Deniz Gezmiş kavgası

Güncelleme Tarihi:

Deniz Gezmiş kavgası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 1997 00:00

Haberin Devamı

Deniz Gezmiş'in hayatını konu alan ‘‘Hoşçakal Yarın’’da Berhan Şimşek'in rol alacağının kesinleşmesi üzerine, Gezmiş'in avukatı Halit Çelenk'i canlandıracak olan Tarık Akan, filmden ayrıldı.

Daha önce kendisine teklif edilen Deniz Gezmiş rolünü, yaşının canlandıracağı karakterin yaşıyla uyuşmadığını söyleyerek kabul etmeyen Akan, aynı rolün Şimşek'e teklif edildiğini duyunca tepki göstermişti. Filmde Deniz Gezmiş'in avukatı Halit Çelenk'i canlandırmayı kabul eden Tarık Akan, Berhan Şimşek'in de Gezmiş'i canlandırmak için yaşlı olduğunu söylemişti.

Filmde rol almaktan vazgeçtiğini söyleyen Tarık Akan, ‘‘Bu rolü önce bana teklif ettiler. Ben, yaşlı olduğumu, bizim kuşağın sanatçılarının da bu rol için yaş açısından uygun olmadığını söyleyerek bu rolü kabul etmedim. İnsanlar bu konuda neden bu kadar ısrarcı davranıyorlar, anlamıyorum. Gezmiş rolünü kabul etmeyince, avukatı Halit Çelenk'i oynamamı istediler. Artık bunu da kabul etmiyorum. Bu filmde de oynamıyorum. Ben, Deniz Gezmiş'i canlandıracak kişinin 21 yaşında genç bir oyuncu olmasını istedim. O yılları yansıtacak oyuncunun genç olması, karakterle daha da bütünleşmesini sağlayacaktır. Bu da izleyicilere daha yakın gelecek. Bizler bu rol için yaşlıyız, bunu kabul etmek gerekir. Bu konuda benim söyleyecek başka hiçbir şeyim yok. İzleyici için bir şeyler yapıyorsak, biraz gerçekçi olmamız gerekir’’ dedi.

Yönetmenliğini Reis Çelik'in yapacağı ‘‘Hoşçakal Yarın’’da Deniz Gezmiş'i canlardırmakta ısrar eden Berhan Şimşek ise, ‘‘Yönetmen bana böyle bir rol teklif etmiş, neden kabul etmeyeyim? Ben oyunculuğuma bakarım. Böyle bir kişiliği hayata katmaktan onur duyarım. İnsanların düşüncelerine saygı duyarım. Ayrıca, ben kendimi yaşlı hissetmiyorum. Bu söylenenleri de dikkate almıyorum. Tarık Akan yıllardan beri sinemanın içinde. Bize ağabeylik yaptı. Kendisine her zaman saygı duydum, halen de duyuyorum. Ben oyunculuk gücüme ve yeteneğime güveniyorum. Ben kendi söylediklerimden sorumluyum. Her işi olduğu gibi bu işi de iyi yapmaya çalışacağım. Deniz Gezmiş rolünü gururla, onurla oynayacağım’’ dedi.

Yönetmen Reis Çelik ise ‘‘Filmi çekme kararı 1989 yılında alındı. Tarık Akan'a o tarihte bu teklifi yapsaydık, oynayabilirdi. ‘Hoşçakal Yarın'da Deniz Gezmiş'i Berhan Şimşek oynayacak. Deniz Geçmiş'i oynayacak role uygun genç bir oyuncu bulamadım. Birçok genç insanla görüştüm ama, onları bu role uygun görmedim. Berhan 39 yaşında. Onda Deniz Gezmiş'i yakaladım. O yüzden de bu rolü Berhan Şimşek'in canlandırmasına karar verdik’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!