Demirtaş'tan tahmin: 3. parti olacağız

Güncelleme Tarihi:

Demirtaştan tahmin: 3. parti olacağız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2015 17:22

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, canlı yayın konuğu olduğu Özgür Radyo'daki programı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Pazar günü yapılacak 26. Dönem Genel Seçimlerine kısa bir süre kala değerlendirmelerde bulunan Selahattin Demirtaş, seçmenlerden sandığa giderek oy kullanmalarını istedi. Demirtaş, "Türkiye Cumhuriyetinin bütün yurttaşları, 1 Kasım'da yeni bir dönemin başlayabilmesi için sorumluluk almalıdır. Parlamentoda HDP olarak çözüm merkezi olmak için elimizden geleni yapacağız. Ancak pazar günü görev yurttaşlarımızdadır. Mutlaka sandık başına gidip oyunuzu kullanın" dedi. 

"OYLARA SAHİP ÇIKILMASI ÇOK ÖNEMLİ"

Oy kullanmanın yanı sıra, oylara sahip çıkmanın da çok önemli olduğuna vurgu yapan Demirtaş,  "Oy kullanmak kadar o oyun güvenliğini sağlamak da çok önemlidir.  Bu konuda müşahit olabilirsiniz. Seçmeni olduğunuz partinin sandık kurulu üyesi olabilirsiniz. Ayrıca Oy ve Ötesi gibi bağımsız gözlemciler var. Bağımsız gözlemciler aracılığıyla destek olabilirsiniz. Özellikle hukukçulardan, avukat arkadaşlarımızdan, barolardan güvenli bir seçim ve sayım işlemi yapılması konusunda destek istiyoruz. Bunu sadece HDP açısından değil, bütün partilerin oylarının korunması olarak biz hassas davranacağız" diye konuştu.

"KOALİSYON TÜRKİYE'YE NEFES ALDIRACAKTIR"

HDP Eş Başkanı Demirtaş, 1 Kasım'da yeni bir iktidar alternatifinin şekilleneceğine dile getirdi. Demirtaş, "Şunu artık herkes çok iyi biliyor; AKP'nin tek başına iktidar olmadığı bir Türkiye, istikrarlı bir Türkiye'dir. Şu 6 aylık geçiş döneminde seçim hükümeti, ondan önce geçici hükümet döneminde yapılanlara baksanız tek başına iktidar olduklarında ne yapacaklarını çok daha iyi anlayabilirsiniz. Bundan dolayı ülkemizde barış, huzur, istikrar ve güven isteyenler artık koalisyon dönemlerinin başladığını, başlayacağını görmeli ve bundan ürkmemeli, korkmamalı. Bu Türkiye'ye nefes aldıracaktır" dedi.

"MİLLETVEKİLİ SAYISI İTİBARİYLE 3. PARTİ OLACAĞIZ"

Demirtaş, seçimlerde HDP'nin oylarını artıracağını belirterek, 7 Haziran'a göre daha fazla sayıda milletvekiliyle parlamentoya gireceklerini savundu. "Bütün veriler şunu gösteriyor ki parlamentoda milletvekili sayısı itibariyle 3. parti olacağız" diyen Demirtaş, "Bütün koalisyon tekliflerine ilkelerimiz çerçevesinde açık duran bir parti olarak, ülkemizi yönetme, sorunlarımızı çözme konusunda sorumluluk üstlenerek 1 Kasım seçimlerine gidiyor olacağız" şeklinde konuştu. 

URUGUAY DEVLET BAŞKANI JOSE MUJİCA İLE GÖRÜŞECEK Mİ?

Demirtaş konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Demirtaş, bir takım ziyaretlerde bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Uruguay eski Devlet Başkanı Jose Mujica ile görüşüp görüşmeyeceğiyle ilgili bir soruya, "Bizim kendisiyle bir programımız yok" şeklinde yanıt verdi.

"DÜNYANIN EN YOKSUL CUMHURBAŞKANLARINDAN BİRİ BİZİM ÜLKEMİZDE YAŞIYOR"

Mujica'nın, dünyanın en yoksul devlet başkanı olarak tanınmasıyla ilgili görüşünün sorulması üzerine ise Demirtaş, "Dünyanın en yoksul cumhurbaşkanı olarak tanımlanmasını doğru bulmuyoruz. Bizce o dünyanın en zengin cumhurbaşkanı...Dünyanın en yoksul cumhurbaşkanlarından biri bizim ülkemizde yaşıyor. Merhamet fukarası, insani değerler fukarası, evrensel değerler fukarası, halk sevgisinden yoksun; bundan daha büyük fukaralık var mı? Dünyanın en yoksul cumhurbaşkanlarından biri bizim ülkemizde yaşıyor. Dolayısıyla ben ülkemizi ziyaret eden eski sayın cumhurbaşkanını dünyanın en yoksulu değil en zengini kabul ediyorum" şeklinde konuştu.

"BAŞBAKANIN KENDİSİ KARAR VERMİYOR"

Bir gazetecinin, "Dünya medyasından birçok isim sansür nedeniyle Erdoğan'ı uyardı. Nüfuzunu kullanması gerektiğini söyledi. Sizce Erdoğan bu uyarıyı dikkate alır mı?" şeklindeki bir sorusuna Demirtaş, "Ben, cumhurbaşkanının bu medya sansüründe baş aktör olduğunu düşünüyorum. Biliyorsunuz Başbakan açıklama yaptı, 'Bana kalsaydı seçim öncesinde kayyum işi olmazdı' dedi. Demek ki, başbakanın kendisi karar vermiyor. Cumhurbaşkanı bu kararları veriyor. Zaten başbakanın hiçbir etkisi olmadığını biliyorduk. Bunu da itiraf etmiş oldu. Medyanın özgürleşmesi konusunda cumhurbaşkanından hiç kimsenin beklentisi yok. Bizim de yok, uluslararası kamuoyunun da olmaması gerekir. Çünkü kendisi medyanın sınırlanması konusunda bir görüş sahibidir. Medyayı bir tehdit ve tehlike olarak görüyor. Kendisi ne içeriden ne de dışarıdan eleştiri kabul etmiyor " şeklinde yanıt verdi. 

"DÜNKÜ FOTOĞRAF TEK ADAMLIK SİSTEMİNİN EN NET FOTOĞRAFIDIR"

Selahattin Demirtaş'a, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın balkonundan, sarayın dışında 'Cumhuriyet Yürüyüşü'ne katılan vatandaşları selamlarken çekilen fotoğrafıyla ile ilgili düşünceleri soruldu. Demirtaş, "Dünkü fotoğraf tek adamlık sisteminin en net fotoğrafıdır. Halktan uzaklaşmış, halkı tehdit olarak gören, korku ve panik halinde sarayına hapsolmuş, yalnızlaşmış cumhurbaşkanı haline getirdi kendisini... Aslında böyle değildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Başbakanlığından itibaren halk ile doğru ilişki kurmayı başarabilmiş bir liderdi. Doğru bir üslup ve tarz ile halk ile ilişkilerde çok başarılıydı. Ancak gelip geldiği nokta 150 metre ileriden, sarayın balkonundan halka el sallayabilecek bir noktaya geldi. Kendini saraya hapseden, yalnızlaştıran, hiçleştiren bir noktaya kendi çabalarıyla geldi. O noktadan kendi çabalarıyla çıkmak isterse bizler bu konuda yapıcı davranırız" yanıtını verdi.Basın toplantısının ardından Selahattin Demirtaş,  40 dakikalık bir radyo programına katıldı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!