Deniz Baykal konuştu

Güncelleme Tarihi:

Deniz Baykal konuştu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2010 17:45

Kaset skandalının ardından CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa eden Deniz Baykal suskunluğunu bozdu. İlk kez CNN Türk ekranlarına çıkan Deniz Baykal Mehmet Ali Birand'ın sorularını cevapladı.

Haberin Devamı

BAYKAL'IN KENDİ SESİNDEN HAYAT FELSEFESİ

"KİMSE BANA BU SORUYU SORAMAZ" / WEB TV

KILIÇDAROĞLU'NUN BAŞKANLIĞINI DEĞERLENDİRDİ / WEB TV

"CHP'NİN OYLARINI YÜKSELTTİM" / WEB TV

KILIÇDAROĞLU HAKKINDA KONUŞTU / WEB TV

Kırgın bir Deniz Baykal'la karşılaşacağımı sanıyordum, neşeli buldum...

Burukluk konusunda yok desem inandırıcı olmur muyum bilmiyorum. 10 yılda bir hayatımın köklü bir değişiklik yaşadığına inanıyorum. 5 yıl yasaklıydım yine siyaset yaptım yine yapacağım. Zincirbozan dönemi bitti yeni bir dönem başladı. 5 yıllık yasak dönemi başladı. CHP benim iç dünyamda çok büyük bir önem taşıyor. 2010 yılında yeniden bir köklü değişim yaşıyoruz. Bu tür dönüşümler benim bünyemde bir ihtiyaç haline geldiğini görüyorum. 10 yılda bir sil baştan yapıyorum. Her 10 yılda bir böyle değişimlerin olması bana doping gibi geliyor.

Haberin Devamı

Tekrar dönecek misiniz?

Siyasette illaki genel başkanlık yapılmaz ki. Siyaset hayatım devam edecek. Gerekirse meydanlara çıkıcağım. Meclis'e de mitinge de gideceğim. Meclis'e artık bir milletvekili olarak gitmek beni üzmez. Ben yeniden sıfırdan başlama gücünü kendimde görüyorum. Bana ne artık Türkiye bana ne artık parti diyemem. Siyaset benim için mesleki kariyer.

Baykal'ı genel başkanlığa tekrar aday olarak görür müyüz?

Ben bir mevki makam tarif ederek siyaset yapmıyorum. Parti için en iyisi neyse onu rahatlıkla içine sindirerek görevimi yaparım. Hepimiz üzerine düşeni yapmak zorundayız.

Cumhurbaşkanlığı adayı olur musunuz?

Koyabilir ya da koymayabilirim.  5 yıl siyaset yasağı olmuş olan biriyim. Partim kapatıldı. Sonuçtaki mevki makam değil. Siyaset hayatımın bütün kesintileri döneminde küsmedim, yola devam ettim. Belirli bir hedefi amaçlamak gibi bir idealim yok. Sürecin kendisi önemli. Baykal gitmedi siyasete devam ediyor.

Kurultay değerlendirmesi

Kılıçdaroğlu rüzgarı sunni bir şey değil. Sürece bakmak lazım. CHP yükselen bir siyasi parti. Geride bıraktığımız dönem içinde 2009 seçimlerinden sonra CHP yükselen bir siyasi parti durumunda. Ben isitfa etmeden önce yapılan araştırmalarda CHP'nin oy oranını artığını gösteriyor. Son anketler oy oranını yüzde 25-30 arası gösteriyor. Adım adım kazanılan bir trend söz konusu. Ben dramatik bir ortamda isitfa ettim.

Haberin Devamı

Pişman oldunuz mu?

Pişman olmadım, iyi ki yaptım. İstifa ederken bir teslim olma bir vazgeçme anlamında istifa etmediğimi, bir meydan okuma anlayışı ile istifa ettiğimi ilan ettim. Bu komplonun hesabını sormak için istifa ediyorum. Milletin dikkatini bu komploya çekecem. Böyle bir mücadeleye adadım kendimi. Bu komplo ile hesaplaşacağım. Benim çıkışım, oylardaki artışı da gösteriyor. Oyların artığı çok net bir şekilde ortaya çıkıyor. Ben istifa ederken oyumuz yüzde 30'u aştı. Önümüzdeki seçimde CHP tek başına iktidar olacaktır. Ben ayrılmadan önce İstanbul'da birinci partiydik.

Benim ayrılmam partide ve toplumda şok etkisi yaşattı. Ne olacak sorusu soruldu. Ama CHP sağlıklı bir şekilde süreci atlattı. Kılıçdaroğlu'nun sempatik duruşu, halkçı yaklaşımı buraya taşınınca müthiş bir dalgalanma yarattı. Kurultay partinin yükselen gücüne ivme kazandırdı. Bizim işimiz şimdi bu yükseliş trendini sürdürmek. Kurultayın heyacanlı geçmesinde istifamın payı var. Lider değişimi, yeni bir heyacan, medyanın desteği büyük bir dalgalanma yarattı. Bunu CHP kazanım olarak yansıtmak zorundadır.

Haberin Devamı

Baykal için dönsün dediler sonra vazgeçtiler?

