Deniz dibinde 8 parça

Güncelleme Tarihi:

Deniz dibinde 8 parça
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2012 00:00

Suriye’nin vurduğu RF-4E keşif uçağının pilotları Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy’un naaşı, olaydan 13 gün sonra denizden çıkarıldı.

Haberin Devamı

ABD’den kiralanan Nautilus gemisinin yardımıyla uçağın enkazına ve pilotların naaşına ulaşabildi. Deniz dibinde 8 parça tespit edilirken, Genelkurmay Başkanlığı’ndan dün yapılan yazılı açıklamada, özetle şu bilgiler yer aldı:

DÜŞÜRÜLEN UÇAĞIMIZIN PARÇALARI / WEB TV

Yoğun arama

22- 26 Haziran 2012 arasında; Dz.K.K.lığı koordinatörlüğünde, 1 fırkateyn, 1 hücumbot, 1 karakol gemisi, 2 sahil güvenlik botu, 1 uçak, 4 arama kurtarma helikopteri ile yüzey araması şeklinde icra edilen arama kurtarma faaliyetlerinde, uçağın düştüğü bilinen bölgedeki hakim akıntı ve rüzgar durumu da dikkate alınarak, su üstü ve hava unsurlarının katılımıyla, toplam 70x23 mil karelik saha sistematik/ yoğun olarak aranmıştır. Söz konusu aramalar neticesinde, uçağa ait olduğu değerlendirilen 30 kalem malzeme su yüzeyinden toplanmıştır. 26 Haziran 2012’den itibaren yüzey araması sonlandırılarak, bölgeye intikal ettirilen ve yandan taramalı sonar kabiliyetine sahip, Dz.K.K.lığımıza ait TCG ÇEŞME hidrografi gemisi, Seyir Hidrografi ve Oşinografi Daire Başkanlığı’nın uzman personelinin de iştiraki ile deniz dibinde enkaz arama faaliyeti icra etmiştir.

Haberin Devamı

1260 metrede

Uçağımızın düştüğü ve uçağımıza ait olduğu değerlendirilen malzemelerin bulunduğu bölgede yoğunlaşarak yapılan dip taramasında, ortalama 1260 metre derinlikte, toplam 17 hat üzerinde, 8 gün, 5 saat (toplam 197 saat) arama görevi icra edilmiş ve deniz dibinde 8 ayrı parça tespit edilmiştir.

Haberin Devamı

3 Temmuz 2012’de R/V NAUTILUS araştırma gemisi ve 3 bin metre derinlikten su üstüne çıkarma teçhizatına sahip Dz.K.K.lığımıza ait TCG İNEBOLU gemisi bölgeye intikal ettirilmiştir. R/V NAUTILUS araştırma gemisi, TCG ÇEŞME tarafından sonar ile koordinatları belirlenen mevkilerde 3- 4 Temmuz 2012’de doğrudan belirlenmiş noktalarda görüntülü dip araması icra etmiş ve uçağa ait bazı parçalara ve pilotlarımızın naaşlarına ulaşılmıştır.

8,6 mil mesafe

Pilotlarımızın naaşlarının, TCG ÇEŞME’nin dip araması neticesinde tespit ettiği enkazın bulunduğu mevki civarında, Suriye sahilinden 8,6 deniz mili mesafede, 35 48.3079 Kuzey, 35 37.9357 Doğu ve 35 48.2877 Kuzey, 35 37.9274 Doğu koordinatlarında bulunduğu tespit edilmiştir.

Haberin Devamı

Pilotlarımızın naaşları,  5 Temmuz 2012’de denizden çıkarılarak Malatya’ya intikal ettirilmiştir. R/V NAUTILUS araştırma gemisi ve TCG İNEBOLU gemisi vasıtasıyla uçağa ait parçaların denizden çıkarılması çalışmalarına koordineli bir şekilde devam edilmektedir. 

İŞTE PİLOTLARIMIZIN NAAŞLARININ BULUNDUĞU MEVKİYİ GÖSTEREN HARİTA:

Deniz dibinde 8 parça

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!