Demirel: Siyasetçinin hepsine kötü denemez

Güncelleme Tarihi:

Demirel: Siyasetçinin hepsine kötü denemez
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 14, 2001 14:53

Demirel, siyasetçilerin kötüsü de olduğunu belirtti ve ''Ama siyasetçiye tümüyle kötü derseniz, hangi dala yapışırsınız? Beğenmiyorsanız önünüze sandık gelir, gelecektir de. Buyurun sandığa kimi istiyorsanız seçin'' dedi.

Haberin Devamı

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, emlakçı Salim Taşçı'nın Gökçeyurt Köyü'nde Demirel'in adına kurduğu Hatıra Ormanı'nda incelemelerde bulundu ve ağaçları suladı. Demirel, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin ''Siyasette sonuç ne olacak?'' sorusuna, ''İyi olacak. Siyasetin kuralları ve zeminleri mevcut. Anayasa devleti, kanun devleti... Hür demokratik sistemi kurma durumunda değilsiniz, o sizin elinizde. Bunu işleteceksiniz. Bunun işlemesinde arızalar varsa bunu düzelteceksiniz. Yeniden kurma durumunda olanların vaziyeti çok zordur. Biz o meselede 100 sene mesafe almışız. Bütün kurallar, zeminler ve aktörler de var. Türkiye, bugünkü çalkantı ve sıkıntıların içerisinden yenilenmiş olarak çıkacak'' diye konuştu.

Vatandaşların siyasetçilere olan güvensizliğini önlemenin yolunun sorulması üzerine de, Demirel, şu yanıtı verdi:

Haberin Devamı

SANDIK GELECEKTÄ°R

''Vatandaşın kendisidir. Vatandaşın en önemli yardımcısı siyasetçidir. Eğer bir ülke hürse, hür olmayı muhafazada da en önemli vasıta da yine siyasetçidir. Siyaset ve siyasetçiden ümit kesen vatandaş demokrasiden ümidini kesmiştir. Vatandaş demokrasiden ümit kestiği zaman, hür ve serbest olmanın nimetlerini tümünü zamanla kaybeder. Siyasetçinin içerisinde iyi olmayan kişi vardır. Ama siyasetçi tümüyle kötü derseniz, hangi dala yapışırsınız? Yapışacak dal yok. Devletle halk arasındaki köprü siyasetçidir. Bu köprüyü tümüyle atarak nereden geçeceksiniz. Dereyi yüzerek geçmeniz lazım, bu da mümkün değil. Her ülkede iyi olmayan siyasetçi vardır. İyi olmayan siyasi kararlarda vardır ama bunlar bir yıl meyve vermeyen ağacı kesmeye benzer. Benim vatandaşlara tavsiyem, halkla devlet arasındaki köprü siyasetçidir, bunu atmayın. Beğenmiyorsanız önünüze sandık gelir, gelecektir de... Buyurun sandığa kimi istiyorsanız onu seçin.'' Türkiye'nin 1946 yılından bu yana 14 seçim yaparak bunu gerçekleştirdiğini ifade eden Süleyman Demirel, ''Vatandaş, sorumluluğunu ve hakkını iyi kullanmalıdır'' dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE BİR ÇARESİZLİĞİN İÇİNDE DEĞİLDİR