Ben dönmeyeceğim diyince, doğal olarak ortadaki tek adaya desteklerini sundular. Ben aday değilim dedim. Aday olmayana kurultayda oy verilir mi? Arkadaşlarıma görevinizi yapın destek olun dedim. Sürece karşı olmamız engellememiz söz konusu değil. Ben bıraktım, Kılıçdaroğlu geldi.

MYK'da Baykalcılar tasfiye edildi mi?

Bugün CHP'deki görev alanlar ile öncekilerde CHP'li. Yeni bir yönetim var. Genel Başkan kendilerine göre bir çalışma ekibi oluşturdu. Başarılar diliyorum. O arkadaşlar içinde benim de inandığım insanlar var. Seçilmemiş olan insanlar içinde keşke orada olsalardı dediğim insanlar var. Burada bir mesele yoktur. Ben CHP'lileri Baykal'ın arkadaşları ya da arkadaşı olmayanlar diye ayırmadım.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu'nun konuşması. Lakilik vurgusu yoktu..?

Bunlar kilişe şeyler. Siz de önemli, bende işsizliğin, sosyal sorunların önemli olmadığını kanatini mi gördünüz. Kemal Bey'de laikliğin önemli olmadığına dair bir şey mi gördünüz. Biz genel seçimlerden bu yana laikliği konuşmadık. Biz laikliği unutur muyuz. Kılaçdaroğlu da unutmaz. Kılıçdaroğlu güzel konuştu. Bir dönem de bazı tespitler öne çıkar. CHP'nin ortak bir fikriyatı var. Bu fikriyat değişmez.

Kılıçdaroğlu'nun Recep Bey çıkışı?

Bu Kemal Bey'in ifade tarzı. Bana da Deniz Bey der. Başbakan hakkında da bizimle olan konuşmalarında Recep Bey der. Bunu hakaret anlamında söylemiyor. Anlayanlar nasıl anladığını bilemem. Oradan bir yanlış sonuç çıkarmamak gerekir.

Haberin Devamı

Solu birleştirebilir mi?

Sol zaten birleşmişti. Bu konuda bunalım yaşamıyorduk. Kamer Genç'in gelişi de CHP'ye içtenlikle sahip çıkan insanlar. Rahşan Hanım'ın gelişininde bir anlamı vardır. Ortada ciddi bir ayrışmanın olduğunu düşünmüyorum.

Baykal'ın Brütüs çıkışı. Önder Sav, Brütüs oldu mu?

Bende hiç bir zaman sezar olmadı. Benzetmeler çoğu kere kendi anlamının dşında kullanılır. Sezer ve Brütüs ilişkisini düşünüyorum. Önder Sav Brütüs, ben Sezar olmadım. Benim sırtımda hançer yok. ben yaşanılan olaylar karşısında "yıkıl Sezar" demedim. "sende mi Brütüs" demedim. Bir süreç yaşadık. Siyasal hayatın olağan akışı içindeki şeyleri yaşadık. bu deneyimler bizi zenginleştirdi. Bunlar bizler için kazanımdır. Rahatsızlığım var ama ben bunu taşıyorum. Bunlar bizim görev alanımızı etkilememeli.

Kılıçdaroğlu ile olan görüşme?

Gayet samimi, sıcak bir görüşme yaptık.

Komplo ile ilgili kasetin raporu çıktı? siz görüntülerdeki adam ben değilim demediniz neden?

Bu komplo karşısında bana sorulan iki soru vardı. Neden istifa ettin? Bu teslim olma anlamına gelmez mi? İkincisi ise 'neden ben bunları reddediyorum demedin. Niye isitfa ettim. Bu kompalınon altında ezildiğimi için isitfa etmedim, komplo ile hesaplaşmak için isifa ettim. Herkesin bunun farkına varması için yaptım. Böyle yapmakla doğru yaptım. Herkes bize destek verdi. Bunun iktidar komplosu olduğu kanaati yaygınlaştı. Bu neyi gösteriyor. Kim ne biliyorsa bunu ortaya koyması gerekir, bu bir meydan okuyuştur. İsitfa ezikliğin simgesi değil, direnişin hesaplaşmasıdır.

İkinci konu ise bir çok insan bu olayın bu boyutunu gündeme almayı, tartışmayı red etmemi bekliyor. Bu benim için yanlıştır. Yakışıksız olurdu. Kimse kimseyi bu anlamda sorgulama yapma hakkında değildir. Senin görevin dedikodu yapmak değildir. Benim hukukum ihlal edilmiştir. Bugüne kadar kimler için dedikodu yapılmadı ki? Bunlarla nasıl hesaplaşacçağız? Ben eğer savunma durumuna geçseydim, o komplonun parçası olacaktım. Ben kendimi aklama çabasında olsaydım, hesap verme durumnda olacaktım. Yetkili kurumlara ne biliyorsanız söyleyin dedim. Bunun hesabını ben vermem. Hukuk vermek zorunda. kimseye bana bu soruyu sorma hakkını vermiyorum. Bunun hesabını ben vermem, hukuk verir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!