Deniz taksiler seferde

Güncelleme Tarihi:

Deniz taksiler seferde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2008 15:18

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un ilk deniz taksilerini törenle hizmete sundu.

Haberin Devamı

Kabataş İDO İskelesi'nde düzenlenen törende konuşan Topbaş, kontrolsüz bir şekilde şehirleşen İstanbul'un sorunlarını her geçen gün çözdüklerini belirterek, ulaşımdaki aksaklıklar için de farklı çözümleri hayata geçirdiklerini anlattı.

Topbaş, Şehir Hatları İşletmeleri'nin belediyeye devriyle denizlerin yönetiminde de söz sahibi olduklarını ifade ederek, “denizini kullanmayan bir kent” olan İstanbul'u, özellikle deniz ulaşımında belli bir noktaya getirdiklerini söyledi.

AK Parti iktidara geldiğinde Türkiye'nin ulusal planlarının sadece yüzde 5 olduğunu ve bunun şimdi yüzde 60'lara çıkarıldığını kaydeden Topbaş, kendilerinin de Marmara Bölgesi ölçeğini dikkate olarak İstanbul'un Ulaşım Master Planı'nı tamamladıklarını belirtti.

Topbaş, metroyu İstanbul'un en önemli erişim yolu haline getirmeyi açıkladıklarını da bildirerek, bir kentin medeniyet ölçüsünün kentte yaşayanların toplu taşıma araçlarını kullanmalarıyla ölçüldüğünü ifade etti.

Haberin Devamı

İstanbul'daki toplu taşıma araçlarının temizliği ve bakımının takdir edildiğini de belirten Topbaş, tüm toplu taşıma araçlarının her akşam seferler sona erdikten sonra dezenfekte edildiğini hatırlattı.

Topbaş, raylı sistemde önemli bir aşamaya geldiklerini ve gelecekte Beykoz, Sarıyer ve Silivri gibi noktaları da metroya dahil etmek için çalıştıklarını, ayrıca 4,5 yıldır 154 adet kavşak ve yol düzenlemesi yaptıklarını bildirdi.

Metrobüs uygulaması hakkında da bilgi veren Topbaş, İstanbullular'ın her gün Avcılar'dan Topkapı'ya rahatlıkla ulaştıklarını, hattı kısa bir süre içinde Zincirlikuyu'ya, oradan da köprüyü geçerek Anadolu Yakası'na ulaştırmak istediklerini anlattı.

Topbaş, “Tüm bunları yaparken İstanbul tabii ki şantiyeye dönecek. Bu işler zahmetsiz olmuyor” dedi.

İstanbul'a bu yılın sonuna kadar 22 milyar YTL'lik yatırım yapacaklarını vurgulayan Topbaş, “İstanbullular'ın rahat ulaşımı için bu yıl sonuna kadar 11,4 milyar YTL harcayacağız” diye konuştu. Topbaş, yılda 98 milyon yolcu ile İDO'yu deniz ulaşımında “en çok insan taşıyan filo” haline getirdiklerini de anlattı.

Haberin Devamı

Topbaş, İDO ile günde 1200 sefer yaptıklarını kaydederek, “doğal asfalt” olan denizi en doğru şekilde kullanmaya çalıştıklarını söyledi.

“Deniz taksi” hizmetleri hakkında da bilgi veren Topbaş, bugün itibariyle 4 deniz taksinin hizmete başlayacağını, Ağustos ayında eklenecek 2 yeni deniz taksi ile 27 iskelede hizmet verileceğini kaydetti.

Konuşmasında özellikle kendi araçlarıyla seyahat edenlere seslenen Topbaş, bireysel araçları yerine karada taksi, denizde de deniz taksi kullanılmasını istedi.
Taksiler konusunda da bir çalışma yaptıklarını ve taksicileri eğitmeye başladıklarını anlatan Topbaş, İstanbullular'a kaliteli ve konforlu bir hizmet sunulmasını amaçladıklarını söyledi.

HELİKOPTER TAKSİ HAZIRLIĞI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kısa bir süre içinde helikopter taksi hizmetini de hayata geçirmeyi istediklerini belirterek, kentin farklı alanlarında 110 civarında helikopter pisti oluşturup, helikopter taksi hizmetinin alt yapısını oluşturacaklarını anlattı.

Haberin Devamı


Topbaş, belediye olarak helikopter alıp işletmeyeceklerini, sadece yer hizmeti vereceklerini dile getirdi.

Konuşmasında İstanbul'un hizmetlerinin dünyada örnek gösterildiğini de anlatan Topbaş, “İstanbul'un temizliği, deniz ulaşımı ve metrobüsü dünyada örnek gösteriliyor. Deniz taksinin de örnek gösterilmesini istiyoruz” dedi.

