Demirel'den Ata mektubu

Güncelleme Tarihi:

Demirelden Ata mektubu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

Time Dergisi'nin açtığı kampanyaya Atatürk'e oy vererek katılan Cumhurbaşkanı Demirel, yazdığı mektupla da büyük önderin 20'nci Yüzyıl'a bir daha silinmeyecek şekilde damgasını vurduğunu belirtti. Demirel, Time'e gönderdiği mektupta, Atatürk'ün yüzyılın en büyük devrimine liderlik yaptığını kaydetti. TBMM Başkanı Kalemli de, İnternet aracılığıyla Atatürk için oy kullandı.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 20'nci Yüzyıl'ın en önemli 100 kişisini seçmek için kampanya açan Time Dergisi'ne bir mektup göndererek, Atatürk'ü neden aday olarak gösterdiğini anlattı. Demirel, Time'a gönderdiği yazıda, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, 20'nci Yüzyıl'a damgasını bir daha silinmeyecek biçimde vuran bir lider olduğunu vurguladı. Atatürk'ün uzak görüşlü ve geniş ufuklu bir devlet adamı olarak 20'nci Yüzyıl'ın en büyük devrimlerinden birine liderlik yaptığını belirten Demirel, şöyle devam etti:

‘‘Anayasal demokrasi ve laiklik bu hukuki devrimin temellerini oluşturmaktadır. Aynı zamanda ırk, cinsiyet, inanç, din veya dil ayrımı gözetmeksizin herkesin yasalar önünde eşitliği prensibi yeni cumhuriyetin hukuki mimarisinin temel taşı olmuştur.''

Demirel, Türkiye'nin böylelikle İslam dünyasında müstesna bir model haline geldiğini de vurgulayarak, mektubunda şu sözlere yer verdi:

‘‘Gerçekten de Atatürk'ün liderliğini yaptığı Türk devrimi, İslam, demokrasi ve laikliğin birbiriyle bağdaşırlığını başarıyla ortaya koymuştur. İçinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli gelişmesi, halen devam etmekte olan, hakların evrenselleşmesi sürecidir. Bugün hukukun çağdaş ilkeleri etrafında giderek, güçlenen bir uluslararası mutabakatın mevcut olduğu gözlenmektedir. Bu aşamaya insanlık tarihi boyunca devam eden ve Aydınlanma Çağı ile Fransız Devrimi'nden sonra ivme kazanan uzun mücadeleler neticesinde ulaşılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk, dahiyane bir öngörü ve bilgelikle hukukun yerel mi, evrensel mi olduğuna ilişkin tarih boyunca devam eden felsefi tartışmaların, Anayasal cumhuriyetçiliğin dünya ölçeğinde yaygınlaşmasıyla çözüme kavuşacağını anlamıştır. Bu vizyondan hareketle, başlattığı özgün hukuk devrimi ile hukukun evrenselleşmesine ve anayasal demokrasiler coğrafyasının genişlemesine katkıda bulunmuştur. Bütün bu nedenlerle, Mustafa Kemal Atatürk 20'nci Yüzyıl'a damgasını bir daha silinmeyecek biçimde vurmuştur.''

TBMM Başkanı Mustafa Kalemli de, Meclis İnternet'i aracılığıyla Atatürk'ü aday gösterdi. Kalemli, oyunu kullanırken, Atatürk'ün yüksek liderlik gücü ile dağılmış ve hemen hemen tüm imkânları elinden alınmış olan bir ulusu aynı hedef ve idealler etrafında bütünleştirerek, ulus iradesine dayalı Kurtuluş Savaşı'nı zafere ulaştırdığına dikkati çekti. TBMM Genel Sekreteri Necdet Basa, yönetici ve Meclis çalışanları da kampanyada oylarını Atatürk için kullandılar.

Bu arada, MHP Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Şenyüz, tüm ülkücülere ‘‘İnternet'te Atatürk'e sahip çıkın'' çağrısı yaptı. İstanbul Ticaret Borsası ve Türkiye Ticaret Borsaları Konsey Başkanı Nejat Ekrem Basmacı, bütün borsaların kampanyaya katılmasını istedi. Atatürkçü Düşünce Derneği Kayseri Şubesi ise anket için İngilizce mektuplar bastırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!