Demirtaş: Kürt halkı özerk yönetime kavuşacak

Güncelleme Tarihi:

Demirtaş: Kürt halkı özerk yönetime kavuşacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2011 14:21

BDP’nin desteklediği bağımsız Hakkari Milletvekili adayı Selahattin Demirtaş, seçim çalışmalarında bulunmak üzere Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’ne geldi. 2 gün boyunca gerginliğin yaşandığı Yüksekova’da partililere seslenen Demirtaş, Yüksekova’nın isyanların değil, direnişin sembolü olduğunu belirtirken, halkın provokasyonlara gelmemesini istedi.

BDP eski Genel Başkanı ve partinin desteklediği Hakkari bağımsız milletvekili adayı olan Selahattin Demirtaş, BDP Genel Başkanı ve Hakkari Milletvekili olan Hamit Geylani ile birlikte ilk olarak Yüksekova’yı ziyaret etti. Geylani ve Demirtaş’ı Yüksekova’da yaklaşık 5 bin kişi karşıladı. Demirtaş, Cangiz Topel Caddesi’nde konuşma yaptı. Demirtaş, ilçe halkına son birkaç gündür meydana gelen ve Mustazaflar Derneği üyesi bir kişinin öldüğü olaylar nedeniyle ’geçmiş olsun’ dedi.

ÖLÜMLERDEN MUTLULUK DUYMAYIZ

Yüksekova’nın isyanların değil direnişin yeri olduğunu belirte Selahattin Demirtaş, "Biz elbette ki hiçbir insanın ölümünden mutluluk duyamayız, her ölüm bizim için acıdır ve üzüntü vericidir. Burada halkımızın bir evladının yaşamını yitirmesi de bizim için üzüntü vericidir. Allah rahmet eylesin. Yakınlarına başsağlığı diliyoruz" dedi. Olup bitenleri Yüksekova halkının iyi değerlendirmesini isteyen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her halde en iyi Gever (Yüksekova) halkı tarafından iyi tahlil ediliyor, iyi anlaşılıyor. İyi anlaşılıyor ki, provokasyonun mayası bir türlü burda tutmuyor. İnşallah halkın bu örgütlülüğü, duyarlılığı, direnişi sayesinde hiçbir zaman provokasyonlar tutmayacak. Gever (Yüksekova) provokasyonun değil, direnişin yeridir. Bunu artık herkesin kafasına yazması lazım. Hiç kimsenin de bu provokasyonlara alet olmaması lazım. Biz o çevrelere de çağrı yaptık. Bakın yakın geçmişten ders çıkarılmış olması lazım. Derin güçlerin, kontranın bu güçleri, bu çevreleri nasıl kullandıklarını biliyoruz. Bir kez daha denenmek isteniyor, bir kez daha bu halk kendi içinde bir birine karşı düşman haline getirilmek, çatıştırılmak isteniyor. Bu kadar açıkken senaryo ve provokasyon bu kadar açıkken nasıl olurda bu tezgaha düşerler."

NEDENİ DEMOKRATİK ÖZERKLİKTİR

Demirtaş, provokasyonların nedenin ise Yüksekova’da demokratik özerk yönetime adam adım giden halkın önünü kesmek olduğunu ileri sürdü. Demirtaş, "Burada demokratik özerklik olacaktır. Kürt halkı demokratik özerk yönetimine kavuşacaktır. Kendi kendini yönetecek. Kendi işsizliğini, açlık sorununu çözecektir. Bu olacaktır. Bunu engellemek imkansızdır. Bu halkın hakkıdır. Burada ters giden, ters işleyen bir şey varsa, o da Gever(Yüksekova) halkına gazlarla, coplarla, panzerlerle saldırmaktır. Buradaki terslik budur. Yüksekova halkı önünde gazı panzeri, copu çekin. Burada gerginlik yoktur. Halk kendi kendini yönetmek istiyor. Gerilimi yaratan bu anlayıştır. Çekin panzerleri, polisleri bakın güvenlik sorunu varmıdır?" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Cengiz topel Caddesi’nde toplanan yaklaşık 5 bin kişi sessizce dağırken, Demirtaş ve Geylani ise Hakkari’ye geçti.

PKK- MUSTAZAFLAR ÇATIŞMASINA SAHNE OLMUŞTU

Pülümür İlçesi’nin kırsal kesiminde güvenlik güçleri ile girdikleri çatışmada ölü ele geçen 7 PKK’lı arasında bulunan ’Zilan Hakkari’ kod adlı Kenan Taş’ın 3 gün önce Hakkari’de toprağa verilmesi ve çıkan olayların ardından Yüksekova İlçesi’nde de işyerleri kapatılıp, eylemler yapıldı. Çıkan olaylar sırasında da Mustazaflar Derneği üyesi olduğu belirtilen 30 yaşındaki Übeydullah Durna, hayatını kaybetti.

Durna’nın dün toprağa verilmesinin ardından da gerginlik devam etti. Bir bölümü Batman ve çevre ilerden geldikleri ileri sürülen Mustazaflar Derneği üyelerinin Aksu Köyü’ndeki cenazenin ardından ilçe merkezinde yürüyüş yapmalarını ardından, bu grupla PKK yandaşları arasında olaylar çıktı. Olaylarda bir araç yakılırken, Mustazaflar Derneği, aynı binada bulunan dükkanlar ve İpekyolu Caddesi’nde bulunan AK Parti Seçim Bürosu atılan molotof kokteylerden çıkan yangınlarda büyük zarar gördü. Yüksekova İlçesi, bugün ise güne sakin başladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!