İLK MÜŞTERİ TOPBAŞ OLDU

Konuşmasının ardından Topbaş, “444 4 436” numaralı İDO Çağrı Merkezi'nden deniz taksi istedi. Kürsüde hazır bulunan telefondan çağrı merkezini arayan Topbaş, Kız Kulesi'ne gitmek için Kabataş İDO İskelesi'ne deniz taksi çağırdı.


Çağrı merkezindeki görevlinin 5 dakika içinde orada olacağını belirtmesi ve taşıma ücretinin de 25 YTL olduğunu söylemesi üzerine Topbaş, tüm bu bilgileri onaylayarak taksinin gelmesini beklemeye başladı.

Haberin Devamı

Topbaş ile AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu, İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy ve beraberindekiler yaklaşık 5 dakika sonra iskeleye gelen deniz taksiyi karşıladı. Topbaş ve beraberindekiler denizci şapkası takarak, kurdele kesip, deniz taksiyi hizmete sundu.

DENİZ TAKSİ İLE KIZ KULESİ

Topbaş, daha sonra iskeleye yanaşan deniz taksiye binerek, Kız Kulesi'ne hareket etti. Topbaş, 25 YTL'lik ücreti de görevliye vererek “1” numaralı kasa fişini aldı.


Kız Kulesi'ne geldiğinde basın mensuplarına hizmet ile ilgili açıklama yapan Topbaş, “İlk müşteri ben oldum ve 25 YTL'lik kasa fişimi aldım” dedi.
Güvenli ve konforlu bir hizmet olan deniz taksiden tüm İstanbullular'ın yararlanabileceğini dile getiren Topbaş, ücretinin de özellikle 10 kişi binildiğinde yüksek olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Bu arada Topbaş, deniz taksinin ücretini işletmenin değil, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) belirlediğini de hatırlattı.
Öte yandan, basın mensuplarının bir bölümünü Kız Kulesi'nden Kabataş İDO İskelesi'ne taşıyan bir deniz taksi, iskeleye sert yanaştığı için küçük çaplı hasar gördü.

DENİZ TAKSİLER

Deniz taksiler, İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) A.Ş'nin denetiminde, Teknomar Denizcilik A.Ş tarafından işletilecek.
İlki Mayıs ayında denize indirilen ve Eylül ayında hizmete alınması planlanan deniz taksiler, yapımlarının planlanandan daha kısa sürede tamamlanması nedeniyle hizmete erken girdi.


Şehir içi deniz ulaşımında İstanbullular'a “365 gün-24 saat” kesintisiz hizmet sağlayacak deniz taksiler, ilk aşamada 27 iskelede hizmet verecek, ancak zaman içinde hizmet alanı 82 iskeleye yayılacak.

Yolcuları çağırdıkları duraktan alıp, istedikleri yere bırakacak olan deniz taksilerden ikisi de Ağustos ayının sonunda hizmete girecek.

Yolcu kapasitesi 10 ile sınırlandırılan deniz taksiler, telefon ve SMS ile çağrılabiliyor. İstanbullular, “444 4 436” İDO Çağrı Merkezi kanalıyla da bu hizmetten yararlanabilecek.

Taksimetreyle belirlenecek ücretlendirmede, gündüz taksimetre 15 YTL'den açılacak ve her deniz mili başına 10 YTL artış olacak. Gece 24.00-06.00 saatleri arasında ise taksimetre açılışı 20 YTL'den başlayacak ve her deniz mili başına 15 YTL artacak. Yazar kasa fişi kesilecek deniz taksilerde, kredi kartıyla da ödeme yapılabilecek.

Deniz taksiyi kullanan vatandaşlar, taksinin kendilerini kaç dakika sonra alacağı, gideceği yere kaç dakikada ulaştıracağı ve ücret bilgilerini önceden öğrenebilecek.

Tüm dünyada özellikle yolcu taşımacılığında tercih edilen katamaran gövde yapısında üretilen ve İstanbul Boğazı için yüksek manevra kabiliyetini mümkün kılan 2 motora sahip deniz taksiler, konforlu ve hızlı olduğu için boğazın iki yakası arasında otomobille seyahate alternatif oluşturacak.

Kompozitten üretilen, fiber gövdeli deniz taksiler, 8 bağımsız bölümden oluşan gövde yapılarıyla yüksek seyir güvenliği sağlıyor.

Kapalı yolcu kabinine de sahip deniz taksiler, 10,86 metre uzunluğuna ve 4,28 metre genişliğe sahip bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!