DenktaÅŸ'a 'Yılın Devlet Adamı' ödülü

Güncelleme Tarihi:

Denktaşa Yılın Devlet Adamı ödülü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2001 13:52

KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş`a, Türk-Metal Sendikası tarafından 'Yılın Devlet Adamı' ödülü verildi. Sendikanın toplantı salonunda düzenlenen törene, Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek ve sendika üyeleri katıldı.

Haberin Devamı

Denktaş, toplantı salonuna gelişinde, 'Denktaş nerede, biz oradayız', 'Kıbrıs Türktür, Türk kalacak' sloganları eşliğinde alkışlarla karşılandı. Denktaş`ın üzerine salondakiler tarafından çiçek yaprağı serpildi.

Törende konuşan Denktaş, geçmişte Ada`da barışın Türk hükümetinin çabaları ve Anadolu insanı ile Türk basınının desteği sayesinde sağlandığını söyledi. Barışı o dönemde Türkiye`nin kararlılığının getirdiğini ifade eden Denktaş, bugün görevlerinin Türkiye ile Yunanistan arasında yeniden barış köprüsü olabilecek bir ortaklığı yaratmak olduğunu dile getirdi. Denktaş, şöyle konuştu:

"Ama bu kez, ortaklığımız, kağıt üzerinde olmamalı, sağlama bağlanmalı ve egemenlik, toprak üzerinde olmalıdır dedik. Yıllarca bu tezi savunduk, savunmaya devam ediyoruz. Avrupa Birliği`nden ne istiyoruz? Avrupa Birliği`ne diyoruz ki; Rumlar`ı cesaretlendirme, bizimle uzlaşma yapabilmeleri için onlara doğru yolu göster. Doğru yol, hukuk yoludur. Doğru yol, anlaşmalarla ortaya çıkmış olan bir ortaklığı yıkanların gitmek istediği yol değildir. ş yoldur.
Onlara sorun; hangi anlaşma altında meşru hükümetsiniz? (1960 anlaşması) diyecekler. (O zaman KKTC ile eşitsiniz) deyiniz, göreceksiniz 6 ayda Kıbrıs meselesi halledilir. Rum, Kıbrıs`ı alıp kaçamayacağını anlar. İstediğimiz bu. Fazla birşey mi?"
   Â
Türk basınında Türkiye`nin AB`ye girmesine Kıbrıs`ın engel olduğu yönünde bazı haberlerin çıktığını belirten Denktaş, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Basında, (Denktaş, derhal masaya oturmalıdır. Mesele derhal halledilmelidir) diye saldırılar başladı. Bunları alan Rum, tabiatıyladaha güçlendi. Bunları alan AB yetkilileri, Türkiye, Kıbrıs`la o kadarilgili değildir, beraber değildir. Son anda Türkiye gerileyecek, Türkiye Kıbrıs`tan vazgeçecektir. Bakın, basın neler yazıyor diye raporlar vermeye başladı.

Bu da yetmedi, açıkça beyanatlar yapıldı. Türkiye blöf yapıyor, Türkiye son anda gerileyecektir, AB`ye girmek için Kıbrıs`ı feda edecek diye beyanatlar yapılmaya başlandı. Avrupa parlamentolarında Türk askeri Ada`dan çıksın diye kararlar çıkmaya başladı. Onlar bunu yaparken, bizim basınımız da benim aleyhime şaha kalktı."

Haberin Devamı

Amaçlarının Kıbrıs`ı hürriyet içinde korkusuzca yaşanabilir bir ortaklığa dönüştürmek ve bunu yaparken de anavatana verilmiş olan hakları canlı tutmak olduğunu belirten Denktaş, ``Bunu başardığımız takdirde hepiniz sevineceksiniz. Bunu başaramazsak yok. Bunu düşünmek bile istemiyorum. Başarmalıyız. Çünkü, Türkiye, haklarından vazgeçecek değildir. AB için Kıbrıs`ı feda edecek değildir`` dedi. Denktaş, şöyledevam etti:

"Türk basınına sesleniyorum; bizi hırpaladınız, helal olsun, zararı yok. Ama, barış masasında bana Rum kadar haklı olduğumu söyleyiniz. Rum kadar eşit olduğumu haykırınız. Türkiye`nin 1960 anlaşmalarıyla elde ettiği haklarından vazgeçemeyeceğini siz de savununuz.  Savununuz ki bu coşkuyu görmeyen, göremeyen Anadolu`daki nabzı elinde tutamayan Avrupa`dakiler de Türk basını gerçekten Türk ulusununnabzını tutmuştur. Bu nabız, Kıbrıs`ta barış, ama tavizsiz bir barış istenmektedir neticesine gelsinler. Çünkü, biz, bizi basın destekledikçe güçlü olduk."
   Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!