ve MW birimlerinin anlamı.

Haberin Devamı

Deprem bilgilerini görüntüleyen birçok kişi MD, MW ve ML terimleri ile karşı karşıya geliyor. Depremin büyüklüklerini hesaplayabilmek için kullanılan bu terimler son deprem sonrası merak konusu oldu. İşte, deprem MD, MW ve ML birimleri hakkında merak edilen bilgiler.

DEPREM MD NE DEMEK?

Daha büyük bir depremin, sismometre üzerinde daha uzun bir süre için salınımlara yol açacağı ilkesinden hareket edilir. Depremin, sismometre üzerinde ne kadar uzun süreli bir titreşim oluşturduğu ölçülür ve deprem merkezinin uzaklığı ile ölçeklenir. Bu yöntem küçük (M<5,0) ve yakın (Uzaklık<300 km) depremeler için kullanılır.

ML NE DEMEK?

Bu yöntem 1935'da Richter tarafından depremleri ölçmek için önerilen ilk yöntemdir. Bu yöntem, havuza atılan tas örneğine dönecek olursak, taşın suya çarparken oluşturduğu ses dalgalarının suyun içerisine yerleştirilmiş bir mikrofon ile dinlenmesine benzetilebilir. Ses kaydında oluşan en yüksek genlik değeri, uzaklık ile ölçeklenerek taşın büyüklüğü hakkında bilgi verecektir. Depremin büyüklüğünü kestirirken de ayni ilke uygulanır. Bu yöntem de görece küçük (büyüklüğü 6,0’dan az) ve yakın (uzaklığı 700 km'den az) depremeler için kullanılır. Doğru değerlerin bulunması için sismometrelerin çok iyi kalibre edilmiş olması esastır.

MW NE DEMEK?

Haberin Devamı

Bu büyüklük türü, diğerlerine göre en güvenilir olanıdır. Bilim dünyasında, eğer bir deprem için moment büyüklüğü hesaplanabilmişse, diğer büyüklük türlerine gerek kalmadığı düşünülür. Belirleme açısından hepsinden çok daha karmaşıktır. Esas olarak depremin oluşumunun matematiksel bir modelinin yapılmasına karşılık gelir. Bir araştırıcının gerçekleştirebileceği bilimsel bir çalışma süreci ile hesaplanabilir ve bu yüzden hesaplamaların belirli bir zaman almaşı kaçınılmazdır. Otomatik olarak uygulamaya konulabilmesi ise zordur, dünyada sayılı birkaç gözlemevinde, sadece belirli bir büyüklüğün üzerindeki depremler için rutin olarak hesaplanmaktadır. Uygulamada, sadece belli bir büyüklüğün üzerindeki depremler için (M>4,0) Moment Büyüklüğü hesaplanabilir.

BAKMADAN GEÇME!