''Halkın mevcut siyasi kadrolara güveni sarsıldı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna ise Demirel, ''Siyasi partiler halkın içinden geliyor. Meclis'te halkın çıkardığı bir Meclis. Yeni fırsatlar önündedir. Siyasi partilerden halkın şikayeti varsa, ona gitmez, buna gider yol açık. Türkiye bir çaresizliğin içinde değildir. Çarenin içindedir. Çareye varabilecek yollar, zeminler açık. Türkiye'nin sabırla yürümesi lazım. Akşamdan sabaha hiçbir şey düzelmez. Zamanı yeri gelecek buyurun kendi mukadderatınızı kendiniz tayin edin. Onu yapıyorsunuz zaten. bugünkü Meclis'i bu halk çıkarmadı mı, bu hükümet bu halkın içinden çıkmadı mı? Beğenmiyorsanız ki hakkınızdır, Türk halkının hakkıdır. Yenisini yapacaksınız. Yani işin en önemli tarafı da sistemde devriyeliktir. Yani muayyen bir zaman sonra aynı fırsatlarvatandaşın önüne gelecek ve vatandaş bilincini kullanacak. Herşey vatandaşın elinde'' karşılığını verdi. Bir gazetecinin ''Kemal Derviş'e siyasette şans tanımadığınıza ilişkin sözleri okuduk ve Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde oluşan yeni oluşuma şans tanıyor munuz?'' sorusuna ise Demirel, ''Benim şahıslarla hiç alakam olmadı. Ben ülke sorunlarına makro seviyede bakıyorum. Siyaset herkese açıktır. Her mevki, her makam her hizmet bu ülkenin her vatandaşına açıktır. Yeni oluşumlar tabii olacak ve mevcut olan oluşumlar, kuruluşlarda halkın arzusuna göre kendini düzeltecektir, çaresi yoktur'' diye konuştu.

Haberin Devamı

LÄ°RAYA GÃœVENSÄ°ZLÄ°K ORTADAN KALDIRILMALI

Siyasetin başarısızlığı kaldırmayacağını anlatan Süleyman Demirel,''Siyasette başarı mecburiyeti vardır ve siyaset, hizmet ehliyet ister. Ehliyet, liyakat, dirayet yani elinden bir şey gelme... Ben liyakatlıyım demekle, ben ehilim demekle de olmaz'' dedi.

Ekonomideki yaşanan olumsuzlara da değinen Demirel, şöyle konuştu:

''Fabrikalar dün çalışıyordu da bugün niye kapandı. Türkiye çoktan beri iyi idare edilmemiş de onun için bugüne gelinmiş. Bir sene evvel bugüne niye gelinmemiş ki. Bunlar, Türkiye'nin neden bu duruma düştüğünü henüz çok iyi bilmiyor. Ama bir gerçek var, yapılamamış, yönetilememiş bu duruma gelinmiş. Kasım'da uç vermiş, Şubat'a kadar hiç kimse farkında olmamış bu işin. IMF güdümünde bir Maliye yürütülüyor, o da farkına varamamış. Farkına varmamışlığı izah edecekleri yerde bunu geçmişe bağlayarak izah ediyorlar ki bu tamamen yanlıştır. Zaten geçmişe bağlı olarak izah edildiği sürece tedbir de bulunamaz. Çünkü eğer sebep geçmiş ise bunu ortadan kaldırmak mümkün değil. Bugünkü sebebi bulmak lazım. Bugünkü sebep güvendir.''

Haberin Devamı

Türkiye'yi yönetenlerin 'Bizim neyimize güvenmiyorsunuz' dediklerini ifade eden Demirel, güvenin moral işi olduğunu söyledi. Demirel, hükümetin vatandaşların güvenini yeniden kazanması gerektiğine işaret ederek, ''Vatandaş parasını bankadan almış kasaya götürmüşse ve liradan kaçıp dolara hücum ediyorsa demek ki, Türkiye'de lira da var dolar da var. O zaman liraya güvensizliği ortadan kaldıracaksınız'' diye konuştu.

GÃœVEN YENÄ°LEMELERÄ° LAZIM

Demirel, bugünkü hükümetin moralsizlik içine düşüp çareyi baÅŸka yerde arayacağına, hiç vakit geçirmeden çareyi doÄŸru yerde aramasıÂgerektiÄŸini söyledi. Demirel, ''Yani kendilerine olan güveni yenilemeleri lazım'' dedi. Süyman Demirel, ''Kredi almak için, içerisinde IMF olmayan bir çözüm öneriniz var mı?'' ÅŸeklindeki soruya da, kendisinin formül vermesinin yanlış olacağını belirtti ve ''Türkiye buna mahkum deÄŸildir. Türkiye bu iÅŸin içinden çıkar'' diye konuÅŸtu.Â

Haberin Devamı

  Â

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!