Denktaş 'Yolu da engelleri de biliyoruz'

Güncelleme Tarihi:

Denktaş Yolu da engelleri de biliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2002 14:53

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs ile ilgili yeni müzakere sürecinde aşırı iyimserliğe kapılmamak gerektiğini belirterek, 'Gideceğimiz yolu biliyoruz ama yoldaki engelleri, zorlukları da bilmek ve kararlılıkla, iyiniyetle, karşılıklı anlayışla bunların üstesinden gelmeyi öğrenmemiz lazım' dedi.

Denktaş, seminer için KKTC`ye gelen Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği`nden yaklaşık 60 kişilik heyeti kabul etti. 

Heyete, Kıbrıs konusunda bir konuşma yapan ve sorularını yanıtlayan Denktaş, ``Kıbrıs`ta 1974`ten beri barış var. Bütün mesele Rumlarla uzlaşmadır, anlaşmadır. Onun için uğraşıyoruz. İnşallah uzlaşırız, anlaşırız. Bunun için de iki tarafın birbirine, birbirinin haklarına saygılı olması, birinin diğerine tahakküm etmemesi lazım`` diye konuştu. 

``Kıbrıs Türkü`nün 1960 anlaşmalarındaki kurucu ortaklık statüsünün yeni anlaşmada da devam etmesi ve geçmişteki olayların tekrarlanmayacağı sağlam bir anlaşma gerektiğinin`` altını çizen Denktaş, şunları söyledi: 

``Bütün dünya, `artık Kıbrıs meselesi halledilsin` diye beklenti içindedir. Halklar beklenti içerisindedir. Ama uzlaşma için neler yapılabilir, neler yapılamaz bunu herkesin bilmesi lazım. Bizden kimsedevletimizi ortadan kaldırmayı beklememeli. Bu haksızlık, mantıksızlıkolur. Bir yolunu bulup iki taraf arasında eşit şartlarda anlaşma için uğraş gerekir. Bu yönde herkesten destek alıyoruz. Bu bizi memnun ediyor, ümitlendiriyor. Ama aşırı ümide düşmemek, temkinli olmak gerekir. Neleri korumamız gerektiğini bilmemiz lazım.``  
     
TÜRKİYE`NİN HAKLARI
     
Türkiye`nin Kıbrıs üzerinde Yunanistan`a denk hakları olduğunu ve bunun 1960 anlaşmalarıyla temin edildiğini anlatan Denktaş, bu statüyüyeni bir anlaşmayla ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını yineledi ve Kıbrıs Türkü`nün Türkiye`nin garantisi olmayan anlaşmayı kabul etmeyeceğini vurguladı.  

Denktaş, ``Gideceğimiz yolu biliyoruz ama yoldaki engelleri, zorlukları da bilmek lazım ve kararlılıkla, iyiniyetle, karşılıklı anlayışla bunların üstesinden gelmeyi öğrenmemiz lazım. Şimdiye kadar zorluklar bizim önümüzde bırakıldı. Bunların kaldırılması için birlikte hareket lazım`` dedi.  
     
'MARAŞ BM KARARIYLA KAPALI'
     
Heyet üyelerinin sorularını da yanıtlayan Denktaş, KKTC devletininparçası olmasına karşın Maraş`ın BM Güvenlik Konseyi kararıyla kapalı olduğunu ve buradan Türkiye`nin sorumlu tutulduğunu anlattı. Denktaş, ``Bizim toprağımız olmasına ve üstelik yüzde 70`i çalınmış vakıf arazisi olmasına karşın `mesele halledilinceye kadar Maraş`a dokunmayacaksınız` denmektedir`` diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Denktaş, başka bir soruya karşılık da Kıbrıs`ta yaşanan sürecin okullarda yeterince gençlere anlatılamadığını, birçok gencin Kıbrıs sorununu bilmeden yetiştiğini, yanlış akım ve bilgilerledonatıldığını kaydetti. Denktaş, Kıbrıs sorununun gençlere daha derinliğine anlatılması gerektiğini söyledi.  

Rum okullarında gençlere düşmanlık aşılandığını da anlatan Denktaş, ``Bunları da ortadan kaldırmak gerekir. İnsanları düşman değil dost etmek marifettir. İnşallah bunu da sağlarız`` diye konuştu. 

Heyet üyelerinden birinin, Kıbrıs`taki sol trafik sisteminin kendileri için sıkıntı yarattığına ilişkin yakınması üzerine de Denktaş, ``Size ters geliyor ama bunu başlangıçta yapabilseydik yapacaktık. Artık iki taraf da Avrupa Birliği`ne girdiğinde AB normlarına göre değişmesi gündeme gelebilir. Ama şimdiki vaziyette gündemde değil`` dedi.  

Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Celal Gök de ``Kıbrıs`ı çok seviyoruz. İnşallah barış sağlanacak, insanlarımızın tümü rahat edecek. Sizlerin gayretlerini görüyor ve takdirle karşılıyoruz`` dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!