Demokrasi kavgası

Güncelleme Tarihi:

Demokrasi kavgası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Abant Platformu'nun önceki akşamki bölümünde Sinema Yönetmeni Halit Refiğ ile karı-koca öğretim üyeleri Hüseyin-Kezban Hatemi arasında çıkan sert tartışma tansiyonu yükseltti.

Din ve devlet ilişkilerinin masaya yatırıldığı toplantıda, Refiğ'in Türkiye'de bugün yaşanan koşulları Sevr dönemine benzeterek, ‘‘Cumhuriyet ve demokrasi, cumhuriyetin ilk yıllarındaki gibi tehlikededir. Önce bunları halledelim, sonra demokrasi ve insan haklarına bakarız’’ sözlerine, Hatemiler'den sert tepki geldi. Kezban Hatemi, ‘‘Ben bunları duymak istemiyorum. Hukuk cinayeti işleniyor’’ diye tepki gösterince, Refiğ çantasını aldığı gibi ayağa fırladı ve ‘‘Beni zaten buraya zorla getirdiler. Ben gidiyorum’’ diye bağırdı.

Oturum Başkanı Prof. Niyazi Öktem, Refiğ'i güçlükle yatıştırıp yerine oturturken, bu kez de Prof. Dr. Hüseyin Hatemi öfkeyle çantasını kapıp ayağa fırladı. ‘‘O zaman ben gidiyorum’’ diyen ve Osmanlıca şiirler okuyarak kapıya yönelen Hatemi'yi de yine Öktem güçlükle yatıştırdı.

Gazeteci Ruşen Çakır'ın, ‘‘Türkiye'de devletten bağımsız bir sivil hareket olmuş olsaydı 28 Şubat sürecine karşı direnebilirdi’’ sözleri de toplantıda havayı gerginleştirdi. Latif Erdoğan, ‘‘Sen ne demek istiyorsun? Ayaklanma mı olması gerekirdi? Provoke mi ediyorsun?’’ diye tepki gösterince Prof. Öktem sivil hareketin akademik bir terim olduğunu, bunun pasif direnme anlamına geldiğini belirterek, tansiyonu düşürdü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!